Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Min, vai Sīrijā izmantoti ķīmiskie ieroči

Starptautiskā sabiedrība trešdien izteica minējumus, vai dienu iepriekš Sīrijas pilsoņkarā ir lietoti ķīmiskie ieroči, kuru izmantošanā viens otru apsūdz autoritārā prezidenta Bašāra el Asada režīms un tam opozīcijā esošie nemiernieki.

Tam, vai masu iznīcināšanas ieroči patiešām tikuši lietoti, ir liela nozīme, jo ASV prezidents Baraks Obama to ir pasludinājis par sarkano līniju, kuras pārkāpšanas gadījumā amerikāņi varētu iesaistīties Sīrijas karadarbībā, kas turpinās jau divus gadus.

Elpošanas problēmas

Sīrijas valdībai pakļautie mediji ziņo, ka otrdien kādā ciematā netālu no Alepo pilsētas valsts ziemeļos noticis «ķīmiskus materiālus» saturošas raķetes uzbrukums, ko esot sarīkojuši dumpinieki jeb «teroristi», kā opozīcijas pusē karojošos dēvē B. el Asada režīms. Sīrijas Ārlietu ministrija apgalvo, ka uzbrukumā gājis bojā vismaz 31 cilvēks, bet vēl aptuveni simts ievainoti.

Valsts oficiālā ziņu aģentūra SANA publicēja fotoattēlus, kuros aplūkojami slimnīcās ievietoti cietušie, kuru vidū ir arī bērni, bez acīmredzamām fiziskām traumām. Sīrijas varasiestādes apgalvo, ka uzbrukumā cietušajiem bijušas nopietnas elpošanas problēmas.

Opozīcijas aktīvisti noraidīja pret viņiem vērstās apsūdzības un paziņoja, ka nāvējošo uzbrukumu, pēc kura daudziem bijis grūti elpot, ir sarīkojusi valdība. «Uzbrukumā izmantota zeme - zeme tipa raķete, kādu opozīcijas arsenālā nemaz nav. Viņu rīcībā nav arī indīgas gāzes,» kāda aktīvista teikto citē britu izdevums The Daily Telegraph.

Arī iepriekš ir izskanējuši minējumi, ka sadursmēs Sīrijā ir izmantoti ķīmiskie ieroči, tomēr nekad iepriekš šāda informācija nav apstiprinājusies. Ja tiks apstiprināts, ka otrdienas uzbrukumā ir notikusi ķīmisko ieroču izmantošana, tā būs pirmā reize, kad Sīrijas konflikta laikā likti lietā šādi ieroči.

B. el Asada valdība ir atzinusi, ka tās rīcībā ir ķīmiskie ieroči, tādēļ starptautiskā sabiedrība bažījas par to iespējamo izmantošanu pret civiliedzīvotājiem. Savukārt Sīrijai kaimiņos esošā Izraēla baidās, ka šie ieroči var nokļūt tai naidīgā radikālā islāmistu grupējuma Hezbollah rīcībā.

NATO gatavo palīdzību

Jaunākie paziņojumi par ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā devuši pamatu dažādām spekulācijām.

Krievija, kas ir viena no tuvākajām B. el Asada sabiedrotajām, apgalvo, ka no Damaskas saņemta «informācija», ka dumpinieki esot izmantojuši ķīmiskos ieročus. Maskava arī pauda sašutumu, ka bīstamo ieroču nonākšana dumpinieku rokās «vēl vairāk sarežģīs situāciju Sīrijā».

Arī pagājušajā nedēļā apstiprinātais Izraēlas izlūkošanas ministrs Juvals Steinics trešdien intervijā Izraēlas Armijas radio paziņoja, ka ķīmisko ieroču lietošana Sīrijā ir «acīmredzami skaidra», bet neprecizēja, kā ir nonācis līdz šādam slēdzienam. Viņš arī nekomentēja, kura no karojošajām pusēm - Sīrijas drošības spēki vai dumpinieki - izmantoja ķīmiskos ieročus, sakot, ka tam neesot nozīmes.

Tikmēr Baltais nams paziņojis, ka amerikāņu rīcībā «nav pierādījumu, lai apstiprinātu apsūdzības, ka opozīcija ir lietojusi ķīmiskos ieročus». Tomēr pagaidām Vašingtona arī nesteidzas apgalvot, ka to būtu darījuši B. el Asada spēki.

Tajā pašā laikā ASV Senāta Pārstāvju palātas izlūkošanas komitejas vadītājs Maiks Rodžers televīzijai CNN sacīja, ka ir «augsta ticamība» ķīmisko ieroču lietošanai Sīrijā. Viņa kolēģe Senātā Daiena Feinsteina uzskata, ka Savienotajām Valstīm ir jābūt gatavām rīkoties, ja Damaska ir pārkāpusi B. Obamas novilkto sarkano līniju vai ir tuvu tam, lai to pārkāptu.

Arī Lielbritānija ir paziņojusi, ka gadījumā, ja apstiprināsies runas par ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā, Londona «pārskatīs» savu plānu ilgstošā konflikta risināšanai.

NATO spēku komandieris Eiropā ASV admirālis Džeimss Stavridis šonedēļ paziņojis, ka vairākas alianses dalībvalstis apsver iespēju sniegt militāro palīdzību Sīrijas dumpiniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ķīmiskie ieroči Sīrijā

Sīrija 2012. gadā paziņoja, ka tās rīcībā ir izejvielas, lai izgatavotu ķīmiskos ieročus, kas varētu tikt izmantoti ārvalstu karaspēka iebrukuma gadījumā.

Rietumvalstis uzskata, ka Sīrijā ir piecas ķīmisko ieroču ražotnes, kurās ražo toksiskās vielas zarīnu, tabūnu, VX gāzi un iprītu. Tiek uzskatīts, ka Damaska ir strādājusi arī pie bioloģisko ieroču izstrādes.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?