Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Maskats bez Žagara Operas valdē nestrādās, iespējams jauns konkurss

Kultūras ministrijas paziņotais lēmums par Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdes apstiprināšanu, neiekļaujot tajā līdzšinējo direktoru Andreju Žagaru, izraisījis tālāku notikumu ķēdi. Jaunieceltais valdes priekšsēdētājs Arturs Maskats nav ar mieru vadīt operas valdi, ja tajā nav A. Žagara, kurš savukārt nepieņems piedāvājumu strādāt par padomnieku. Kultūras ministrija jau pieļāvusi, ka rīkos konkursu uz mākslinieciskā vadītāja vietu. Toties abas jaunieceltās valdes locekles Daina Markova un Inese Eglīte norāda, ka notiekošais neietekmēs viņu lēmumu strādāt valdē.

Skaidrojumi atšķiras

Situācija, kas radusies pēc LNO valdes pretendentu izvērtēšanas komisijas lēmuma, ir visai sarežģīta - komisijas piedāvātais valdes sastāvs bija Andrejs Žagars, komponists Arturs Maskats un Rīgas Biznesa skolas pasniedzēja Inese Eglīte, taču pēc ministres lēmuma A. Žagaram tika piedāvāta tikai padomnieka vieta, bet valdē virzīta Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore, muzikoloģe Daina Markova. Preses konferencē izplatītajos materiālos norādīts, ka ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) lēmums par LNO valdes sastāvu nav likumīgs, jo pieņemts pretēji LNO likumā noteiktajai valdes locekļu iecelšanas kārtībai. Jau pēc preses konferences izplatītajā LNO Juridiskās un personāla daļas vadītājas Beatas Galzones paziņojumā teikts: «Pretendentu izvērtēšanai kultūras ministre apstiprināja īpašu komisiju. Taču Kultūras ministre nav respektējusi pašas apstiprināto amatu konkursa nolikumu.» Plašsaziņas līdzekļos arī izskanējis komisijas priekšsēdētāja Jāņa Dripes paziņojums, ka uz komisiju izdarīts spiediens. Ministres padomnieces Ievas Līnes skaidrojums gan ir atšķirīgs - ministre informējusi komisiju par arodbiedrības negatīvo viedokli par A. Žagaru. Pretrunīgas ir arī versijas par 30. septembrī notikušajām papildu pārrunām ar valdes locekļu amata pretendentiem, uz kurām A. Žagars nav ieradies. Viņš skaidro, ka pagarinājis atvaļinājumu, taču cita informācija liecina, ka viņam bijis jāatrodas darbā un tagad nāksies rakstīt paskaidrojumu. A. Žagars norāda, ka ministrijai nav tiesību piedāvāt viņam padomnieka vietu, jo tādu var izveidot un tātad arī kādam piedāvāt tikai Operas valde.

No A. Žagara un A. Maskata teiktā izriet, ka viņi abas jaunieceltās valdes locekles uzskata par nepiemērotām, - tiek piesaukts pieredzes trūkums un operas specifikas nezināšana, gan neminot, ka savulaik pašam A. Žagaram, stājoties Operas direktora amatā, bija tikai aktiera diploms un pieredze restorānu biznesā. Tagad viņš publiski par Inesi Eglīti izteicās, ka viņa esot nākusi no piena rūpniecības un alkohola biznesa un atlaista par nekvalitatīvu darbu. Savukārt pēc A. Maskata izteikumiem varēja noprast, ka gadījumā, ja valdē būtu A. Žagars un tā pati I. Eglīte, viņš šādu valdi uzņemtos vadīt. I. Eglīte Dienai A. Žagara izteikumus nekomentēja, norādot, ka viņai ir biznesa pieredze, akadēmiskā izglītība un pasniedzējas darba pieredze augstskolā. Tāpat kā I. Eglīte, arī Daina Markova uz jautājumu, vai notiekošās kaislības Operā ietekmēs viņu lēmumu strādāt valdē, atbild ar nē. Viņasprāt, konkursa procedūra notika atbilstoši nolikumam, ministre izmantoja savas likumā paredzētās pilnvaras. Cik zināms, D. Markova darbam valdē izvēlēta kā spēcīga projektu vadītāja.

Ministre un arodbiedrības

«Tā ir viena no ministres darbības prioritātēm - izveidot tādu LNO valdi, kas profesionāli augstvērtīgi darbojas gan sabiedrības, gan darbinieku, gan valsts interesēs. Līdz šim tas tā nav bijis, un mans ministres kā LNO kapitāldaļu turētājas pienākums ir to nodrošināt!» ar padomnieces Ievas Līnes starpniecību Dienai pavēstīja Ž. Jaunzeme-Grende. Netiek slēpts, ka ministres lēmumu tiešā veidā ietekmējis arodbiedrību viedoklis, un medijiem izsūtīta arī vēstule, kurā LNO skatuves mākslinieku neatkarīgā arodbiedrība un LNO Simfoniskā orķestra arodbiedrība izsaka savas pretenzijas pret A. Žagaru. «Arvien turpinās necienīgā izturēšanās pret solistiem un kora māksliniekiem. A. Žagars izmanto un pieļauj LNO administrācijas attiecībās ar LNO māksliniekiem mobingu un bosingu, proti, darba līgumi netiek slēgti pēc vienotiem principiem - terminēto un neterminēto līgumu slēgšana notiek pēc A. Žagara vienpersoniskiem un subjektīviem apsvērumiem,» teikts sūdzībā. Tāpat vēstulē uzsvērts, ka A. Žagars ir zaudējis uzticību un cieņu savu darbinieku acīs.

Pilnīgi pretēja aina paveras, lasot starptautiski atzīto mākslinieku viedokļus, ko preses konferencē Operā izdalīja žurnālistiem. Skaļākais virsraksts «Asarām birstot, dziedāt nevēlos!» ir telefonsarunas atstāstam ar solisti Kristīni Opolais, kura nolēmusi atcelt piedalīšanos Operas ēkas jubilejas koncertos. Aleksandrs Antoņenko salīdzinājis A. Žagaram piedāvāto padomnieka vietu ar «teju sētnieka amatu». Starp citu, Dienas rīcībā ir neoficiāla informācija, ka A. Žagaram piedāvāts padomnieka amatā saglabāt līdzšinējo direktora algu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?