Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Londonā likvidē okupētāju nometni

Četrus mēnešus pēc tam, kad saujiņa protestētāju apmetās laukumā pie Londonas Svētā Pāvila katedrāles ieejas, lai protestētu pret baņķieru alkatību laikā, kad Lielbritānijas ekonomikai klājas grūti, aktīvistu grupai Okupēt Londonu naktī uz otrdienu vajadzēja pamest savu nometni. Neilgi pēc pusnakts katedrāli ielenca simtiem policistu un pilsētas pašvaldības darbinieki, kuriem vajadzēja izpildīt tiesas lēmumu novākt teltis un visu pārējo, ko šeit bija novietojuši protestētāji.

Vairums nometnes dalībnieku brīvprātīgi novāca savas teltis, savāca personiskās lietas un atstāja Svētā Pāvila katedrāles laukumu. Tomēr vairāki desmiti kaujinieciskāk noskaņotu aktīvistu sāka celt barikādes no koka paletēm un citiem priekšmetiem. Pēc neilga laika policisti barikādes nojauca un arestēja 20 karstgalvjus, kuri nevēlējās pakļauties likumsargiem.

Tiesa lika aizvākties

Iespaidojušies no ASV kustības Okupēt Volstrītu, kas pērn septembrī vārda tiešā nozīmē ieņēma Cukoti parku Ņujorkas finanšu sirdī Volstrītā, desmitiem cilvēku 15. oktobrī izveidoja līdzīgu nometni pie vienas no ievērojamākajām celtnēm Londonā.

Kustība Okupēt Londonu protestēja pret to, ka laikā, kad valsts ekonomikas izaugsme ir gausa un taupības dēļ ir samazinātas sociālās garantijas, britu investīciju baņķieri bez sirdsapziņas pārmetumiem pieņem viņiem garantētos treknos bonusus. Protestētāji jo īpaši uzsvēra faktu, ka vairākas lielās britu bankas pēc globālās finanšu krīzes sākuma no bankrota izglāba Lielbritānijas valdība.

Daži baņķieri gan padevās protestētāju spiedienam, jo, piemēram, banku Royal Bank of Scotland un Lloyds vadītāji atteicās no peļņas bonusiem par 2011. gadu.

Pagājušajā nedēļā apelācijas tiesa nepieņēma kustības sūdzību par Augstākās tiesas lēmumu apmierināt Londonas pašvaldības prasību aizvākt Okupēt Londonu nometni no katedrāles durvju priekšas.

Pašvaldība apgalvoja, ka protestētāju klātbūtne traucē garāmgājējiem un ticīgajiem. Arī katedrāles vadība deva atļauju pašvaldībai aizvākt nometni.

Pēc notikušā viens no protestētāju līderiem Džordžs Barda britu raidorganizācijai BBC sacīja, ka sajūtas ir divējādas, bet piebilda, ka «tas nav beigu sākums, tās ir sākuma beigas». Vēlāk Okupēt Londonu izsūtīja paziņojumu, kurā pauda apņēmību pēc nelielas «atpūtas pauzes» atkal rīkoties, tomēr sīkākus paskaidrojumus nesniedza.

Plāno ģenerālstreiku

Nu jau par globālu kļuvušās kustības Okupēt Volstrītu, kas iestājas pret korporatīvo alkatību un pieaugošo sociālo nevienlīdzību, dzimtenē ASV pēdējos mēnešos vairākās pilsētās policija ar spēku aizvākusi protestētāju nometnes, tādēļ ir mazinājusies mediju sākotnējā uzmanība un radies iespaids par kustības norietu.

Tomēr trešdien 34 Amerikas pilsētās kustības sekotāji izies ielās, lai protestētu «pret biznesa ietekmi politikā», vēsta izdevums The Week. Savukārt 1. maijā paredzēts organizēt ģenerālstreiku, lai vienam procentam bagātāko un ietekmīgāko amerikāņu parādītu, «kāda ir diena bez pārējiem 99%».

Savukārt kāda Okupēt Volstrītu iedvesmota kustība paziņojusi, ka ASV Neatkarības dienā 4. jūlijā Filadelfijā rīkos «nacionālo asambleju», kurā piedalīsies iepriekš interneta balsošanā ievēlēti «delegāti». Viņi parakstīs petīciju «par aizvainojuma atlīdzināšanu», kas tikšot nodota valsts augstākajai varai. Okupēt Volstrītu gan ir paziņojusi, ka tai ar šo ieceri nav nekāda sakara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kustība «Okupēt»

Aizsākās pērn septembrī Ņujorkas finanšu centrā Volstrītā, bet drīz tās ideju sekotāji saradās arī citās ASV pilsētās, pēc tam arī daudzviet Eiropā. Iestājas pret politiķu atkarību no alkatīgajām finanšu korporācijām

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?