Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Lobēt, nevis tirgoties ar ietekmi

Lai gan Latvijā top Lobēšanas atklātības likums, joprojām trūkst vienprātības par šī likuma lietderību. Likumprojekta autori no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) skaidro, ka likums nodrošinātu vienlīdzīgas iespējas visiem iesaistīties lobēšanā un mazinātu atsevišķu ekonomiski spēcīgāko lobētāju grupu priekšrocības panākt sev labvēlīgu lēmumu pieņemšanu.

Savukārt daži eksperti uzskata, ka likums nav vajadzīgs vispār vai vismaz sagaida, lai tiku novilkta skaidra robeža starp likumisku nodarbi - lobēšanu - un krimināli sodāmo tirgošanos ar ietekmi. Likums nepieciešams arī tāpēc, lai ar lobismu nodarbotos profesionāli visos posmos: pašvaldības, valdības un starptautisko organizāciju līmenī.

Varbūt 60 miljonu

Likumprojekts īpaši aktualizējies Eiropas Savienības (ES) līmeņa «dalligeitas» kontekstā. Diena jau rakstīja, ka oktobra vidū no amata nācās atkāpties ES veselības un patērētāju politikas komisāram Džonam Dalli, pamatojoties uz tabakas ražotāja Swedish Match sūdzību, ka kāds maltiešu uzņēmējs varētu būt izmantojis sakarus ar Dž. Dalli, lai gūtu no zviedru uzņēmuma finansiālu labumu - apmaiņā pret iespēju ietekmēt nākotnes lēmumus tabakas produktu tirdzniecības un lietošanas jomā, jo īpaši attiecībā uz zelējamo tabaku. Izskanējis, ka lēmuma iespējamā «cena» varētu būt 60 miljonu eiro (42 miljoni latu). Izmeklēšana šajā lietā turpinās.

Zvērināts advokāts Lauris Liepa uzskata, ka politiķis nedrīkst «būt kurls pret sabiedrību» un lobisms ir demokrātisks veids, kā panākt, lai sabiedrības domās ieklausītos, bet sadzirdēšana nedrīkst notikt par maksu. Latvijas Lobētāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds brīdina: «Lobēšana ir leģitīma darbība savu interešu pārstāvībai. Tirgošanās ar ietekmi ir krimināli sodāma darbība.» KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs atgādina, ka jau 10 gadu par tirgošanos ar ietekmi ir paredzēta kriminālatbildība. Piemēram, privātpersona E. C. pirms pieciem gadiem uzkūdīja dot kukuli 20 000 latu apmērā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonām par labvēlīga lēmuma pieņemšanu nodokļu audita lietā, lai palīdzētu izvairīties no nodokļa un naudas soda uzrēķina, kā arī organizēja un atbalstīja kukuļa došanas mēģinājumu VID amatpersonām, taču šo noziedzīgo nodarījumu neizdevās pabeigt. Pēc tam kad bija pieņemti atlikušie 10 000 latu, persona tika aizturēta. E. C. tika piespriesta brīvības atņemšana uz pieciem gadiem nosacīti un naudas sods 25 minimālo mēnešalgu apmērā.

A. Vitenburgs norāda, ka vairākās krimināllietās sākotnējās izmeklēšanas stadijās izmeklētājs ir izvirzījis pieņēmumu, ka izmeklējamie iespējamie noziegumi jākvalificē kā tirgošanās ar ietekmi, tomēr vēlāk tie pārkvalificēti kā kukuļošana.

Daudz neskaidrību

KNAB norāda, ka, izstrādājot likumprojektu, tika nopietni analizēta arī ārvalstu pieredze, tomēr lobēšanas reglamentācija atšķiras. Jaunajam likumam ir jāveicina atklātība par lobētāju darbībām Latvijā un jānodrošina iespēja sabiedrībai iegūt informāciju par konkrētiem lobētājiem un viņu veikumu. A. Vitenburgs stāsta, ka atbilstoši valdības lēmumam līdz 31. decembrim KNAB ir jāiesniedz likumprojekts izskatīšanai Ministru kabinetā.

Tomēr eksperti uzskata, ka par likumprojektu joprojām ir daudz neskaidrību. G. Grīnvalda ieskatā, pēdējā KNAB piedāvātajā redakcijā lobētājs bija ikviens Latvijas iedzīvotājs, kas realizē savas Satversmē noteiktās tiesības par informācijas iegūšanu un priekšlikumu iesniegšanu.

Savukārt Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Mārtiņš Krieviņš, kurš izstrādājis maģistra darbu par lobismu, uzskata, ka, uzdodot KNAB strādāt pie šī likumprojekta, jau sākotnēji tika radīta asociācija, ka lobēšana ir «kaut kas ļoti negatīvs - tā pati korupcija, tikai nosaukta citos vārdos». Viņš norāda, ka diemžēl lielākajai daļai sabiedrības KNAB asociējas galvenokārt tikai ar apkarošanas daļu, atstājot novārtā faktu, ka korupcijas novēršana ir tikpat nozīmīgs šīs institūcijas darba uzdevums. M. Krieviņš joprojām ir pārliecināts, ka atbilstoši ārvalstu pieredzei Latvijā nav nepieciešams īpašs likums par lobēšanu, bet gan skaidri sakārtots un caurskatāms lēmumu pieņemšanas process.

