Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Mājdzīvnieki. Priecē vai traucē? Suņu kakas

Pa logu nereti redzu, kā no rīta un vakarā neliela auguma vīriņš ar savu suņuku staigā pa pagalmu starp mūsu mājām. Allaž, sagaidījis, kad viņa mīlulis izdara savu lielo darīšanu, vīriņš izņem no kabatas maisiņu, savāc kaku un izmet maisiņu atkritumu konteinerā.

Tieši tāpat rīkojas šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. Kad viņa itāļu spinones šķirnes suns Pablo vēl bija pusaudzis, arī man reiz tika uzticēts ar kucēnu pastaigāties Kronvalda parkā. Jau gājām ārā no mājas, kad Mārtiņš sauca - pagaid', pagaid', vai maisiņu paņēmi? Tas bija jau pasen, un kaku savākšanas maisiņš Latvijā vēl bija nedzirdēts jaunums.

Suņu pilsētā tagad ir daudz vairāk, un man pret to nav iebildumu, jo tiecamies tuvāk dabai. Taču pierasti jau ir skati, ka lielāki vai mazāki cilvēka četrkājainie draugi tup parkā uz celiņa vai ietves vidū, taisot lielo darīšanu, bet viņu saimnieki garlaikoti raugās tālumā, it kā viņiem ar šo saitē vesto suni nebūtu nekāda sakara. Pēc tam saimnieks ar savu mīluli dodas tālāk, bet čupa paliek. Kaut kā nesmuki sanāk.

Dino zoo veikala direktoram Kasparam Siļķem vaicāju, vai cilvēki veikalā pērk suņu izkārnījumu savākšanas maisiņus. Viņš atbildēja - neejoša prece. Varbūt tāpēc, ka dārga. Vienreizējas lietošanas maisiņš maksā ap 16-20 santīmiem. Domājat, situācija ar kakām mainītos, ja zooveikalos šos maisiņus izsniegtu par velti? Šaubos. Runa jau nav par maisiņiem, bet par suņa saimnieka kultūras līmeni un viņa vēlēšanos vai nevēlēšanos saglabāt tīru apkārtni.

Kāpēc par šo problēmu runāju tagad? Tāpēc, ka ir pavasaris. Strauji kūst sniegs, un šis process nupat visus pilsētniekus sadalījis divās pretinieku nometnēs - suņu mīļotājos un tajos, kuri, ja vien varētu, bezatbildīgos suņu saimniekus pienaglotu pie kauna staba, liktu viņus sodīt ar naudas sodu. Pilsētā soli nav iespējams paspert, neiekāpjot lielākā vai mazākā suņa kakā. Es dzīvniekus mīlu, taču dūša ir pilna. Tāpat kā lielākā daļa pilsētnieku kaku lietā jūtos bezspēcīga. Kāda suņa saimniece man bilda - kur tad es to maisiņu likšu, kabatā bāzīšu, vai? Atkritumu tvertņu mikrorajonos nav. Taujāju, vai viņai patīk suņu piesūdotā apkārtne. Viņa atsmēja - kakas nomazgās pirmais pavasara lietus, viņu vairāk aizvainojot spļaušana uz ielām un rupjie krievu lamuvārdi. Tā arī nepārliecināju sievieti, ka viņas mīluļa atstātā un nesavāktā izkārnījumu čupa ir līdzvērtīga lamuvārdiem un spļaušanai uz ietves.

Jauna Privātās dzīves diskusija

Mājdzīvnieki. Priecē vai traucē?

Suņa vai kaķa instinktus mainīt, šķiet, nav iespējams. Taču tāpēc viņiem ir saimnieki, lai, dzīvojot pilsētā vai lauku ciematā, iemācītu savus mīluļus «uzvesties» sabiedrībā.

Par to, vai viņš kakās uz ielas, čurās bērnu smilšu kastē, bez uzpurņa parkos skries virsū cilvēkiem, atstāts bez pieskatīšanas, grauzīs kurpes kaimiņu pagalmos, atbildīgs ir saimnieks.

Kādas ir jūsu attiecības ar mājdzīvniekiem un viņu saimniekiem? Mājdzīvnieku īpašnieki, kādu padomu varat dot cilvēkiem, kas grasās izlemt - turēt mājās dzīvnieku vai ne? Ko domājat par cilvēkiem, kuriem jūsu mīluļi traucē?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?