Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Mākslinieka nerentablā vien ība - suns

Mākslinieka Roberta Koļcova dzīvē pirms mēneša gandrīz vienlaikus risinājās divi būtiski notikumi - galerijā A. Sūna tika atklāta viņa piecpadsmitā personālizstāde Vizuāls, bet Dzīvnieku veselības centrā pēc smagas mugurkaula operācijas uz dzīvības un nāves trauslās robežas atradās viņa astoņarpus gadus vecais taksītis Maksis. Roberts atzīstas: «Kad ar suni kaut kas notiek, tas mani izsit no sliedēm, esmu par vāju, notiekošais norauj uz rocenes! Labi, ka izstādes sagatavošanas darbus nebiju atstājis uz pēdējo brīdi. Man grūti darboties paralēli, un ja vēl tāda ķibele mājās!»

Paņēma vizuāli

Kad traģiski zem mašīnas riteņiem gāja bojā iepriekšējais taksītis Fricis, tika nolemts - nekad vairs, jo šķiršanās no mīļotā dzīvnieka ir ļoti sāpīga: «Man ir ģimene - sieva Dace un divi jau pieauguši dēli Kristaps un Gustavs, un suns mājās mums ir nozīmīgs elements. Suns ietekmē arī manu radošo darbu. Šis mājdzīvnieks it kā ir absolūti nerentabla vienība - par viņu jārūpējas un ar viņu jārēķinās, un galu galā vienmēr priekšā smaga šķiršanās. Kad pavelc zem šī uzskaitījuma svītru un vēl ieraugi daudzos tēriņus, - oi, oi! Taču tā nekad nedrīkst domāt! Cilvēks nevar būt viens. Suns mums izdara arī neskaitāmus labumus, dod milzīgu prieku un sapratni, ka tu neesi atkarīgs tikai no sava maka un savas labsajūtas. Suns pat neticīgajam liek noticēt, ka cilvēks kļūst laimīgs, kad var tērēt savu dzīvi un līdzekļus lietām, kuras nevar ar cipariem izskaitļot. Tāpēc jau ceļ koncertzāles un bibliotēkas un tāpēc cilvēks iegādājas suni.»

Roberts audzētavā izvēlējās Maksīti suņa attieksmes un vizuālā izskata iespaidots: «Zināju, ka jāņem tas, kurš pats nāk klāt. Divreiz biju audzētavā, un abas reizes Maksis man izrādīja labvēlību. Patika arī viņa garais mazliet līkais deguns.» Gadiem ejot, atklājās arī citas izvēlētā takša īpašības - viņš ir komunikabls, laipns, nekož. Protams, suns vienmēr grib ieņemt vadošo lomu ģimenē, bet tas netiek pieļauts. Maksis ātri saprata, ka Roberta un Daces gultā nakšņošana nenotiks, bet dēli Kristaps un Gustavs ir pielaidīgāki.

Roberts smej, ka vislaimīgākie suņi ir pensionāriem un māksliniekiem, kuri savu darbu dara mājās. Maksis nevar sūdzēties par vientulību un pastaigu trūkumu, jo Roberts visbiežāk strādā mājās, tāpēc trīs četras pastaigas dienā ir garantētas. Uz savu iecienīto vaļasprieku copi Roberts Maksi neņem līdzi kopš dramatiskā izbrauciena ar laivu Babītes ezerā, kad, izlēcis no laivas, Maksis pēkšņi pazuda zem biezajām dūņām. Laimīgi sagadījās, ka Robertam toreiz izdevās zem dūņu pārvalka suni sagrābstīt un ar dzelžainu tvērienu izvilkt.

Vairs netrakos

Maksis lika Robertam saprast, ka viņš vēl maz ko zina par suņiem: «Bērnībā Maksis bija pilnīgi traks - skrēja, rāvās, lēca, nočurāja visu paklāju! Likās - šitais džeks nebūs izmācāms! Domāju, ka varu taksi paņemt ar masu, bet tā tas nav. Maksis ir piemērs tam, ka ar uzslavu, kārumiņiem un labiem vārdiem var panākt visu. Tagad viņš ir mūsu ģimenes līdzsvarotājs. Tikai tad, kad visi esam mājās, suns beidzot vairs netrinas pie durvīm, ir laimīgs un apmierināts. Kad sastrīdamies, viņš mūs salabina. Ja nebūtu Makša, es retāk ietu ārā, kas man dod iespēju atrauties no darāmā un atgriežoties ar svaigu aci labāk novērtēt paveikto.»

Roberts nāk klajā ar pārsteidzošu apgalvojumu: «Neticēsi, bet Makša dēļ pirms astoņiem gadiem atmetu smēķēšanu! Nemaz nedrīkstu dēliem teikt, no kāda vecuma pīpēju! Desmitiem reižu metu nost to padarīšanu un katru reizi pat vienu dienu neizturēju. It kā profesija tāda - strādā, tad paņem cigareti, uzpīpē, novērtē padarīto! Bet tas nav arguments! Vienā dienā nolēmu - Makša saimnieks būs nepīpētājs! Bez problēmām un mocīšanās atmetu vienā dienā! Esmu ļoti emocionāls un neglābjams optimists. Caur Maksi vēroju un iepazīstu sevi. Tas ir meditatīvs process. Vislielākos podus esmu sastrādājis, kad uztraucos. Tagad esmu nolēmis netrakot, jo suns ļoti jūt manu noskaņojumu.»

Pagarināja futbolista dzīvi

Smagā slimība - muguras disku trūce Maksim piezagās pamazām. Ziemā suns mīlēja ķert sniega pikas un vienmēr labprāt rotaļājās ar bumbiņu. Roberts pārliecināts, ka Maksis iepriekšējā dzīvē bijis slavens futbolists: «Neviens viņam to nemācīja, iespējams, ka kādu reizi viņu paslavēju. Kad suns bija stiprs un varens, viņš kā vārtsargs nostāvēja vārtos (durvīs starp istabu un priekšnamu) pat četras stundas! Nesen sāku manīt, ka viņam grūti noķert bumbiņu vai sniega piku - lec, lec un iesmilkstas! Beidzot vispār ar priekšķepām bija grūti darboties. Izbeigt viņa acīm redzamās ciešanas? Iemidzināt? To lēmumu nevari uzticēt nevienam, jo tas ir tavs suns. Var jau suni neņemt vispār, baidoties no brīža, ka reiz būs jāšķiras! Taču mūsdienās veterinārā medicīna dara brīnumus!

Dzīvnieku veselības centrā Roberts vaicāja dakteriem Aigaram Briņķim un Lijai Sirmajai, vai dabūs Maksi uz pekām? Viņi teica - būs labi! «Paldies abiem, viņi pagarināja Makša futbolista karjeru. Taksis jau atkal ripina bumbiņu! Neesmu pārliecināts, vai pieņēmu pareizo lēmumu, jo pēc operācijas viņš veselu mēnesi smagi mocījās. Es strādāju mājās, tāpēc viss bija jādara man. Uz rokām neskaitāmas reizes Maksi nesu pa kāpnēm augšā lejā, devu zāles, kas noņem tūsku un sāpes, sakopu viņu. Izdarīju visu, ko varēju. Taisnību sakot, glābjot suni, es lāpīju savu vājumu, bet ir labi tā, kā ir, jo esam kopā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?