Katram vecākam kādreiz nācies sarkt, kad viņa mazais knauķis restorānā skrien ap galdiņiem, izmētā salvetes vai izdomājis, ka dakšiņa un nazis ir bungu vālītes. Bērni kafejnīcās un pasākumos mūsdienās ir bieža parādība, taču ne vienmēr mazie vēlas iekļauties sociālajos rāmjos. Amerikāņu psiholoģe, grāmatas No-Cry Discipline Solution autore Elizabete Pantlija teic, ka bērni sabiedrībā sāk kašķēties lielākoties tad, ja ir pārāk garlaikoti vai pārāk satraukušies. Viņa uzsver, ka pieaugušajiem pašsaprotamais restorānu rituāls, kas ietver pasūtīšanu, gaidīšanu, ēšanu un maksāšanu, var būt grūts uzdevums bērniem. Nevajadzētu uzskatīt, ka labas manieres bērnam radīsies restorānā. Trenējieties mājās, aiciniet bērnus pie galda, neilgi pirms tiek pasniegts ēdiens, paēdot aprunājieties, izstāstiet kādu joku. Šādi pagarinot ēdienreizes mājās, to būs vieglāk izdarīt restorānā. Svarīgi ir arī izskaidrot bērnam, kas no viņa tur tiks gaidīts - sēdēt savā krēslā, runāt klusi, ēst ar galda piederumiem, nevis rokām, uzturēt patīkamu sarunu, nevis strīdēties. Izvēlieties ēstuvi, kas vairāk piemērota ģimenei. Nevajadzētu izvēlēties laiku, kad zināt, ka restorānā būs biznesa cilvēki vai romantiska vakara cienītāji. Vecākiem arī jāsaprot, ka pusdienot ārpus mājas ar bērniem nav tas pats, kas kopā ar draugiem. Šis ir laiks ģimeniskām pusdienām, tāpēc jāpievērš uzmanība un jāiesaista pasākumā arī bērni.
Un kā restorānos veicas jūsu ģimenei? Ieteikumus un viedokļus gaidīsim mūsu Twitter kontā @MiniDiena.
Sagatavojusi Edīte Ķirse