Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Mans bērns pilda mājasdarbus ar trīcošu roku

Satrauc skolotāju un skolēnu savstarpējās attiecības. Skolēniem ģimenē nav iemācīta cieņa pret jebkuru cilvēku, arī skolotāju. Skolotājs ir tāds pats kā citi - ar savām nedienām, problēmām, zaudējumiem un veiksmēm. Cienīsim katru! Taču arī skolēns ir cilvēks: kāpēc joprojām skolotāji kliedz uz bērniem ik dienas? Kāpēc skolotājs nevar iemācīties skolēna vārdu, bet ik dienas klasē izkliedz viņa uzvārdu? Kāpēc skolotājs neprot cilvēcīgi uzklausīt skolēnu un parunāties ar viņu? Arī skolēns dažreiz aiziet uz skolu noguris, sabārts jau mājās, un skolā atkal saņem pārmetumus.

Daudz nepadarīta skolā ir audzināšanas jomā. Skolotājam jāprot ar vecāku risināt dialogu, lai palīdzētu bērnam saprast sevi. Audzināsim, izceļot labo pusaudzī, jo dusmas un nopēlums nav labākais audzināšanas līdzeklis. Arī vecākiem jāizvirza stingras prasības savam bērnam. Audzināsim bērnā no mazām dienām cieņas pilnu attieksmi pret jebkuru cilvēku - stipru, drosmīgu, vāju, slimu, nevarīgu. Katram dota tikai viena dzīve šai pasaulē, mācīsim bērnam to neizniekot.

Par mācību programmām un saturu lai spriež metodiķi un praktiķi. Te vietā būtu labi izzināt Skolotāja Menča (sen.) metodiku - jo vienkāršāk mācīsim, jo labāk bērns apgūs. Nemācīsim iekalt, bet saprast un katram paust savu viedokli, izmantojot pamatzināšanas.

Pensionēta skolotāja

Skolas būtu daudz labākas, ja netiktu nemitīgi raustītas ar dažādām «reformām», pēc kurām nevienam nav labāk. Nestāstiet, ka cilvēkam nekad mājās nevajadzēs uzkopt savu dzīvojamo telpu! Bet uzkopt klasi tagad skolēnam nav atļauts, nemaz nerunājot par gaiteņiem. Un tad mūsu mīlulīši pirms iešanas klasē nomet pa roku galam bulciņu maisiņus, ūdens pudelītes, bet stundu laikā padzīvojušas sievietes vāc to visu kopā, jo skolas telpām taču jābūt tīrām. Vai to var iemācīt skola? Varbūt tomēr ģimene?

Skolotājam nav nekādu tiesību sodīt skolēnu, kas tiepīgi traucē klases biedriem koncentrēties, - un tā ir ļoti grūta problēma pilsētās. Tajā pašā laikā jau vairākus gadus pedagoģijas praksē ir viedoklis - galvenais ir audzināšana, priekšmets tikai pēc tam. Realitātē tā arī ir. Lielākais laiks no 40 min stundas paiet, gaidot, kamēr visi sanāk klasē, nomierinot konfliktus, brīdinot par mobilo izslēgšanu un sadzīves tehnikas lietojumu klasē, valdot nemierīgos, kam noteikti kaut kas jāsalauž, jāsaplēš, jānorauj. Pa vidu var arī kaut ko uzrakstīt uz tāfeles, saprotot, ka tie, kas neko nesadzird, varēs vismaz izlasīt. Obligāti uz tāfeles jāuzraksta mājasdarbu uzdevumi un kontroldarbu datumi, citādi būs jādzird - jūs neteicāt, jūs nebrīdinājāt.. Zināšanas un prasmes pagaidīs, kamēr haoss norimstas, un tad varbūt vēl kāda minūte būs atlikusi arī tām.

jumons

Mani visvairāk uztrauc tas, ka Latvijā skolotājiem no padomju laikiem palicis «iebaidīšanas» stils - motivē bērnus ar bailēm, nevis atbalsta un iedrošina viņus mēģināt, kļūdīties un mācīties no savām kļūdām. Mans vecākais dēls ir otrā klasē un raudādams pilda mājasdarbus, ar trīcošu roku, bailēs, ka varbūt uzrakstīs nepareizo atbildi. Šodienas pedagogiem ir jāmaina sava taktika, jābeidz bļaut uz bērniem, lai panāktu savu. Šāda veida dvēseles apspiešana neveicina radošus, pozitīvi domājošus, laipnus cilvēkus, kādiem, manuprāt, latviešiem būtu jābūt!Bezbailīgā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?