Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ministrijas aizrādījumam neklausīs

Lai arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) norādījusi Jelgavas domei, ka pašvaldības dotētajā bezmaksas izdevumā Jelgavas Vēstnesis (JV) nav publicējama reklāma, kas nav saistīta ar pašvaldības funkcijām, ne dome, ne JV izdevēji negrasās pārtraukt reklāmas publicēšanu. Tā ir reklāmas tirgus kropļošana, norāda laikraksta Zemgales Ziņas galvenā redaktore Evita Puriņa.

Atbildi gaidīja ilgi

Strīds par pašvaldības rīcību, atbalstot JV komercreklāmu un TV programmas publicēšanu, ilgst jau vairākus gadus, norāda E. Puriņa. 2008. gadā, kad reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs bija Edgars Zalāns, pēc ministrijas rīkojuma Jelgavas pašvaldība pārtraukusi komercreklāmu publicēšanu, taču vēlāk, ministrijas vadību pārņemot ZZS pārstāvim Raimondam Vējonim, atkal pieņēmusi saistošos noteikumus, kuros paredz, ka JV izdevējs pašvaldības aģentūra Zemgales INFO drīkst nodarboties ar komercdarbību, tātad arī izvietot reklāmu. Ministrija gan apņēmās nosūtīt visām pašvaldībām vēstuli ar norādījumu, ka publicējamo sludinājumu un reklāmas saturam jābūt saistītam ar pašvaldības funkcijām, taču JV publicētas gan dzīvā alus veikala Miestiņš, gan veikala Top - Shop, Jelgavas pilsētas lombarda, skārda detaļu ražotnes, tērauda durvju ražotāja, audumu salona un citas reklāmas. «Atklāta saimnieciskā darbība, kuru savā vārdā peļņas gūšanas nolūkā veic komersants, ir komercdarbība. Valsts pārvaldes iekārtas likums nosaka izņēmuma gadījumus, kādos pašvaldība tiesīga veikt komercdarbību, taču maksas sludinājumu un reklāmas publicēšanas pakalpojums neatbilst nevienam no šiem priekšnoteikumiem, tāpēc pašvaldības to darīt nedrīkst,» norāda E. Puriņa. Vēstule ar šiem argumentiem ministrijai nosūtīta jau 2011. gada 9. decembrī, bet VARAM valsts sekretāra Gunta Puķīša parakstītā atbilde saņemta tikai šā gada 20. martā, un tajā teikts, ka atsevišķos gadījumos pašvaldības izdevumos ir pieļaujama reklāma, piemēram, tūrisma iespēju popularizēšana, jo tā tiek nodrošināta pašvaldības funkcija. Taču VARAM ir pieprasījusi Jelgavas pilsētas domei nodrošināt, lai JV vairs nepublicētu reklāmas un sludinājumus, kas nav saistāmi ar pašvaldības funkcijām, kā arī informēt par domes pieņemtajiem lēmumiem un veiktajiem pasākumiem situācijas uzlabošanai.

Pēc atbildes saņemšanas ministrija lems, kā rīkoties. Ministrs var apturēt nelikumīgu pašvaldības domes izdoto saistošo noteikumu vai citu normatīvo aktu vai atsevišķu to punktu darbību. Ja netiek pildīti tiesību aktos paredzētie pienākumi, ministrs pēc domes priekšsēdētāja paskaidrojuma var atstādināt viņu no amata pienākumu pildīšanas, norāda VARAM pārstāve Alina Kondratjeva.

Nejūtas neko pārkāpuši

Gan Jelgavas pilsētas domes Sabiedrisko attiecību sektora vadītāja Iveta Šurma, gan pašvaldības aģentūras Zemgales INFO direktors Jānis Kovaļevskis uzsver, ka pārkāpuma nav, jo jebkuras informācijas sniegšana esot pašvaldības funkcija. «Tur nav pārkāpuma. Mēs esam ar skaitļiem un faktiem pierādījuši, ka visa informācija ir saistīta gan ar iedzīvotāju informēšanu, gan atbalstu uzņēmējdarbībai,» norādīja I. Šurma.

Arī J. Kovaļevskis atgādina, ka situācija nav radusies šobrīd, taču viņš neuzskata, ka diskusijas atjaunošana būtu pamatota. Viņš visu publicēto reklāmu uzskata par informāciju, kas atbilst pašvaldības funkcijām, un nesaskata pārkāpumu, ka par reklāmu tiek iekasēta nauda, kaut arī JV saņem pašvaldības dotāciju. Daļu sludinājumu, piemēram, par darba iespējām un izglītības iestādēm, izdevums publicējot bez maksas. J. Kovaļevskis apgalvoja, ka Jelgavas pašvaldības nostāju atbalstot arī Latvijas Pašvaldību savienība, savukārt LPS padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ilze Mutjanko norādīja, ka konkrētajā strīdā LPS neiejauksies.

Sabiedrības par atklātību Delna politikas analītiķe Līga Stafecka norāda, ka šis ir mediju tirgus kropļošanas gadījums, jo pašvaldības uzdevums nav šādā veidā pelnīt. «Beidzot šai jautājumā jāievieš skaidrība, jo tuvojas pašvaldību vēlēšanas un var sākties šo izdevumu izmantošana politiskai reklāmai,» brīdina L. Stafecka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?