Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Lūgšana, spārni un niecība

Pamatīgs, patiesi izjusts un meistarīgi uzrakstīts lielopuss - Jura Karlsona simfonija - lūgšana Adoratio korim un orķestrim bija Latvijas Radio kora un orķestra Sinfonietta Rīga kopīgā Lielās piektdienas koncerta būtiskais radošais pienesums diriģenta Sigvarda Kļavas dziļi pārdomātajā jaunās garīgās mūzikas programmā, apcerot garīgajos tekstos atrasto: kad «tauta atgriezīsies no saviem ļaunajiem ceļiem»?

Ļoti apjomīgā un perfekti strukturētā formā, rituāli un skaniski apgūstot Doma baznīcas telpu, komponistam izdevies mērķtiecīgā mūzikas dramaturģijā īstenot ideju par lūgšanas būtību: mūs sadzirdēs tikai tad, ja lūgsim nevis formāli, bet no visas sirds. Nepaļaujoties kārdinājumam piedāvāt izkoptu, estetizētu melodiskumu, komponists izstrādājis gluži Vāgnerisku vadmotīvu sistēmu, ieskaitot zīmes, kuras, pat konkrēti neatpazītas (piemēram, Romas pāvesta rituālās fanfaras), iedarbojas uz zemapziņu. Apbrīnas vērtas ir kora un orķestra krāsas un pakāpeniskais attīstības ceļš no klusinātas, intravertas izpausmes līdz dvēseles kliedzienam un no noslēpumaina, tik tikko jaušama dievišķa mirdzuma līdz pērkondārdošajam Edgara Saksona sitaminstrumentu solo, kas priekšvēsta ilgi gaidīto Dieva atbildi. Abu ievērojamo meistaru igauņu svētminimālista Arvo Perta un gruzīnu komponista Gijas Kančeli mūzikas valoda ir daudzējādā ziņā līdzīga: abi ir skaņu valodā mazvārdīgi, skopi, atturīgi. Abiem īpaši nozīmīgas ir ilgstošas, jēgpilnas pauzes, lēnināts temps un skanējumu blīvumu kontrasti. Abiem dominē minora krāsa. Arī klusuma un telpas dimensija, kas ir viens no viņu mākslas estētikas balstiem, bieži likusi viņus saukt par gara radiniekiem - līdz ar pārējiem jaunā garīguma līderiem, kā mūsu Vasks, Knaifels, Gubaiduļina, Silvestrovs vai Taveners... Taču pieeja mūzikai ir būtiski atšķirīga pašā saknē.

Kančeli mūzikā vissvarīgākais ir cilvēks: viņa jūtas, atmiņas, ilgas un sāpe. Kančeli opusos arvien jūtama nostaļģijas klātbūtne, sirsnība. No tās strāvo siltums pat tad, kad viņš ekstrēmi pretstata galējības kā skarbā Kaukāza kalnu ainavā (te brīvs lidojums retinātā gaisā, te kritiens melnā aizas dziļumā...). Tieši tāpēc šī mūzika saviļņo līdz asarām, apskaidro, ceļ augšup, mierina, harmonizē. Iekļautais 23. psalms uzrunāja ar kamermūzikas intimitāti, kas jaukta instrumentāla kvarteta, solistes Ievas Paršas mātišķi siltajā intonācijā un mazā, dziedošā eņģeļa - Rīgas Doma kora skolas 3. klases audzēknes Elīzas Evaldes - sidrabdzidrajā balstiņā piepildīja plašo telpu ar gaišu starojumu, skarot katru personiski, kas katedrāles plašumā izjūtams reti. Pertam būtiskāks ir objektīvs skaņu un faktūru rituāls: ideja, kas stāv pāri cilvēkam. Tas ir noslēpumains, hipnotisks garīgas kalpošanas rituāls, kurā romantiskai emocionalitātei nav vietas. Arī intervijās komponists apliecinājis, ka to izskauž apzināti, pat apšauba operisko, krāšņi emocionālo romantisko opusu (tādu kā Verdi Rekviēms vai Rahmaņinova un Čaikovska sakrālie skaņdarbi) garīgumu. Dziļi pareizticīgajos kanonos sakņotā mūzika ir ģeniāla un liek izjust bijību, tomēr nomāc un liek sajusties kā niecībai, pīslim. Tieši šādu efektu S. Kļavas diriģētā Latvijas Radio kora un orķestra lieliskajā izpildījumā radīja Ādama žēlabas. Starp citu, komponists arī vēlējies radīt Ādamu kā kolektīvu tēlu, visas cilvēces simbolu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?