Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Mazā saldā franču konfektīte

Kad piezvanām pie neparastā bērnu preču veikaliņa muki.lv īpašnieku Jurģa Straumes un viņa sievas Ivetas dzīvokļa durvīm, aiz tām atskan melodiski rējieni. Mūs sagaida simpātiska ģimenīte - Jurģim rokās iekārtojies tikko no diendusas pamodies gadu vecais dēlēns Klāss, Ivetai blakus stāv un ziņkārīgi ciemiņus vēro trīsarpusgadīgais Robins, bet atnācēju personības cenšas noskaidrot bīglu meitene Julle un mazais Vandejas asspalvainais basets (Petit Basset Griffon Vendeen jeb, kā šķirni īsi apzīmē pasaulē, un to darīsim arī mēs, PBGV) BonBon.

Iveta smejas: «Nepazīstamiem sakām, ka mums ir četri bērni - divi puikas un divas meitenes.»

Uz dullo desmitniekā

BonBon itin nemaz nav līdzīga mūsu priekšstatam par Latvijā redzētajiem basetiem. Iveta paskaidro: «Šis ir franču basets, bet klasiskie baseti, ko te vairāk pazīst, nāk no Anglijas. Basset franču valodā nozīmē - tuvu zemei. Līdz ar to šis vārds raksturo šķirnes īpašības. Savukārt BonBon ir mīļvārds un tulkojumā no franču valodas nozīmē mazā saldā konfektīte.

Nu jau Iveta kopā ar Jurģi apēduši pudu sāls, izglītojoties par PBGV. Galvenais, viņi vēlas šo šķirni popularizēt Latvijā. Taču, kad abi sāka interesēties par šķirni, viņi bija pavisam iesācēji suņu lietās - tikai zināja, ka Jullei vajadzīga tikpat aktīva un dzīvespriecīga draudzene. Pēc meklējumiem internetā abi kādā fotogrāfijā ieraudzīja PBGV. Iveta atceras: «Tā bija mīlestība no pirmā acu uzmetiena. Sarakstījos ar audzētavām, un mums atsaucās neliela jauka PBGV audzētava Zviedrijā, kur mīt BonBon senči četrās paaudzēs.» Tas bijis brīnums. «Pirmkārt, mēs pilnīgi uz dullo bijām trāpījuši vienā no labākajām pasaules audzētavām. Otrkārt, uz Austrumeiropu parasti nemēdz dot kvalitatīvākos kucēnus. Taču, kad iepazināmies tuvāk un paskaidrojām savus mērķus, viņi teica, ka mums došot pašu labāko, lai liekam stiprus šķirnes pamatus Latvijā.» BonBon Rīgā ieradās 2008. gada 12. maijā. Viņa ir pirmais oficiāli reģistrētais mazais Vandejas asspalvainais basets Latvijā - FCI/LKF sistēmā, kā arī viens no nedaudzajiem šķirnes pārstāvjiem Baltijā.

Eņģelis mājās, ne mežā

Jurģis skaidro: «Mazie franču baseti tie paši bīgli vien ir - mednieki, dzinējsuņi, atšķirība tikai niansēs. Izmēri un šķirnes nolūks ir vienādi, tikai bīgls ir vairāk orientēts pats uz sevi, PBGV ir neaizstājams medību suns un dzīvespriecīgs ģimenes kompanjons, kas centrējas uz saimnieku, uz bērniem, uz sadarbību. Tāpat kā bīgls, franču basets piemērots turēšanai dzīvoklī, ja vien tam tiek nodrošinātas kārtīgas pastaigas un izskriešanās. Tomēr viņu nevajadzētu atlaist bez pavadas nezināmās teritorijās, jo, kā jau medību suns, viņš reizēm mēdz sekot savam degunam un iedzimtajam izzināšanas instinktam.»

BonBon ir duāls raksturs - viņa ir lēns, mierīgs eņģelis mājās, bet medībās - pats nelabais. Skandināvijā šī ir universāla medību šķirne, kuru izmanto gan zaķu, gan staltbriežu un mežacūku medībās. Iveta atklāj vēl kādu būtisku šķirnes plusu: «No bīgla ir daudz vairāk spalvu nekā no PBGV, jo viņus trimē (spalvu izplūc), pati tā laukā nekrīt.»

Vārdu sakot: «Mēs esam laimīgi par saviem suņiem, taču otrreiz stipri apdomātu, vai ņemt bīglu. Jauks un skaists suns bildēs, bet man skumji skatīties uz sludinājumiem avīzēs, kur pēc gada kopā būšanas raksta «atdodu bīglu labās rokās», jo nav tikuši ar viņu galā. Bīgls ir jāmāca, viņš ir sava ceļa gājējs. PBGV ir ar to pašu temperamentu, enerģiju un dzīvesprieku, bet viņu vieglāk pierunāt, suns vairāk orientēts uz sadarbošanos. BonBon vienmēr vēlas mūs iepriecināt - ne jau velti šo šķirni pasaulē iesaukuši par happy hound (līksmais dzinēja - angļu val.). «Abām ģimenes kompanjonēm nekad nav bijuši konflikti, jo Julle uzreiz parādīja, ka viņa mājās būs galvenā. BonBon to pieņēma kā pašsaprotamu, uzskatot vecāko māsu par paraugu un autoritāti. Sunes lieliski saprotas ar bērniem. Iveta saka, ka puikas ar abām guļ kopā degunu pie deguna. Vēl viņa sapratusi, ka suņi sagatavo cilvēkus bērnu audzināšanai: «Jaunībā varējām nebūt mājās pat vairākas dienas pēc kārtas. Suns disciplinē, iemāca apzinīgi pildīt savus pienākumus - viņš jāved ārā, jāpabaro, jāsamīļo.»

Pie prinča uz ārzemēm

Bērnistabā pie vienas no sienām neskaitāmas balvas, vairs pat lāgā nav tās kur novietot. BonBon ir izstāžu zvaigzne, lielākais viņas guvums nupat atvests no Zalcburgas - pasaules čempionātā organizētās basetu kluba izstādes uzvarētāja tituls. Taču četri gadi sunim vairs nav gluži pirmā jaunība. Jurģis ar Ivetu nav aizmirsuši savu galveno ideju: «Vēlamies popularizēt šķirni, tāpēc piedalāmies izstādēs un gribam, lai BonBon būtu arī kucēni, kuri paliktu dzīvot Latvijā. Jau drīz BonBon dosies Skandināvijas virzienā pie sava sapņu prinča. Tas nozīmē, ka Latvijā piedzims augstvērtīgi mazā Vandejas asspalvainā baseta kucēni.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?