Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Lūdzu, neslīciniet bruņurupučus!

Nekad nesakiet gausam cilvēkam - ko velcies kā bruņurupucis! Mēs apskatīties nepaspējām, kad dzeltenais balons, kuru Dmitrijs Petrenko piestiprināja pie Ogas bruņām, pazuda kupli sazēlušajā zālienā. Žurnālists gatavs patentēt savu izgudrojumu: «Bieži ciemojos pie draugiem Carnikavā. Ogu vienmēr ņemu līdzi, jo bruņurupučiem vasarā nepieciešama saule. Reiz meitene gandrīz pazuda. Tagad ar skoču viņai pie bruņām piestiprinu balonu, un Oga var brīvi ganīties zālītē.»

Oga jāizrunā ar plato o

Tādi mēs esam - vieni dievina suņus, citiem tīkamāki šķiet kaķi vai putni. Dmitrijs atklāj, ka viņam patīk reptiļi: «Kad dzīvoju ar vecākiem, mums vienmēr bija suņi un kaķi, bet tagad to nevaru atļauties, jo bieži ceļoju. Man likās, ka par bruņurupučiem būs mazāk jārūpējas, tomēr arī viņi prasa uzmanību. Jāgādā pārtika, jāmaina ūdens un pakaiši, rupuči jāmazgā, terārijā jānodrošina vajadzīgā temperatūra. Tomēr Ogu un Ofu var atstāt vienas uz vairākām dienām. Ofa vispār var neēst divas nedēļas, bet Oga jābaro vismaz ik pārdienas.»

Dzīvoklī Daugavgrīvas ielā, kur žurnālists nesen pārvācies, istabas stūris loga pusē atvēlēts diviem palieliem terārijiem. Vienā no tiem, mums ienākot, no akmens ūdenī ielec Pelomedusa subrufa. Tāds ir ūdens bruņurupuča nosaukums latīņu valodā. Dmitrijs iepazīstina - šī ir Ofa. Blakus terārijā pēc pastaigas pa zāli zem lampas sildās mūsu fotomodele sprintere Oga. Dmitrijs stāsta: «Reiz rakstīju draugos.lv par Ofu, bet nejauši uz taustiņiem uzsitās Oga. Nodomāju - kāpēc ne? Labs vārds. Tā arī mans Vidusāzijas tuksneša bruņurupucis tika pie sava vārda. Tas noteikti jāizrunā ar plato o. Abas rupuces ir jaunas - divus vai trīs gadus vecas.»

Rokās paņemta, Oga snaiksta miniatūro galviņu, slaidās kājiņas pārkārušās saimnieka plaukstai. Oga nemaz nemulst. Dmitrijs lepni noskata savu mīluli. Viņaprāt, Oga ir ļoti komunikabla, īpaši viņai patīk bērni. Kad tie ienākot istabā, rupuce sitot ar ķepu pa stiklu - ei, jūs, es esmu te! Toties Ofa, cilvēkiem parādoties, pazūd savā zemūdens mājiņā un tikai laiku pa laikam paceļ galviņu virs ūdens, lai ieelpotu gaisa malku. Daži draugi Ofu nemaz nav redzējuši, tāpēc smej, ka terārijs esot tukšs, toties atzīst, ka Oga ir laba investīcija nākotnei. Kā nekā Vidusāzijas bruņurupuči dzīvo 150-200 gadu! Dmitrijs spriež: «Saskatu sevī zināmu līdzību ar šiem rāpuļiem - mēs cienām brīvību un neatkarību, mums vajadzīgs laiks vienatnei, un mēs mīlam komfortu savā dzīves zonā. No rīta rupuces mani nemodina, netrokšņo. Runā, ka bruņurupuči pazīst saimnieku pēc balss, bet es domāju, ka viņiem viss ir vienalga, lai tikai būtu roka, kas pasniedz ēdienu.»

Gandrīz noslīcināja

Abas bruņurupucienes Dmitrijs pircis zooveikalā. Tur saņemtā informācija bija kļūdaina, un tas gandrīz maksāja Ofai dzīvību: «Man teica, ka ūdens bruņurupuči dzīvo ūdenī. Mājās viņa tika ielikta ūdenī un veselu mēnesi cīnījās par dzīvību, ik pa brīdim mēģinot izbāzt galviņu, lai ieelpotu! Labi, ka laikus atjēdzos, bet, cenšoties izrāpties, rupuce bija traumējusi kāju un sāka klibot. Tad es sapratu, ka nekad viņu neatstāšu, jo tāda šī nevienam nav vajadzīga. Man palīdzēja zoodārza terārijā. Pastāstīja, kā pareizi iekārtot ūdens bruņurupuča mītni. Ofa nav klasiskais jūras bruņurupucis, jo dzīvo ūdenī, bet nemāk peldēt, tāpēc terārijs nedrīkst būt pārāk dziļš, lai rupucis var izbāzt galviņu laukā un elpot. Bruņurupučus tāpat kā zivis neārstē, un speciālisti ieteica slimnieci tikai barot, bet citādi likt pilnīgā mierā. Un Ofa atlaba!

Zelta zivtiņu izbrāķēja

Ar bruņurupuču ēdienkarti Dmitrijam problēmu nav. Oga ēd visu, kas ir zaļš, un nesmādē burkānus. Īsts gardums viņai ir āboliņa lapiņas, arī tāpēc vidusāzietei tik ļoti patīk pastaigas zaļā zālē. Ofa labprāt ēd liellopa gaļu un aknas. Kāds teicis, ka šie bruņurupuči mielojas ar jūras veltēm un zivīm. Dmitrijs nopircis zelta zivtiņu un ielaidis Ofas teritoriālajos ūdeņos. Rupuce paspēlējās ar skaistuli, bet tad zaudēja par viņu interesi. Vēl žurnālists atklāj, ka viņam ieteikts barot Ofu ar tikko dzimušiem kailiem pelēniem, kuri sasaldēti ledusskapī. Brrr, to gan Dmitrijs pat iedomāties negrib! Abām mīlulēm ir stingrs dienas režīms. Naktī viņas meklē aukstāku vietiņu terārijā, bet dienā sildās zem lampas vai guļ mājiņā. Terārijos ielikts taimers, kas izdzēš spuldzes bruņurupuču naktī. Kad ierodas draugi, kāds ieskrien istabā un ieslēdz gaismu, Dmitrijs apsauc: «Kuš, Ofa un Oga guļ!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?