Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Mencu ikri martā un jaunā Ziemeļvalstu virtuve

Tikko dzimšanas dienā dāvanā saņēmu pavārgrāmatu par Ziemeļvalstu virtuvi. Tajā receptes sakārtotas pa mēnešiem, aicinot ēdiena gatavošanā izmantot vietējos un sezonai atbilstošus produktus. Ko tā iesaka ēst martā?

Vīnā tvaicētus vietējās izcelsmes gliemjus, rudzu sviestmaizi ar mencu ikriem un skābā krējuma mērci, topinambūru zupu ar pašceptu pilngraudu maizi, Jitlandes ziemeļos ķertās austeres ar sarkanajiem sīpoliem, vēršgaļas un kartupeļu sautējumu. Arī kapātas liellopu gaļas kotletes, bagātīgi papildinātas ar garšvielām un pasniegtas ar ceptiem kartupeļiem. Un saldajam kartupeļu kūka, kurā nav ne miņas no kartupeļiem, bet nosaukums radies no kartupelim līdzīgās kūkas formas. Tā darināta no vienkāršas mīklas, pildīta ar vaniļas krēmu un dekorēta ar marcipānu un kakao.

Pirmais no visa piedāvājuma, ko vēlējos izmēģināt, bija vārīti mencu ikri. Tie manu uzmanību piesaistīja jau pagājušā pavasarī, kad gozēja apaļīgos sānus veikalu vitrīnās. Tā kā Latvijā vairāk zinām mencu aknas, nevis ikrus, pirmajā Dānijā pavadītajā pavasarī man nebija ne jausmas, ko ar tiem iesākt. Šoziem veikala plauktā pamanīju arī konservētus Bornholmas mencu ikrus, kas izrādījās gana laba un maiga pastētes veida uzkoda pie rudzu maizes. Saņemot pavārgrāmatu, radās drosme pamēģināt vārītus mencu ikrus. Tos sagatavo vienkārši - lielā ūdens daudzumā ar jūras sāli ikrus vāra pusstundu, pēc tam izņem no šķidruma un ļauj atdzist. Pasniedz sagrieztus ripiņās uz rudzu maizes šķēlēm ar krējuma mērci. Mērcei vienādās daļās ņem skābo krējumu un majonēzi, mazliet citrona sulas, sāli, piparus, kapātus lokus un dilles.

Godīgi gan jāatzīst, ka, ejot uz veikalu pēc svaigiem ikriem un ieraugot jau gatavus novārītus, šoreiz izvēlējos vieglāko ceļu, bet garšas piedzīvojums jebkurā gadījumā bija interesants un ziemeļniecisks. Maiga garša bez izteiktas zivju piegaršas un graudaina konsistence, kas atmiņā atsauca bērnībā iemīļotos žāvētu zivju ikrus, ko pamanījos izķeksēt no Salacgrīvā pašu žāvētajām zivīm.

Dānijā populārās TV pavāres Trīnes Hanemanas ziemeļnieku pavārgrāmata, kas popularizē vienkāršus, no vietējiem produktiem pagatavojamus ēdienus, ir daļa no pirms gadiem sešiem šajā pusē sāktās Jaunās ziemeļvalstu virtuves (New Nordic cuisine) kustības. Tā balstās gan Kopenhāgenas Universitātes pētnieku atzinumos, ka tradicionālā skandināvu virtuve ir tikpat veselīga, cik Vidusjūras valstu ēdieni, gan Ziemeļu ministru padomes atbalstā tradicionālo produktu ražošanai un patēriņam. Taču īpašs dzinējspēks bijis par pasaulē labāko atzītais Kopenhāgenas restorāns NOMA, kura nosaukums radies no vārdu salikuma Ziemeļvalstu ēdiens dāņu valodā saīsinājuma. Mēs vienkārši uzskatām, ka mūsu reģiona virtuve ir pelnījusi godpilnu vietu pasaules lieliskāko virtuvju plejādē, saka viens no NOMA dibinātājiem Klauss Meijers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?