Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Mašīnas ārstē kā labākais dakteris

«Gadījies, ka pie manis atved mašīnas, kurām lielajos servisos neatrod vainu, bet man ir izdevies salabot, tad, protams, ir prieks un gandarījums,» stāsta Mārtiņš Zinkevičs, kurš uzsācis uzņēmējdarbību, atverot savu autoservisu. Pirms tam divus gadus nesekmīgi meklējis darbu, līdz nolēmis pieteikties Nodarbinātības Valsts aģentūras programmā uzņēmējdarbības uzsākšanai. Rīgas reģionā Mārtiņa biznesa plāns ieguvis vislielāko punktu skaitu un iekļuvis starp pieciem labākajiem, kuriem 2009. gadā piešķirta atbalsta summa - 4000 latu.

Uzaudzis garāžā

Mārtiņš Zinkevičs (24) atklāj, ka no bērnības praktiski uzaudzis garāžā, līdzdarbojies tēvam, kurš ierādījis pirmos knifus dažādu braucamo remontā. Vēlāk informāciju meklējis internetā, pārējo apguvis pašmācības ceļā. Tas bijis vaļasprieks - draugiem un paziņām labot mašīnas. Kā puika sācis braukt ar divriteni, pēc tam ar mopēdu, motociklu, tad ar mašīnām - izieta visa hierarhija. Aizrāvies ar BMW. Jautāts, vai viņa priekšstatos tas nav bandītu auto, Mārtiņš noliedz, jo, viņaprāt, šīs mašīnas izceļas ar kvalitāti, tām ir klasiskā aizmugures piedziņa, kas mūsdienās esot reti sastopama, tā ir jaudīga, nav lēta, bet kalpo ilgi. «Par bembjiem tagad zinu visu - gan ierastās kaites, gan priekšrocības, esmu tos izkodis līdz galam,» ne bez lepnuma atzīst Mārtiņš. Labojot arī citas markas auto, bet, lai atrastu vainu, tas prasot vairāk laika. Tagad veic auto, moto remontu un pārbūvi.

Krīzes plusi un mīnusi

Pirmais Mārtiņa darbs bijis saistīts ar metālizstrādājumu vairumtirdzniecību, strādājis par pārdošanas speciālistu, taču, beidzoties nekustamā īpašuma bumam, kļuvis par bezdarbnieku. Pirmos mēnešus izmisīgi sūtījis CV, bijis uz darba intervijām, meklējis ko līdzīgu darītajam. Lai arī bijusi pieredze, viss beidzies nesekmīgi, jo konkurējošiem uzņēmumiem vairāk interesējusi bijušās firmas darbība, nevis viņa prasmes. Meklējis darbu arī auto servisos, bet tur savukārt prasījuši attiecīgu izglītību un pieredzi.

«Tomēr krīze izrādījās pat labvēlīga, citādi nebūtu uzsācis savu biznesu, bet man ir ticība, ka izdosies, ir arī tālāki plāni,» visu līdz galam neatklāj jaunais uzņēmējs.

Šobrīd jauneklis arī atsācis studijas Rīgas Tehniskās universitātes Mašīnbūves fakultātes 4. kursā. Daudzi draugi esot aizbraukuši darbu meklēt ārzemēs, bet Mārtiņš ir pārliecināts, ka arī šeit kādam jāpaliek un jāaizpilda tukšās vietas. Ar draugiem, kas tepat Latvijā, kopā patīk pasportot, ziemā aizraušanās esot snovbords un slēpošana, jo Baldone un Riekstu kalns pavisam tuvu.

Palīdz mutvārdu reklāma

Mārtiņš novērojis, ka krīzes apstākļos cilvēki neesot pārtraukuši braukt ar mašīnām, bet vieglprātīgāk izturas pret to remontu - brauc, kamēr galīgi brūk kopā. Auto speciālists apgalvo, ka viena bojāta detaļa tālāk sabojā divas, trīs - tā esot ķēdes reakcija. Remonts, protams, tad izmaksā neskaitāmas reizes dārgāk.

Pamazām uzrodoties klienti, kas to sapratuši. Atrast ceļu pie Mārtiņa Ķekavas pagastā, Avotu ielā 13, palīdz mutvārdu reklāma, kuru nodod viens otram, citiem par sevi sniedzot ziņas internetā, jo izveidojis savu mājas lapu, piedalās forumos un diskusijās, kas saistītas ar auto, īpaši BMW.

Mārtiņš uzskata, ka viņa trumpis, salīdzinot ar dažu labu lielo servisu, ir īpašā attieksme, kvalitāte un labas cenas. To varot atļauties, jo darbu veic mājas pagalmā. Mēģinājis īrēt telpas, bet maksa visur pārāk augsta. Mājiniekiem nācies samierināties, ka daļa dārza jāatņem košumkrūmiem un jāpiešķir auto.

Mārtiņš atklāj, ka veiksmīgi izdevies uzrakstīt biznesa plānu droši vien arī tāpēc, ka bijušas attiecīgas priekšzināšanas - beidzis Rīgas komercģimnāziju, kur apguvis uzņēmējdarbības, grāmatvedības u.tml. pamatus.

«NVA programma ir cerīga. Vairāki paziņas, kas uzņēmējdarbības uzsākšanai lūguši kredītu bankām, saņēmuši atteikumu,» stāsta Mārtiņš. Arī pašam papildiekārtu iegādei skeptiski atteikts, jo esot pārāk jauns uzņēmums, taču Mārtiņš ir apņēmības pilns, ka arī tālākie plāni izdosies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko saka citi?

Renārs
Šnokāns
Rīgas komercģimnāzijas absolvents
Mārtiņš jau skolas laikā kā traks bija aizrāvies ar auto un arī mani saslimdināja ar BMW. Viņš ir cilvēks, uz kuru var paļauties, nekad neatteiks palīdzību. Kā saka - vīrs un vārds. Mārtiņš ir uzņēmīgs, ja ko iesācis, tad paveiks visu līdz galam. Viņš ir arī ļoti mērķtiecīgs un neapstājas pie jau sasniegtā.

Gatis Lagzdiņš
Ķekavas pagasta iedzīvotājs
Mārtiņu Zinkeviču kā labu meistaru ieteica draugs. Viņš ir ļoti atsaucīgs un godīgs. Pie viņa auto ir nodots drošās rokās. Reiz pēc remonta servisā mašīna drīz atkal niķojās, pie Mārtiņa nekad pēc tam nav bijušas problēmas. Citreiz pietiek izstāstīt pa telefonu, un viņš jau aptuveni zina vainu. Patīkami, ka viss tiek izdarīts norunātajā laikā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?