Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Mazie novadi veido savu apvienību, jo nejūtas sadzirdēti

Vairāk nekā trīsdesmit mazo novadu, kuros iedzīvotāju skaits nepārsniedz 5000 cilvēku, nolēmuši veidot mazo novadu apvienību, lai kopīgi iestātos par savām interesēm. Viens no galvenajiem iemesliem ir ierobežotās iespējas pretendēt uz Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu. Mazajām pašvaldībām nav pieejama Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētās pilsētvides attīstības programmas nauda.

Nelielā iedzīvotāju skaita dēļ tie nevar pieteikt projektus vēl vairākās programmās. Sākotnēji uz ES finansējumu pilsētvides attīstībai varēja pretendēt 17 pilsētas, bet vēlāk šo pašvaldību loku paplašināja ar vēl vairākiem attīstības centriem.

Novadu reformas gaitā mazo pašvaldību pastāvēšanu atbalstīja Zaļo un Zemnieku savienība, kuras pārstāvji vadīja daudzus agrākos pagastus, kas pretojās iekļaušanai lielajos novados. Taču šajā Saeimā ZZS galvenokārt iestājas par lielo pilsētu interesēm, uz ko Dienai ir norādījuši arī ap rajonu centru pilsētām izveidoto lielo novadu vadītāji. ZZS sadarbības partneri Liepājas mērs Uldis Sesks un Ventspils domes priekšsēdis Aivars Lembergs ik pirmdienu piedalās ZZS valdes sēdēs, un šo pilsētu pārstāvji sēž arī pie valdības koalīcijas galda. Pirms pusotra gada 2009. gada pašvaldību vēlēšanās ZZS ar labiem panākumiem startēja lielajos novados, un tagad tikai reti kur ZZS vada kādu mazāku pašvaldību. ZZS frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa padoms šīm pašvaldībām bija uzrunāt vides un reģionālās attīstības ministru Raimondu Vējoni (ZZS). Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Vitauts Staņa (ZZS) sola atbalstu nelielajiem novadiem un ir gatavs uzklausīt tos savā komisijā, ko trešdien atbalstījuši arī kolēģi frakcijā.

Mazo novadu pārstāvji pirmo reizi kopā pulcējās 19. janvārī, iespējams, 23. februārī viņi dibinās savu apvienību. Tā varētu iekļauties Latvijas Pašvaldību savienības novadu apvienībā, kuru vada Ogres novada priekšsēdis Edvīns Bartkevičs. Uz pirmo satikšanos nelielo novadu vadītājus bija sapulcējis LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis, kurš piekrīt, ka lielo un mazo novadu problēmas ir atšķirīgas, bet mazās pašvaldības vēlas būt līdzvērtīgi partneri un sadzirdēti. Apvienība varētu darboties līdzīgi kā Piekrastes pašvaldību apvienība, kur visiem ir līdzīgas intereses, «un ministrijai ir partneris, ar ko runāt par piekrastes problēmām». Durbes novada priekšsēdis Andrejs Radzēvičs (TP) atzina: «Līdz šim Zaļo un Zemnieku savienība iestājās par attālākajām teritorijām, tagad arī šajā politiskajā spēkā dominē lielo pilsētu intereses.» Durbes mērs norādīja uz ierobežotām iespējām saņemt fondu naudu, kas iespaido iespējas attīstīt uzņēmējdarbību, jo tā koncentrēsies vietās, kur tiek piesaistīts ES fondu finansējums. Cesvaines novada priekšsēdis Vilnis Špats (JL), kurš ir viens no apvienības idejas iniciatoriem, atzina, ka pēc rajonu likvidācijas pašvaldību vadītājiem vairs nav neviena foruma, kur satikties un apmainīties ar viedokļiem un pieredzi. «Mēs jau cits citu pat nepazīstam,» teica V. Špats.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?