Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Meklē Bostonas spridzinātāju

Dᅢᄅjᅢᅠ vu sajūta pārņēmusi amerikāņu nāciju pēc pirmdien ASV austrumkrasta pilsētā Bostonā notikušajiem sprādzieniem, kas laupīja dzīvību vismaz trim cilvēkiem, bet ievainoja vairāk nekā 150. Gluži kā 2001. gada 11. septembrī Ņujorkā, arī Bostonā gaišā dienas laikā tika veikts acīmredzami rūpīgi plānots uzbrukums, kura mērķis bija nogalināt pēc iespējas vairāk cilvēku. Un arī šoreiz ASV valdība un iedzīvotāji mēģina saprast, kas un kādēļ sarīkoja asinspirti, un kādēļ to neizdevās novērst.

Paliek bez kājām

Amerikāņi otrdien aizlūdza par dienu iepriekš notikušā terora akta upuriem, kam liktenīga izrādījās atrašanās netālu no Bostonas maratona finiša līnijas, kad tur pirmdienas pēcpusdienā ar 12 sekunžu intervālu nogranda divas eksplozijas. Abi sprādzieni notika aptuveni divas stundas pēc tam, kad bija finišējuši maratona uzvarētāji.

Aculiecinieki stāsta, ka pēc sprādzieniem notikuma vietā izskatījies kā kara laukā, kur visapkārt ir asiņu peļķes un mētājas norautas cilvēku ekstremitātes un izplēsti miesas gabali. Kāds ugunsdzēsējs, kurš piedalījās glābšanas darbos, laikrakstam Boston Globe sacīja, ka tik drausmīgus skatus neesot redzējis, ne dienot Irākā, ne Afganistānā.

Mirušo vidū ir arī astoņus gadus vecais Martins Ričards, kurš pirmā sprādziena brīdī atgriezās pie mātes un māsas pēc tam, kad bija apsveicis nupat maratonu noskrējušo tēvu.

Kopumā vairākās Bostonas slimnīcas ievietoti 152 cietušie, daudziem no viņiem bija nepieciešama kāju amputācija. Nepaveicās arī diviem brāļiem, kuri katrs zaudēja pa kājai. Vairumam cietušo no ķermeņa bija jāizvelk šrapneļi.

Izmantos sociālos tīklus

Federālais izmeklēšanas birojs ir paziņojis, ka izmeklē varbūtēju terora aktu. Bostonā pastiprināti drošības pasākumi un policija ir brīdinājusi iedzīvotājus, ka uz ielām un sabiedriskajās vietās notiks pārbaudes. Likumsargi vērsušies pie sociālo tīklu lietotājiem, aicinot viņus publicēt fotoattēlus un video, kas uzņemti sprādzienu brīdī.

Bostonas policijas vadība taisnojās, ka pirms maratona pilsētā nav novērots nekas īpatnējs, kas liecinātu par gaidāmajām briesmām.

ASV prezidents Baraks Obama, pirmdienas vakarā uzrunājot amerikāņus, solīja atrast un sodīt tos, kas veica uzbrukumu. Tajā pašā laikā viņš izvairījās lietot vārdu «terorisms», lai gan eksperti uzskata, ka notikušais ir terora akts. Tomēr pagaidām nav skaidrs, vai šausminošo noziegumu ir pastrādājuši pašmāju ekstrēmisti vai džihādisti no ārvalstīm.

Ņemot vērā, ka Bostonas maratonam ir pievērsta plaša uzmanība un to ik gadu klātienē vēro ap pusmiljonu cilvēku, tas ir pateicīgs mērķis uzbrukumam, ko varētu sarīkot gan kāds islāmistu grupējums, piemēram, Al Qaeda, gan kāds vietējais «vientuļais vilks» vai pret valdību noskaņots grupējums.

Teroristiskā grupējuma Taliban atzars Pakistānā ir noliedzis saistību ar notikušo, vēsta telekanāls CNN. Šis grupējums 2010. gada maijā uzņēmās atbildību par terora akta mēģinājumu Taimskvērā Ņujorkā.

Brīdinājums Krievijai

Bostonas uzbrukums mēroga ziņā nav pielīdzināms 2001. gada 11. septembra uzbrukumiem, tomēr daudzos amerikāņos tas ir pastiprinājis nedrošības sajūtu.

«Mēs ticējām, ka šādus draudus esam atstājuši pagātnē, bet atkal piedzīvojam teroristu aktivitātes lielpilsētā,» Džordžtaunas Universitātes pasniedzējs un grāmatas Inside Terrorism autors Brūss Hofmans sacīja raidsabiedrībai BBC.

Pēc pirmdienas uzbrukuma daudzos sporta stadionos un citās vietās, kur pulcējas lielas ļaužu masas, ASV un Kanādā pastiprināti drošības pasākumi.

Arī svētdien notiekošā Londonas maratona organizatori paziņojuši, ka sadarbībā ar policiju pārskatīs plānotos drošības pasākumus, bet Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko paziņoja, ka Bostonas terora akts ir brīdinājums Krievijai pirms nākamgad paredzētajām ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos un Pasaules kausa futbolā finālturnīra 2018. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bostonas maratons

Bostonas maratons notiek kopš 1897. gada un ir vecākais ikgadējais maratons pasaulē

Ņemot vērā atspoguļojumu medijos, tas ASV ir otrais nozīmīgākais sporta pasākums pēc Super Bowl jeb amerikāņu futbola finālspēles

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?