Mazās pudeles man tā pa īstam atklāja mans labs draugs, arī vīnmīlis. Viņa mīļotā sieviete, redz, nedzer tik daudz, cik mēs, pārējie. Ar lielu pierunāšanu parakstīsies uz mazu glāzi šampanieša, desertvīna vai retos gadījumos, brīvdienās - sarkanvīna. Un ko jūs darītu šādā situācijā? Šķirtos? Visticamāk, nē. Regulāri vienatnē nokoptu veselu pudeli - ar iespēju iekulties veselības problēmās? Nē, protams. Turpinātu pirkt 750 ml pudeles, lai izdzertu pāris glāzes un pārējo aizlaistu postā? Izklausās muļķīgi. Jūs, visticamāk, apsvērtu iespēju šad un tad izlīdzēties ar mazajām jeb puspudelēm.
Tātad, apkopojot visus par un pret, mazo pudeļu uzvaras gājiens varētu būt šāds. Pirmkārt, ja jums ir otra puse, kurai vīns šķiet vienaldzīgs (kaut gan pie nekā laba tas nenovedīs). Otrkārt, ja dzīvojat viens / viena. Treškārt, ja jūsu iemīļoto vīnu gribat ātrāk baudīt gatavu. Skābekļa daudzums, kas caur korķi iekļūst vīnā un palīdz tam nogatavoties, ir identisks lielajām pudelēm, bet iedarbojas uz divtik mazāku vīna daudzumu. Šī iemesla dēļ jūsu mīļotais vīns, it īpaši, ja esat aizrāvušies ar tanīnainiem sarkanajiem, ātrāk kļūt pieglaudīgs. Ceturtkārt, bieži vien, pateicoties puspudelēm, jūs varat nobaudīt savu sapņu vīnu vai vīnu, ko nevarat un negribat atļauties parastajā pudelē, par puscenu. Burtiski. Piektkārt, ir vīni, kuriem puspudele ir ideāls formāts, piemēram, saldajiem vai stiprinātajiem vīniem - portam, šerijam, vēlo ražu vīniem, sauternes vai ledusvīnam. Tieši tik daudz, cik gribēsies pēc vakariņām.
Chateau Suduiraut 2002, Soterna, Francija
Ja sauternes, cēlās puves pūdēto vīnogu, vīns, ieņem augstāko pjedestāla vietu pasaules saldo vīnu hierarhijā, Chateau Suduiraut ir viena no augstāk vērtētajām pilīm reģionā. Uzreiz aiz leģendārā Yquem. Ja ir iespēja (un puspudeles formāts un cena to padara pieejamāku), nogaršojiet, lai saprastu, kāpēc kritiķi šī vīna nebeidzamajam garšu un smaržu kokteilim dzied tādas slavas dziesmas. Sauternes tik cienījamā vecumā un skaistā brieduma fāzē Latvijā izdodas atrast ļoti reti, it īpaši, ja 2002. gada Suduiraut uzskata par labāko visā reģionā. Un vēl. Aizmirstiet par desertu! Dzeriet vienu pašu vai kopā ar ko sāļu, piemēram, vistas cepeti vai čipsiem, kā to dara paši soternieši.
Kracher Eiswein 2011, Austrija
Burgenlande, Austrijas vīnu reģions slavenā Neizīdles ezera apkaimē, no kura nāk šis ledusvīns, slavens ar saviem cēlās puves skartajiem vīniem, kā arī izciliem sarkanvīniem. Šoreiz gan kā alternatīvu cēlās puves skartajiem sauternes piedāvāju tieši ledusvīnu. Iegūts, kā jau ledusvīnam pienākas, no dabiski sasalušām ogām, kas atšķirībā no sauternes palīdz iegūt ledusvīnam raksturīgo samērā augsto skābuma līmeni. Uzlieciet uz mēles un pavērojiet, cik eleganti tas palīdz garšai nolīdzsvarot reibinošo saldumu.