Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Mīlestība un... zilonis

Ceļojošais cirks... Ak, beigušies tie laiki, kad pilsētās un pilsētiņās visupirms parādījās krāsaini plakāti un tad atbrauca cirks - raibais, kustīgais lērums ar zvēriem, bārdaino dāmu, stipriniekiem, zirgiem un vēderrunātājiem. Cik tad mums latviski ir šo cirka stāstu? E. Basa Humberto cirks, R. Helfera Modoka, drusciņ arī Dž.

Darela Rozija ir mana radiniece un A. Kārteres _Vakari cirkā._ Nav maz, vai ne? Jo tā vide, vismaz no malas skatoties, ir tāda... romantiska? Aicinoša? Nu, tāpat kā ar pirātiem: ja pats esi pirāts, dzīve ir sūra, bet, ja lasi par dēkām, sēžot mīkstā klubkrēslā, ak, kā uzreiz gribas doties uz dienvidu jūrām! Tāpat ir ar cirku, mandomāt. Sāras Grūenas _Ūdens ziloņiem_ (starp citu, filmu skatījāties? Šobrīd kinoteātros!) ir bezgala jauks stāsts par cirka cilvēku brālību, par krīzes laika Ameriku, mīlestību un uzticību. Tiesa, arī par meliem, nodevībām un šausmām.

Dubulta dzīve, divas mīļotās

Jauniņš veterinārs Jakobs īsi pirms izlaiduma eksāmeniem uzzina, ka viņa vecāki gājuši bojā nelaimes gadījumā. Ar to nav diezgan - Lielā depresija aprijusi viņu ietaupījumus, un vienā dienā Jakobs ir palicis ar to, kas mugurā. Pavisam nejauši viņš piebiedrojas ceļojošam cirkam, kurā sastop divas brīnumainas būtnes. Un iemīlas abās. Uz mūžu. Viena no mīļotajām ir Marlēna, cirka māksliniece un jātniece, pilnīgi traka, bet harismātiski šarmanta dresētāja sieva ar traģiski romantisku dzīvesstāstu. Bet otra... kā jau cirkā. Tā otra nav sieviete. Rozija ir zilone. Īsta. Milzīga. Un ar noslēpumu. Bet stāstu par Jakobu, Marlēnu un Roziju stāsta pats Jakobs, kuram šodien ir pāri deviņdesmit gadiem. Viņš mīt veco ļaužu pansionātā, cīnās par savām cilvēka - nevis večuka - tiesībām pašnoteikties un vienlaikus šķetina atmiņas.

Aizraujošo atmiņu ritējums mijas ar pansionāta ikdienas aprakstiem - šo dīvaino fenomenu, ko darbaspējīgi cilvēki atļaujas pret maziem bērniem, dzērājiem un vecīšiem: aizbildnieciskums, noteikumi, pieskatīšana. Nav brīnums, ka Jakobs cenšas no tā visa izrauties, aizmirsties, atteikties no šodienas, jo tā ir tik krasā pretrunā ar dzīvi, to īsto. Cirka dzīvi.

Depresijas laiks ir pēdējie gadi, kad Amerikā vēl darbojas milzīgie ceļojošie cirki, tie, kas no pilsētas uz pilsētu pārvietojas veseliem vilcienu sastāviem, kuru sastāvā ir klauni, ziloņi, tīģeri un zirgi. Kuros valda stingra hierarhija un īpašas attiecības. Kur vieni domājas rast brīvību, bet otri - lētus vergus. Mīlestība uz Marlēnu Jakobam sagādā vēl virkni neiedomājamu piedzīvojumu, bet kādā brīdī viņš attopas situācijā, kas ne katram vīrietim būtu atrisināma: viņš ir uz ielas ar grūtu sievieti, ziloni ar īpašām vajadzībām, pusauga šimpanzi, divpadsmit zirgiem un bēdīgu suni. Ko tālāk?

Detaļas nav nieks

Pati Sāra Grūena atzīst, ka darbs pie grāmatas prasījis krietni daudz laika, jo viņa ārkārtīgi centusies ievērot vēsturiskos faktus un būt precīza detaļās. No vienas puses, romāns ir tīra fikcija, bet, no otras, tieši detaļas piešķir tam īpašu šarmu. Stāsti par cirka ziloņiem un īpatņiem, sausā likuma apiešanas mēģinājumu traģiskajām sekām (manā apziņā ingvera esences izraisītā paralīze, no kuras cieta simtiem tūkstošu amerikāņu, pielīdzināma mūszemē nesen notikušajai Preiļu krutkas lietai), lieko darbinieku kluso likvidēšanu, Resnās dāmas līķa apkārtvadāšanu utt. ir patiešām spilgti, bet vienlaikus gaumīgi ietverti romānā, papildinot, bet nenomācot galveno sižeta līniju, kas, protams, ir Jakoba un Marlēnas mīlasstāsts.

Ja kāds vaicās, vai Ūdens ziloņiem ir augstās literatūras paraugs, man būs jāatbild - nē. Taču šī grāmata ir brīnišķīgs un sirsnīgs stāsts par cilvēkiem, kas savstarpējās attiecības vērtē augstāk par naudu, cilvēkiem, kas draudzības vārdā ir gatavi upurēt pat dzīvību, ne tikai ērtības, par cilvēkiem, kas dzīves jēgu saskata dzīvošanā, nevis kunkstos par netaisnībām visapkārt. Vārdu sakot, ja jūtaties mazliet paguruši un liekas, ka pasaule apkārt kļūst pelēcīga un drūma, šī ir īstā grāmata, ko atšķirt un izbaudīt. Jā, turklāt Silvijas Brices tulkojums pats par sevi ir lasīšanas vērts - izdevēju vietā es tulkotājas vārdu rakstītu uz vāka, nevis pasītē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?