Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Mazo/lielo lietu dievs

Diez vai kādam māksliniekam var novēlēt iet cietumā viņa uzdrīkstēšanās dēļ, tomēr skaidrs, ka paēdušā un demokrātiskā valstī grupas Pussy Riot nebūtu. Jo aresta vietā meitenes, visticamāk, saņemtu šķidrus aplausus, bet ar «pārsteidzošiem un kvalitatīviem mākslas faktiem» (Kultūras Dienas gada balvas formulējums) izlutinātā publika viebtos par protestkoncerta estētisko kvalitāti.

Grupa, lai arī pozicionējas kā mākslinieču apvienība, slavu ir guvusi nevis ar savu politisko akciju, bet tai sekojošo sodu, un jauno sieviešu brīvības atņemšana ir iemesls, kāpēc šķeļamies arī mēs šeit, Latvijā, kur mūziķi, mākslinieki un citi tiek gluži vai pratināti par savu attieksmi pret skandalozajām krievietēm. Ne jau viņu māksla (vai, kā pareizticīgajiem šķiet, huligānisms) ir diskusijas objekts, bet iespēja uz pāris gadiem nokļūt aiz restēm tāpēc vien, ka esi uzkāpis uz kāda politiskajām varžacīm.

Kad Vīnes Burgtheater 100. dzimšanas dienai par godu grasījās izrādīt Tomasa Bernharda lugas Varoņu laukums iestudējumu, vairāki labākajās jūtās aizskarti zemnieki pie galvenā galvaspilsētas teātra izgāza mēslus, savukārt pašu autoru ar sitienam atvēzētu spieķīti vajāja kāda sparīga kundzīte. Tomēr izrāde vairākus gadus noturējās repertuārā, lai gan no skatuves negantiem, lāgiem gluži nepieklājīgiem vārdiem austrieši tika gānīti kā «brutāla un muļķīga tauta», kurā joprojām dzīvs nacisma gars. Atšķirība starp Austriju un Krieviju skaidra. Tomēr starp šiem pretpoliem ir plaša gan mākslinieciskā, gan politiskā teritorija, un tieši tajā mīt pārgadus notiekošais festivāls Homo Alibi: recycled (28.VIII-1.IX). Tas nevairās no politiskā protesta tēmas: itāļu teātris Motus izrādē dokumentālā pētījumā Aleksis. Grieķu traģēdija stāsta par notikumu Atēnās 2008. gadā, kad policija demonstrācijā nošāva 15 gadu veco Aleksandru Grigoropulu, izraisot masu protestus. Teātris izmanto aculiecinieku stāstus, bet nonāk līdz vispārinājumam, sasaistot šodienas grieķu traģēdiju ar Sofokla Antigoni.

Tomēr festivālā varēs vērot ne tikai politiski uzbudinātas sabiedrības šķērsgriezumu, bet arī putnus, kas darbina klavieres (Ketijas Haindes instalācija). Savu pirmo mūžu nodzīvojušie sadzīves priekšmeti ar skatītāju dalībnieku pirkstiem tiks izjaukti un «reciklēti» Keitas Makintošas interaktīvā instalācijā Darbagalds, bet citi - no atkritumu tvertnēm izglābti un pateicīgi - atdzīvosies virtuozajā un miniatūrajā Lorāna Bigo Mazajā cirkā.

Latviešu teātra nākotnes spēki - scenogrāfs Reinis Suhanovs, mūziķis Jēkabs Nīmanis un režisors Jānis Znotiņš - izrādē 4fest, atbilstoši festivāla moto izmantojot otrreiz pārstrādātos materiālus, gluži pretēji itāļiem vēstīs par iekšupvēršanos, noslēgšanos vientulībā. Kā allaž - Homo Alibi piedāvātajās izrādēs/instalācijās/performancēs robeža starp teātri/akciju/izstādi neeksistē. Miera ielas Tabakas fabrikā valdīs fantāzija, līdzdalība, bet pats galvenais - izteiksmes brīvība.

*žurnāls Lilit

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?