Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Lietus svinības

Šorīt, gatavojot brokastis, mani pārsteidza negaidīts lietus. Negaidīts, jo Karači ziemas laikā parasti nelīst - musonu lieti šeit ir tikai vasaras mēnešos. Bērni, izdzirdot lielo lietus lāšu sišanos pret asfaltu, tūlīt bija laukā no savām gultām un virtuvē iekšā, lai izlūgtos atļauju iet ārā un no sirds izmērcēties lietū. Šoreiz gan man nācās viņus apbēdināt - ziemas vēsajā gaisā viņi var ātri vien apaukstēties.

Vasarā izmirkšana lietū līdz pēdējai vīlītei ir viena no Karači bērnu lielākajām un gaidītākajām izpriecām - tas ne tikai atveldzē no uzmācīgi spiedīgā karstuma, bet arī dod iespēju pamatīgi izskrieties pa peļķēm. Un bērni nav vienīgie - balkonos un uz māju jumtiem var manīt arī citus ģimenes locekļus, kas tikpat priecīgi kā bērni sagaida un sveic no debesīm līstošo svētību.

Man, augušai Latvijas zaļajā dabā un nokrišņu pārpilnībā, lietus gandrīz vienmēr ir saistījies ar rudenīgu pelēcību un nomācošu drēgnumu - sezonu, kad Latvijā parasti līst visvairāk. Ir jau, protams, arī Latvijā piedzīvotas izteikti sausas un tveicīgas vasaras, kad lietus nolīšana kļūst par ilgi gaidītu svētību un tiek īpaši pieminēta. Tomēr svētība, par kādu lietus tiek uzskatīts Pakistānā, liekas esam daudz dziļāka un emocionāli piesātinātāka.

Latviešiem sausākas vasaras laikā lietus parasti nes atvieglojuma sajūtu, ka beidzot mazdārziņi vairs nebūs jālaista un piemājas mauriņos parādīsies svaiga zālīte, turpretim pakistānieši, lietum atnākot, neviltoti un vaļsirdīgi par to priecājas: bērni skrien pa peļķēm, bet pieaugušie mirkst lietū un pateicas Dievam. Sievietes lietus laikā parasti rosās pa virtuvi, gatavojot tradicionālās pakoras - karstas eļļas peldē ceptus gardumus, ar ko vietējie svin lietus atnākšanu.

Sākumā šī sajūsma par lietu man likās nedaudz uzspēlēta un mākslota. Tomēr pēc Karači sausajā klimatā pavadītajiem gadiem tagad arī es kā mazs bērns priecājos par to, arī es skrienu uz virtuvi gatavot pakoras. Grūti ir ielikt vārdos to īpašo un dvēseli veldzējošo sajūtu, kad pēc vairākiem sausiem mēnešiem atkal beidzot sāk līt. Atdzīvojas ne tikai cilvēki, bet visa pilsēta: koki un krūmi, atbrīvojušies no biezās putekļu kārtas, ir spilgti zaļi, ielas tiek noskalotas tīras, un pat virs pilsētas mūžīgi gulošais smogs uz laiku liekas izzūdam.

Un vēl - latvieši pēc lietus bauda svaigi zaļās zāles un lapu smaržu, turpretim pakistānieši priecājas par īpašo aromātu, kas rodas, lietum sajaucoties ar putekļiem.

Vietējie dzejnieki ir daiļrunīgi apdziedājuši gan lietu, gan šo īpašo mitro putekļu aromātu neskaitāmās dzejas rindās - visbiežāk romantiskās mīlestības vārsmās. Tie, kam nav svešas indiešu filmas, viegli sapratīs, par ko ir runa, jo neviens mīlnieku duets neizpaliek bez lietū filmētām ainām.

Mani bērni nevar vien sagaidīt vasaru, kad atkal brauksim ciemos pie Latvijas vecmammas. Uzers un Hafsa ir sajūsmā par Latvijā tik bieži sastopamo «labo laiku», kad debesis ir pilnas melnu mākoņu, spožu zibeņu un lietus. Tad, apbruņojušies ar lietussargiem, viņi skrien laukā meklēt tumšāko debess pamali, jo labi zina, ka tieši tur var lūkot pēc Pakistānā tik reti sastopamā debesu brīnuma - varavīksnes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?