Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Melnais saraksts esot īsāks

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone otrdien Saeimas Budžeta un finanšu komisijas sēdē konkretizēja informāciju par 173 iestādes amatpersonām, kuras pagājušajā nedēļā bija iekļuvušas melnajā sarakstā. Sabiedrība sāka gaidīt, bet nesagaidīja viņu atbrīvošanu no amatiem. No VID sagatavotās informācijas Saeimas komisijas deputātiem izriet, ka aizdomu ēna varētu krist tikai pār 29 darbiniekiem, kuri, iespējams, veikuši negodīgas darbības. Taču šo personu vārdi netiek publiskoti.

Janvāra beigās Latvijas Televīzijas raidījums De facto pēc iepazīšanās ar VID izmeklētāju amatpersonas deklarācijām vērsa sabiedrības uzmanību uz ievērojamiem skaidras naudas uzkrājumiem, kāda ir šo personu rīcībā. Dažos gadījumos mājās glabātās summas pārsniedza 10 000 eiro. Deklarācijas atklājušas arī saņemtos dāvinājumus vai mantojumu no radiniekiem, kuri nemaz nevarēja būt tik turīgi. Tas radījis aizdomas par VID izmeklētāju iespējamiem mēģinājumiem legalizēt negodīgi iegūtu naudu.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) drīz pēc stāšanās amatā tikās ar VID ģenerāldirektori I. Pētersoni. Jau pirms tikšanās parādījās informācija, ka VID vadītāja sagatavojusi iesniegšanai ministrei 173 negodprātīgo darbinieku sarakstu. «Šie darbinieki nav nekādos melnajos sarakstos,» komisijas sēdē sacīja I. Pētersone, norādot, ka ministrei arī nav iesniegts šāds saraksts. D. Reizniece-Ozola esot lūgusi informāciju par personām, pār kurām krīt aizdomu ēna. Jau pērn tika sākta pārbaude par VID amatpersonām kā nodokļu maksātājām, veicot 173 amatpersonu iesniegtās un VID rīcībā esošās informācijas analīzi «administratīvā procesa ietvaros, un tas ir normāls ikdienas darbs», skaidroja I. Pētersone. No tām 56 personas jau ir sniegušas paskaidrojumus, un turpmāk pārbaudes par tām netiks veiktas.

Finanšu ministre arī rosinājusi veikt vadošo struktūru vadītāju rotāciju. Runa ir par Finanšu policijas pārvaldes, Muitas policijas pārvaldes, Nodokļu kontroles pārvaldes un Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes vadību. Aģentūra LETA ziņo, ka pēc tikšanās ar VID vadību D. Reizniece-Ozola teikusi: «Mums jādomā ne tikai par dienesta attīrīšanu no negodprātīgiem darbiniekiem, bet arī par motivācijas pasākumiem.» Sagatavojot nākamā gada valsts budžeta projektu, ministrija plāno rosināt jaunās politikas iniciatīvu par atalgojuma palielināšanu tiem VID darbiniekiem, kas profesionāli veic savu darbu, ziņo LETA.

Saeimas komisijas sēdē klātesošo interesi izraisīja Imanta Parādnieka (NA) ierosinājums VID darbinieku uzticamību pārbaudīt ar poligrāfa jeb melu detektora palīdzību, kā tas notiekot ASV. I. Pētersone atzina, ka dienests plāno izpētīt citu valstu pieredzi, bet viņa nesolīja izmantot šo metodi. «Taču ir jāsaprot, ka visus jautājumus VID viens pats nevar atrisināt. Ir jāiesaistās arī Valsts kancelejai, lai palīdzētu atbrīvoties no negodprātīgiem darbiniekiem. Uz emociju pamata to nevar izdarīt,» skaidroja I. Pētersone.

VID ir sagatavojis priekšlikumus par vairākām izmaiņām likumos un citos normatīvos. VID, piemēram, ierosina noteikt pienākumus amatpersonām mēneša laikā informēt KNAB par veiktajiem darījumiem, kas pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, kā arī aicina noteikt skaidras naudas aprites ierobežojumus amatpersonām. Tāpat tām deklarācijās būtu jānorāda personas, ar kurām ir kopīga saimniecība, piemēram, dzīvojot civillaulībā. Vairāki priekšlikumi saistīti ar mantošanas procesu. Ir arī ieteikts paredzēt precīzāku atbildības un pienākumu sadalījumu starp VID un KNAB par amatpersonu deklarācijās iekļauto ziņu patiesuma pārbaudēm.

Uz Budžeta un finanšu komisijas priekšsēža Jāņa Vucāna (ZZS) jautājumu, vai Saeimas deputāti jau varētu sākt gatavot izmaiņas likumos, lai drīzāk šīs normas pieņemtu, finanšu ministres padomnieks Jurijs Spiridonovs atbildēja, ka Saeimai būtu labi sagaidīt iniciatīvas no valdības. Priekšlikumi vēl būšot jāvērtē kopā ar Valsts kanceleju un Tieslietu ministriju, tos pieņemot valdībā ierastajā kārtībā. Runa neesot tikai par VID amatpersonām, ierosinājumi skar valsts amatpersonu kontroli arī citās iestādēs.

VID ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanā Kaspars Čerņeckis komisijas deputātus informēja par virkni pasākumu, kas jau tiek veikti vai ir plānoti, lai mazinātu VID amatpersonu korupcijas riskus, piemēram, sagatavojot šim riskam pakļauto funkciju un amatu sarakstu. Finanšu policijas pārvaldes Iekšējās drošības daļā izveidotas arī piecas papildu amata vietas. No opozīcijas frakciju deputātu Mārtiņa Bondara (LRA) un Ingunas Sudrabas (NSL) jautājumiem varēja secināt, ka viņus iecerēto pasākumu efektivitāte nepārliecina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?