Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mazbudžeta optimisms

Ir daudzi, kas dusmojas un gaida, kad valsts atkal palīdzēs. Samazinās nodokļus, dos telpas un naudu. Var jau būt, ka beigās viss sanāks kulturāli un radoši. Tā, kā to pieprasa plēnumos. Fakts, ka radoša darba finansiālā atbalsta kritums aizvedis mūs deviņdesmito gadu nogales materiālajos apstākļos, ir skumjš, taču tas nav tik nepatīkams kā činksti par nācijas gala tuvošanos.

Es visapkārt redzu lielu radošu kņadu un optimismu, jo tādā patiesi plānas garozas atmosfērā ir iegūta brīvība radīt. Tā nav «radošu projektu» izdirnēšana īrētās telpās ar algu kontā un grupas sanāksmēm aktuālajā restorānā, tā ir apmaiņa, tīkli, aktīva rīcība, bezmaksas ieeja, lēti zvani un sapulces internetā, sviestmaižu konferences parkā.

Vēl nekad Latvijā nav radīts tik daudz laba dizaina. Jā, tas nav radis stabilu vietu valsts un pašvaldību iestādēs, pilsētas un lauku vidē, bet ir jūtams, ka tur štruntu laiks iet uz galu, tāpat kā beidzās neveselīgās pārtikas laiks. Piemēri izpratnes veidošanai jau ir. Pēc ilgiem un dominējošiem privātās arhitektūras laikiem valsts labākās būves balvu ieguvusi ēka jauniešiem - Talsu 2.vidusskolas un sākumskolas sporta zāle. Majoru pamatskolas sporta laukums ir pirmais un vienīgais Latvijas dalībnieks, kas ticis Eiropas Savienības arhitektūras balvas izcilajā četrdesmitniekā. Mums ir lieliski arhitektūras mantojuma saglabāšanas piemēri ar izcilu ekspertīzi koka un padomju laika ēku revitalizācijā. Jaunie produktu dizaineri ar balvām atgriežas no konkursiem ārzemēs, un uz šī fona dzimst arvien jaunas idejas.

Ātri noskatīta ārzemēs, Latviju jau sasniegusi ideja par spontānu galeriju izveidošanu tukšajos veikalos. Zaļie un garāžu tirgi, jauni zīmoli, radošas darbnīcas, laboratorijas, frizētavas un grāmatu veikali, kvartālu un apkaimju atdzimšana - citur pieredzētas un uz vietas izlolotas idejas tiek īstenotas ātri, kvalitatīvi un apstākļos, kad finansējuma nav nemaz vai tas ir ļoti niecīgs. Tik daudz cilvēku sākuši rakstīt un radīt. Šim radošajam sparam pievienojušies uzņēmēji. No reputācijas kalna noripojoši vārdi ir gatavi atdzimt ar dizaina palīdzību. Arī ražotāji spriež kā no jauna piedzimuši - kāpēc ražot miskastes, ja var ražot dizaina preci!

Konservatīvo kultūras kuģi jau tagad apsteidz mazās laiviņas - vieglas un inovatīvas. Ar dzintara diegu burām, mežģīnēm Braila rakstā un bezmaksas interneta mūziku ausīs. Nav šaubu, ka jābūt stabilai struktūrai, uz kuras pamatiem plaukt un attīstīties. Ir jābūt rīcībai un investīcijām kultūras un radošuma attīstīšanā, taču mūs neglābs par jauniešiem pārģērbušies vecie vēži no komfortablajām kulēm. Drīzāk tādi soļi, kādus sper Lielbritānijas valdība, skaidri pasakot, ka kultūra ir daļa no galvenā scenārija. Viņi atklājuši ieceri radīt no pieciem līdz desmit tūkstošiem jaunu darbavietu kultūras nozarē jauniem cilvēkiem. Tas ir viens no veidiem, kā radīt ekonomiski izdevīgu un radošu kultūrvidi. Otrs - saredzēt jau notiekošo visapkārt, atbalstīt to un gādāt, lai process uzņemtu tādus apgriezienus, kas mūs aizvedīs līdz godīgai, radošai un zinošai labklājības valstij.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?