Dažiem izdodas

G. Grīnvalds teic, ka pašlaik formāli Latvijā nav lobistu - kamēr likums definēs, kas vispār ir lobētājs. Kamēr tiek meklēts labākais skanējums uz papīra, citi lobismu īsteno dzīvē un neatkarīgi no tā, kā sauc šo nodarbi - interešu pārstāvība, sabiedriskās attiecības, sociālā partnerība vai lobisms -, primāri cenšas panākt, lai problēma tiktu sadzirdēta pašvaldības, valsts un starptautiskā līmenī.

Ar savu interešu pārstāvniecību sistēmiski nodarbojas, piemēram, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija, kas sevi dēvē par lobiju un, kā teic asociācijas ES tiešo maksājumu kampaņas koordinatore Sabīne Puķe, nodrošina «veiksmīgu un Eiropā redzamu Baltijas lauksaimnieku cīņu par godīgiem ES tiešmaksājumiem». S. Puķe saka - ir izdevies panākt, lai amatpersonas ieklausītos viņu viedoklī, un zemnieki «balso ar saviem maciņiem», lai notiktu pārskatāms un reāls darbs. S. Puķe uzskata, ka tā ir pareiza iniciatīva - sakārtot lobēšanas praksi Latvijā -, lai mazinātu noslēpumainību un negatīvismu.

Lobētāju asociācija vērtē, ka ne visām nozares asociācijām ar lobēšanas funkcijām sokas vienlīdz raiti. G. Grīnvalds akcentē, ka valsts pārvaldes lēmumu pieņemšanā nozaru asociāciju viedoklis lielākoties tiek ignorēts. «Lēmumi tiek pieņemti koalīcijas padomē, kuras sēdes ir slēgtas un kuras darba kārtība nav publiski pieejama!» saka Lobētāju asociācijas pārstāvis.

Lūgts komentēt Latvijas prasmi lobēt savas intereses starptautiskā līmenī, viņš atzīst, ka būtisks uzlabojums būtu, ja interešu pārstāvībai tiktu izmantoti ne tikai Eiropas Parlamenta deputāti un valsts amatpersonas, bet arī nozares profesionāļi. G. Grīnvalds uzsver - nevar paļauties uz patstāvīgu lietu virzību mūsu interesēs, jo visi citi lobē un, ja Latvija stāv malā, netiek pieņemti Latvijas interesēm atbilstoši lēmumi. «Cik bieži ir dzirdēts no amatpersonām, ka Latvija ir maza valsts! Vai Nīderlande arī nav maza valsts?» vērtē G. Grīnvalds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Jāprot lobēt savas intereses

Lasītāju komentāri portālā diena.lv
Dmitrijs Skačkovs. Ja tiek būvēts ceļš, momentā sākas skaudīga spriedelēšana par to, cik kurš ir «nozadzis». Toties par nodokļu maksātāju naudu atlaist Saeimu un vietā ievēlēt tādu pašu - tas ir normāli un pat apsveicami. Šādu mērķu lobēšanai netiek ne žēloti, ne taupīti nekādi līdzekļi. Latvijas lobisms ir ļoti nodevīgs, ierēdniecisks, verdzīgs, bieži vērsts uz īstermiņa mērķiem un nacionālo interešu, vispirms jau ekonomisko interešu, nodevību.

Bezdievis. Eiropas subsīdijas zemkopībā visu izsaka.

Efektīvākais interešu lobēšanas modelis. Efektīvākais interešu lobēšanas modelis Latvijā ir kukulis atslēgas amatpersonai. Šobrīd šo modeli tādu nepatīkamāku ir padarījušas KNAB aktivitātes un iespēja saukt pie kriminālatbildības arī kukuļa devēju, tomēr vēl aizvien šī sistēma rullē. Cēlušās ir tikai likmes, un samazinājies lietotāju skaits.

Ne visur ir lobēšanas likums

Lobēšanas process ar īpašu likumu tiek reglamentēts dažās valstīs: ASV, Kanādā, Lietuvā, Slovākijā, Polijā.
Vācijā, Lielbritānijā, Ungārijā, Dānijā lobēšanas atklātība tiek nodrošināta nevis ar atsevišķu likumu, bet iekļaujot citos tiesību aktos vai ētikas kodeksos normas par lobētāju reģistru.
Valstīs, kurās nav likumā noteikta lobēšanas regulējuma (Francijā, Vācijā, Spānijā u. c.), sodu likumos ir noteikts lēmumu pieņemšanas procesa pretlikumīgas ietekmēšanas aizliegums.
Lielākajā daļā pasaules valstu nav lobēšanas tiesiskā regulējuma, tomēr ir atsevišķi noteikumi vai netiešs regulējums, kas nosaka, kā veikt komunikāciju ar dažādām interešu grupām vai atsevišķām personām, ziņu par personām, kas tikušās ar parlamentāriešiem, reģistrēšanu un publisku pieejamību.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?