Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Mērija Popinsa 3.b klasē

Izrāde Skolotājs Jāps un klase, kas Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi piedzīvo 14. maijā, esot drīzāk negadījums, ne likumsakarība. «Mūsu teātrim nav programmas iestudēt izrādes bērniem vai pusaudžiem. Tās, kas bijušas, ir personiska iniciatīva,» saka aktrise Guna Zariņa. Tāpēc izrādes jaunākajiem skatītājiem JRT tiek iestudētas ar regularitāti reizi četrās sezonās, piebilst aktieris Kaspars Znotiņš. Toties iestudējumi top tad, kad to tiešām vēlas izrādes veidotāji. Kad viņiem ir, ko teikt.

Ar nīderlandiešu autora Žaka Frīnsa stāstu varoņiem G. Zariņa un K. Znotiņš sastapās pērn, gatavojoties tulkojuma izdošanai izdevniecībā Liels un mazs. Aktieri lasīja fragmentus grāmatas prezentācijā. «Ar šo darbu bija līdzīgi kā ar Iekšiņu un āriņu. Mums prasīja, kāpēc tik maz esam lasījuši, kad būs vēl, atceras G. Zariņa.

Izrāde stāsta par ideālo skolotāju, kurš, kā zina teikt K. Znotiņš, «varbūt nemaz nav ideāls, jo saka: ja mums paliks laiks pāri, varbūt kaut ko arī iemācīsimies; viņš jau noņemas ar bērnu dzīvi, nevis mācībām». Aktieri, kuriem katram aug savas atvases, uztvēruši teju vai pārdabiski atbildīgi materiālu par neordināro pedagogu, kurš mācību vielas un cilvēcisko attiecību vārdā ēd istabas augus, dala konfektes un lec baseinā. Īsi pirms pirmizrādes G. Zariņa stāsta: «No sākuma mulsu, ka nevajag bērniem rādīt skolotājus, kādu Latvijā nav. Tad grāmatas autors teica, ka tādu nav arī Holandē.» «Jā, mums jau sāk vilkt uz Mērijas Popinsas pusi,» piebilst K. Znotiņš. Arguments, ka «tādu skolotāju nav» un ka «tā ir tikai literatūra», visbeidzot izšķīris izrādes likteni, saka Liels un mazs vadītāja Inese Zandere. Aktieri neesot gribējuši bērnus sarūgtināt, rādot ko tādu, kas ikdienas rutīnā nav aizsniedzams, taču «skumšana pēc Karlsona, kas dzīvē nav īsts, tomēr ir citāda skumšana», tā K. Znotiņš.

Un tomēr tādi pedagogi eksistē - pēc izrādes nelielā līdzāssēdētāju grupā vien saskaitījām teju desmit. Tāpat arī eksistē tādas pakāpes patiesīgums un godīga bezkompromisu attieksme vienam pret otru, kādu Jāpā izspēlē K. Znotiņš un G. Zariņa klases lomā. Izrāde paredzēta pirmo klašu skolniekiem, tajā ir sarežģīta un pat nopietna tematika: pirmās simpātijas, konflikti, vecāku šķiršanās, pat nāve. Tomēr skolotāja Jāpa sirsnību un artistiskumu skatītājs vērtēs atzinīgi - šis pedagogs burtiski apbur savu klasi. «Mēs ar Kasparu vēl diskutējam. Man šķiet, Jāps ir bērnišķīgs, tāpēc bērni viņu mīl,» saka G. Zariņa, uzsverot, ka izrādes iestudēšanas laikā nostiprinājusies cieņa pret skolotājiem. «Varu tikai apbrīnot tos, kuri ilgus gadus spēj strādāt ar atvērtu sirdi un piedalīties bērnu dzīvē. Unikāli cilvēki.» Savukārt K. Znotiņš par savu varoni saka - talantīgs cilvēks: «Skolotājs ir labs tad, kad nāk tāds, kāds ir. Bet to jau var teikt par jebkuru dzīves situāciju un profesiju.»

Kaut arī «misijas apziņa» izrādes veidotājus neesot inspirējusi, atbilde uz jautājumu, kādai jābūt bērnu izrādei, abiem aktieriem - viņi ir arī izrādes režisori - ir pārliecinoša. «Nevajag bērnus novērtēt kā ļoti atšķirīgus no mums. Ja mums ir interesanti, arī viņiem droši vien būs. Godīgums jau attiecas uz jebkuru mākslas darbu,» saka G. Zariņa. «Varbūt būtu skaisti, ja teātrī katru sezonu būtu pa bērnu izrādei. Man patīk, ka bērniem patīk pieaugušo izrādes. Es pēc savas deviņgadīgās meitas spriežu. Viņa ir redzējusi jau vairākas izrādes lielajā zālē, un man šķiet, ka tā ir godīga saruna ar viņiem,» uzsver K. Znotiņš. «Man šķiet, ka galvenais ir intonācija,» domā G. Zariņa. «Mūsu teātrī izrādes ir labdabīgas. Un mēs ļaujam bērniem būt bērniem.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?