Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Manas dzīves apraksts

Naktī visi gulēja, un katrs domāja savu domu par nezināmo likteni, bet laikam gan nevienam neienāca prātā, ka pēc dažiem mēnešiem jau lielākā daļa būs miroņi un līķi kaili būs iekasīti sniegā, bet pavasarī, kad atkusīs zeme, tiks sasviesti kopējā bedrē un apkaisīti ar smiltīm kā nobeigušies lopi.

Jau agri no rīta apmetnē ienāca daži čekas virsnieki un civilpersonas, viņus bariņos apstāja ieslodzītie un uzdeva dažādus jautājumus. Viņi paskaidroja, ka mēs šeit tiksim nometināti.

Irbitas apgabals esot ļoti labvēlīgs: auglīga zeme, pārtikuši cilvēki, daudz mežu, bagāti ūdeņiem, arī medījumu ir daudz, klimats ļoti labs un veselīgs.

Grūti pateikt, kādā nolūkā viņi to stāstīja, jo labi zināja, ka visu laiku būsim ieslodzīti nometnē, bet darbā - norobežotā platībā zem stingras apsardzes. «Solis pa labi, solis pa kreisi - bēgšanas mēģinājums, šauj bez brīdinājuma.»

Viņus apstāja dažādi speciālisti un piesolīja savus pakalpojumus. Tā kāds igauņu lauksaimnieks stāstīja, ka viņš spējīgs noorganizēt labu, priekšzīmīgu lopkopības fermu. Šiem cilvēkiem paskaidroja, ka viss būs iespējams, jo viņi paši būšot saimnieki un viņu iekšējā dzīvē neviens nejaukšoties. Nezinu, kā to varēja saprast: kā ironiju, joku vai izsmieklu.

Pēc virsnieku aiziešanas ienāca kareivji, lika savākt mantiņas un iet uz norādīto vietu, kas atradās netālu no iežogotās apmetnes. Tas bija neliels pļavas gabals, kuru no vienas puses ierobežoja mežs, bet no otras puses - sādžiņas ģimeņu dārziņi. Gar vienu malu laukumam bija saslieti ļoti gari galdi, aiz kuriem sēdēja karavīri un civilisti, bet laukumam apkārt bija nostādīti karavīri.

Tad mūs sadalīja vairākās grupās un teica, ka tiksim pārbaudīti un esot jānodod glabāšanā nevajadzīgās un neatļautās lietas: pulksteņi, nauda, vērtslietas, asi priekšmeti, naži, adatas, arī nevajadzīgās drēbes. Tie visi tikšot nodoti pagaidu glabāšanā.

Tad pa vienam vajadzēja iet pie galda, pārmeklēja kabatas, atņēma visas uzskaitītās un neuzskaitītās mantas, krāva uz galda un ar pajūgiem veda prom. [..]

Šajā sadales punktā bija tikai daļa no apcietinātajiem latviešiem un igauņiem, pārējie ar ešelonu tika aizsūtīti citur. Bija arī neliels bariņš sieviešu, vairāk par simtu, vairākums igauniešu, latvietes tikai kādas divdesmit. [..]

Kad mantas bija atņemtas, mūs aizdzina līdz tuvākajam šaursliežu dzelzceļam, lika kāpt uz vaļējām platformām, ar kurām ved kokmateriālus no meža, un vilciens devās ceļā. Ceļš gāja caur mežu, kurš bija jau nocirsts, tikai jaunaudzes vai celmi, vietām vēl gulēja sapuvuši kokmateriāli.

Mūsu cilvēki nosprieda, ka tas ir ļoti nevīžīgs darbs, bet es pie sevis nodomāju, ka pie šādiem milzu izstrādes apjomiem tie nieki vien ir. Kad bijām nobraukuši kādus 50 kilometrus, vilciens apstājās pie lielas, ar dēļiem nožogotas apmetnes. Tas bija mūsu ceļa galapunkts - lēģeris «Goreļiki».

Pie lieliem vārtiem bija sardzes mājiņa un caurlaide kā rūpnīcās. Tur stāvēja vairāki formās tērpti cilvēki, būtībā tikai formas cepurēs, apģērbti bija «pufaikās».

Starp viņiem bija arī viena sieviete, teica, ka tā ir lēģera ārste, un, mums par pārsteigumu, viņa grauza sausu maizi un mūs vēroja, viņa izskatījās vēl pavisam jauniņa.

Mūs visus izsauca pēc uzvārdiem alfabēta secībā, tad vēlreiz saskaitīja, atvēra lielos vārtus un ielaida lēģerī.

(Turpinājums 21. decembra numurā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?