Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Mīļa un zināma arī bez reklāmām

Viņiem ļoti patīk ceļot - agrāk daudzi varēja atļauties doties uz eksotiskām vietām - Taizemi, Bali vai Maldīvu salām -, bet tagad meklē ekonomiski izdevīgākas atpūtas iespējas. Tā ir tikai viena no versijām, kādēļ gadumijā Rīgā bija vērojams tūristu pieplūdums no Krievijas. Saskaņā ar Latvijas vēstniecības Maskavā datiem decembrī izsniegto tūrisma vīzu skaits pieaudzis par pusi, salīdzinot ar to pašu mēnesi gadu iepriekš.

Rīgas dome steidz to pasniegt kā Rīgas reklamēšanas kampaņas panākumu. «Programma atpelnījās, to mēs redzam,» šonedēļ Latvijas Radio pavēstīja pilsētas galva Nils Ušakovs (SC). Šodien viņš tiksies ar 140 Maskavas bērniem, kuri ieradušies šeit svinēt Ziemassvētkus un pavadīt skolas brīvlaiku.

Tomēr aptaujātie tūrisma nozares pārstāvji par būtiskākiem sauc citus iemeslus - garās brīvdienas Krievijā un atvieglojumus vīzu saņemšanai. «Lielākais Rīgas domes nopelns tūrisma attīstībā nav Live Rīga kampaņa, bet pozitīvā dialoga sākšana un Rīgas, Latvijas publicitāte Krievijas politiskajās aprindās un pēc tam masu medijos,» saka Tūrisma attīstības valsts aģentūras NVS tirgus speciālists Armands Muižnieks.

Tajā pašā laikā ir viesnīcas, kas solītos viesus tā arī nav redzējušas.

Saprotama vide

Pēdējās nedēļās Rīgas ielās varēja pamanīt vairāk automašīnu ar Krievijas numura zīmēm un to, kā simtiem tūristu grupās un individuāli apskata populārākās vietas pilsētā. «Man Rīga ir mīļa pilsēta jau no padomju laikiem. Tagad, kad braucām sagaidīt Jauno gadu uz Helsinkiem, kā var neapmeklēt Tallinu un Rīgu, divas ļoti skaistas pilsētas?!» par ierašanās iemesliem teic pie Pulvertorņa sastaptais Jurijs, kurš ceļo kopā ar draugiem. Viņu galvenās intereses ir «apskatīt vecpilsētu, padzert tēju». Lielāko daļu no sastaptajiem tūristiem saista tieši Vecrīga. Irina, kura uz Rīgu nolēmusi atbraukt, jo draugi daudz par to stāstījuši, bet pati šeit nekad nav bijusi, ir sajūsmā par pilsētas panorāmu, kas redzama no Pēterbaznīcas torņa.

Speciālisti min, ka tūristiem no Krievijas pamatā interesē kultūras pasākumi, iepirkšanās, spa procedūras, izklaides vietas un gadumijas sagaidīšanas iespējas. «Viņi grib sagaidīt Jauno gadu svešā valstī, bet vidē, kas viņiem ir saprotama,» piebilst A.Muižnieks.

Maskavas ielās un medijos Rīgas reklāmu, kas projekta Live Rīga ietvaros Krievijas tirgū izmaksāja 174 998 latus, Dienas sastaptie viesi nav redzējuši. Latvijas vēstniecības Krievijā pārstāve Karina Kovale min, ka kampaņa bijusi nozīmīga, taču ir arī citas aktivitātes. Tūristu pieaugumu būtiski ietekmē vēstniecības jaunievedums - ceļojumu dokumentu formēšana, izmantojot kurjerpastu. «Šis pakalpojums ir pieejams 28 Krievijas pilsētās un ziemas tūrisma sezonas laikā arī Maskavā,» stāsta K.Kovale.

Viesnīca Reval Hotel Latvija krievu tūristiem jau vairākus gadus rīko īpašu Jaunā gada pasākumu, kas palielina viņu īpatsvaru, saka viesnīcas mārketinga menedžere Aiga Lapiņa. Vairāk krievu tūristu gadumijā uzņēmušas arī citas centra viesnīcas, taču ne visas. Noskaitusies par pašvaldības amatpersonu paziņojumiem, ka viesnīcas pārpildītas, ir Radu un draugu pārstāve Astrīda Jansone: «Sēžu viesnīcā pašā Rīgas centrā, kurai nav pat 10% noslogojuma. Viens miljons jau ir iztērēts, es gribētu redzēt, kur ir tie tūristi!»

Jādomā par produktiem

Turpretim N.Ušakovs Live Rīga uzskata par «veiksmes stāstu». Krievijā decembrī izsniegtas 3882 tūrisma vīzas, datus par viesiem no ES valstīm pašvaldība apkopos vēlāk. Šogad pašvaldība pilsētas tēla spodrināšanai piešķīrusi jau divus miljonus latu, bet, iespējams, summu vēl dubultos. A.Muižnieks gan iesaka vairāk padomāt par konkrētiem tūrisma produktiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Tūristi no Krievijas

Gadā izsniegtas tūrisma vīzas
2008 13 270
2009 16 181
Pieaugums 21,9%
Decembrī izsniegtas tūrisma vīzas
2008 2609
2009 3882
Pieaugums 48,8%
Avots: Latvijas vēstniecība Krievijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?