Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Likumi un līkumi

Administratīvās rajona tiesas noraidījums Tautas partijas (TP) pieteikumam atcelt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu, kas TP liek valsts kasē ieskaitīt iepriekšējās Saeimas vēlēšanu kampaņā pārtērēto un nelikumīgi saņemto naudu gandrīz 1,03 miljonu latu apmērā, ir sevišķi nozīmīgs vairāku iemeslu dēļ. Galvenais ieguvums no šā sprieduma, manuprāt, ir stiprināta tiesiskā paļāvība, kas nesen tā kā drusku sašķobījās līdz ar Satversmes tiesas spriedumu atzīt par likumīgu pensiju neindeksēšanu 2009.gadā. Tā teikt, ir gan pasaulē taisnība.

Taisnību TP gan var apšaubīt vēl pāris reižu, pārsūdzot pašreizējo lēmumu vispirms Administratīvajā apgabaltiesā un tad (jo es nudien neredzu, kālab lai apgabaltiesa lemtu atšķirīgi no rajona tiesas) - Augstākās tiesas (AT) Senātā. Zinātāji spriež, ka tas varētu prasīt vēl divus gadus. Bet varbūt arī ne. Proti, šis, manuprāt, ir paaugstinātas nozīmes jautājums, un Latvijas tiesu varai ir pēdējais laiks likt lietā visus resursus, lai izbeigtu visādu «uzspļāvēju no augsta kalna» izdarības, lokot tiesiskumu un demokrātiju pēc savām maziskajām interesēm. Tiesām ir iespēja nolikt savus un mūsu visu nerrotājus pie vietas.

Ieskicēšu iespējamo patiesa «pozitīvisma kampaņas» gultni. Tātad TP pirms Ziemassvētkiem (likumā noteiktajās 20 dienās) pārsūdz rajona tiesas spriedumu Administratīvajā apgabaltiesā. Bet Latvijas tiesu varas pārstāvji nolemj, ka nu vienreiz pietiek, un jau 28.decembrī izdara to, ko apgabaltiesas nolikums paredz. Proti, tā 9.punkts pieļauj, ka «Administratīvās apgabaltiesas priekšsēdētājs nodrošina .. lietu ātrāku izskatīšanu», un 3.apakšpunktā pie attaisnojošiem iemesliem noteic, ka tam par iemeslu var būt «īpaši ārēji apstākļi». Tiesnešu pašcieņa droši vien ir vairāk iekšējs nekā ārējs apstāklis, toties tiesiskās paļāvības principa ne sevišķi labais stāvoklis tautas apziņā, manuprāt, ir lielisks «ārējais apstāklis». TP un citu biedru bezkaunība tāpat. 10.Saeimas vēlēšanas, kurās skaisti sapūderēti tautpartijieši atkal varētu tērēties, nenomaksājuši iepriekšējos parādus, arī ir ļoti labs jebkādu viņu iesniegto pārsūdzību drīzas izskatīšanas motivējošais apstāklis.

Bezgalīgi gumiju vilkt nedrīkstēdami, oranžie pēc operatīva apgabaltiesas noraidījuma kaut kad janvārī dotos ar kasāciju uz AT. Un tur, manuprāt, arī pietiktu tikai ar noteiktu gribu. Jo tiesas mājaslapā lasām: «Ja kasācijas sūdzība ir iesniegta, bet Senāta rīcības sēde atsaka ierosināt kasācijas tiesvedību, spriedums stājas likumīgā spēkā vienlaikus ar Senāta rīcības sēdes lēmumu.» Un ja nu vārdiem «Senāts» un «rīcība» vienā vārdu savienojumā uz priekšdienām vispār ir paredzēta kāda jēga, tad tā noteikti izpaudīsies, kā visu iepriekšējo instanču, sākot ar KNAB, lēmumu pareizības atzīšana un tūlītēja šo bezkauņu nolikšana pie vietas - pie Valsts kases lodziņa. Tā kaut nedaudz, kaut ar lielu novēlošanos, kaut bez procentiem, bet tiktu valstij atdots tas, kas tai pienākas, bet mums varbūt tiktu atdota kaut daļiņa nozagtās valsts.

Teiksit, ka esmu naivulis? Lai. Kamēr vien varēšu, izvēlēšos ticēt eventuālajiem apgabaltiesas un AT Senāta spriedumiem un tiesiskās paļāvības principam. Noriskēšu. Vēl šoreiz. Citādi nevar. Kaut kam, kā saka, ir jānotiek, un es ļoti, ļoti gribu cerēt, ka tas notiks tiesiski - liktenīgo cirtienu dos Temīda, nevis, piemēram, kāds pensionārs ar spieķi vai izmisis bezdarbnieks, vai demonstrants ar bozi. Gribu cerēt, ka, ar dziesmoto revolūciju savu panākuši, tikpat miermīlīgi to arī paturēsim un nosargāsim.

Bet politiskajā cīņā gan miermīlība un miegainība jāliek pie malas. Tur mūsu izvēlēm un lēmumiem jābūt asiem un bez pielaidēm. TP nelikumīgi pārtērētais miljons ir tikai KNAB konstatēto pārkāpumu (lasi - pret vēlētājiem notikušu nelikumību) daļa. Nākamie pēc viņiem parāda ziņā ir LPP/LC ar valstij atmaksājamiem 528 870 latiem, lai gan likumu locīšanas ziņā šie ir pat manīgāki - TP gadījumam analoga Administratīvā rajona tiesa tiem paredzēta tikai nākamā gada 2.novembrī, tas ir, mēnesi pēc nākamās Saeimas vēlēšanām. Vai elektorāts LPP/LC dos ne tikai morālu, bet arī finansiālu kredītu valstij nenomaksātā pusmiljona veidā un noticēs šādi apmaksātai priekšvēlēšanu reklāmai? Un kā ar ZZS 11 626 latiem (tiesa nolikta uz nākamā gada 16.maiju)? Un ar Saskaņas centru un apvienību Dzimtene, kas tāpat ne tikai blēdījušies, bet arī likumus locīt mēģinājuši?

Savulaik pēc visiem šiem pārkāpumiem AT Senāta Administratīvo lietu departaments 9.Saeimas vēlēšanu rezultātus neatcēla, jo uzskatīja mūs, vēlētājus, par spriest spējīgiem vērtēt vēlēšanu laikā pieejamo informāciju par iespējamiem likumpārkāpumiem. Kad nu tie no iespējamiem ar vairāku instanču atbildīgiem lēmumiem kļuvuši par aktuāliem, izrādīsim nu reiz tiešām savu spriest spēju! Pārfrāzējot ļoti senu padomu, «lai tavs vēlēšanu biļetens nosvīst tavā rokā». Mazāk nekā pēc gada dažs būs spiests līdz ar sava politiskā likteņa nodošanu tavās rokās tev atdot arī tavu balsi. Nepārdod to!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?