Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Mērķis - dzīvot ar garšu un vairot prieku

Atrast saprotošus draugus, iemācīties rokdarbus, atklāt sevī iepriekš neapjaustus mākslinieciskus talantus, doties ekskursijās, piedalīties krāšņos pasākumos un, pats galvenais, spēt izturēties ar sirsnību pret sevi, līdzcilvēkiem un apkārtējo pasauli - to piedāvā pensionāru biedrība Ventspils liedags, kas apvieno cilvēkus, kuri vēlas vadīt daudzveidīgu, patīkamiem iespaidiem bagātu dzīvi. Jau ilgāku laiku biedrības valdes priekšsēdētāja un dvēsele ir Ligita Kristovska - sirma, stalta dāma, kura nākamajā gadā gatavojas svinēt savu 80. jubileju.

Cilvēkmīlestība

Tikšanās ar Ligitu notiek pašā Ventspils vecpilsētas vidū, Kultūras centra svinību zālē, ko rotā Ziemassvētku egle. Smaržo pīrāgi, piparkūkas un mandarīni, un mūsu saruna par pensionāru biedrību sākas ar pārdomām par to, kā dzīvot, nodrošinot svētku izjūtu ne tikai svētku dienās, bet gan ik brīdi. Ligitas kundze izklāsta savu pārliecību: lai svētku noskaņu izjustu katru dienu, nedrīkst nošķirties vientulībā. «Galvenais biedrības mērķis ir izvilkt pensionārus no mājām. Jā, tieši izvilkt, jo cilvēkiem ar gadiem ir tendence noslēgties, bet tā var ieslīgt skumjās, turklāt arī zaudēt spēju apkārtējā pasaulē un cilvēkos saskatīt labo, pozitīvo, vērtīgo,» uzsver Kristovskas kundze. Bet no skumšanas arī līdz depresijai nav tālu. To Ligitas kundze un viņas atbalstītāji apņēmušies nepieļaut. «Biedrība mudina cilvēkus būt priecīgiem un sabiedriskiem. Cenšamies, lai neviens mūsu dalībnieks nejustos aizmirsts, apsveicam svarīgās jubilejās, piemēram, sveicam pārus, kuriem ir zelta kāzas.» Ventspils liedagā Ligita darbojas kopš biedrības izveidošanas, viņa neslēpj, ka aktīva ir tāpēc, ka nevēlas dienas vadīt mājās, vienatnē. «Kamēr strādāju, biju cilvēku vidū - pēc profesijas esmu grāmatvede. Kad aizgāju pensijā, sapratu, ka ar mājas dzīvi vien nepietiek. Iespējams, tik aktīvi iesaistīties biedrībā mani pamudināja fakts, ka dzīvoju viena, bet tagad savu dzīvi bez biedrības nevaru iedomāties.» Ligita darbojas arī Latvijas Pensionāru federācijā un iesaistījusies Līvānu nevalstiskās organizācijas Baltā māja darbībā. Viens no tās darbības virzieniem ir identisks Ventspils liedaga centieniem - brīvā laika organizēšana un iedzīvotāju sociālās kultūras attīstība.

Rokdarbi un ekskursijas

Biedrībā ir iespēja apgūt jaunas prasmes un iemaņas, piedaloties dažādos amatnieciskas un mākslinieciskas ievirzes pulciņos. «Ventspils Andreja namā mums ir sava mītnes telpa, ko sarūpējusi pilsētas dome. Organizējam dažādus kursus, populāra ir tamborēšana, dekupāža, vilcēšana. Liela interese ir par stikla apgleznošanu. Priecē, ka biedrības dalībnieces, kas apguvušas rokdarbu iemaņas, savas prasmes labprāt atkal nodod tālāk citām. Tā nu patlaban ir sanācis, ka lielāka nodarbību izvēle ir dāmām, bet centīsimies nākotnē šo netaisnību labot un organizēt dažādus interešu pulciņus arī vīriem,» sola biedrības vadītāja. «Mums bijusi laba sadarbība ar pilsētas bibliotēku, kur pensionāri var ne tikai lasīt grāmatas, bet arī apgūt iemaņas darbam ar datoru,» uzsver Ligita. Arī ekskursiju organizēšana ir nozīmīga biedrības darbības joma. «Pēdējā laikā esam bijuši Rīgas Zooloģiskajā dārzā, Likteņdārzā, apskatījuši Kurzemes piekrasti un viesojušies Klaipēdā. Nākamgad ceram aizbraukt uz Gotlandes salu,» stāsta Ligita. Viņu priecē fakts, ka dalībnieku skaits organizācijā aizvien pieaug, jo tas pierāda biedrības labo slavu. «Kopumā šogad pievienojušies 25 dalībnieki. Mūsu vidū ir arī cilvēki, kas vēl nav sasnieguši pensijas vecumu, bet vēlējās iestāties biedrībā, jo te jau darbojas kāds ģimenes loceklis - pensionārs. Vecākajai dalībniecei ir jau 87 gadi! Bijām izdomājuši, ka tie pensionāri, kas mundrāki, varētu mājās apciemot vārgākos, bet izrādījās, ka vairāki sirmgalvji savus apciemotājus nemaz draudzīgi nepieņem, izturas ar aizdomām, baidās mājās kādu cilvēku ielaist. Tā jau diemžēl ir… Daudzi pensionāri nav tik atvērti un komunikabli kā jaunā paaudze, kuras uzskati veidojušies jau pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas,» secina Ligita.

Dzīvot ar garšu!

Lai palīdzētu tiem, kam klājas grūti, Ventspils liedags iesaistās labdarības akcijās, piemēram, Ziemassvētku labdarības tirdziņā, bet paši svētkus šogad atzīmē, sanākot kopā krāšņā karnevālā. Ligitas kundze karnevāla zālē atnācējus sagaida savam amatam atbilstoši - īsti latviskas saimnieces statusā un ietērpā. Bet svinību zālē, sanākot viņas viesiem, mirdz sudrabotas maskas, vizmo senlaicīgi greznas kleitas, plīvo čigāniski svārki. Labi pamanāms ir gan draisks velnēns spožiem ragiem, gan atraktīva pārtapšana sivēna tēlā. Ligita atzīst, ka ir patīkami pārsteigta par savas biedrības dalībnieku izdomu un spēju priecāties, atraisīties. Tas pierāda - biedrības dalībnieki kopā jūtas labi, un mazāk ir kļuvis to pensionāru, kuri skumst vientulībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ventspils pensionāru biedrība Ventspils liedags

Var iestāties ikviens Ventspils un apkārtnes pensionārs!
Dibināta 1997. gadā, tajā ir 240 biedru.
Iestāšanās maksa - Ls0,5, biedra nauda gadā - Ls 3
Mājvieta ir Ventspilī, Andreja ielā 7
Biedrība par savu mērķi izvirzījusi iedvesmot savas pilsētas pensionārus dzīvot ar garšu.
«Ventspils liedags» aktīvi sadarbojas ar citām Latvijas pensionāru organizācijām.
Biedrības dalībniekiem tiek piedāvāta iespēja dzīvot daudzveidīgu, interesantu dzīvi un aizmirst par vienatni un atstumtību.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?