Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ministrijas centīsies glābt studiju budžeta vietas

Pēc vairāku dienu garumā publiskajā telpā izskanējušas skaitļošanas par iespējamo budžeta vietu sarukumu augstskolās Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pieļauj, ka šis skaitlis varētu būt tuvs nullei. Ministrija jaunnedēļ sola nākt klajā ar plānu konsolidācijas īstenošanai. «Šobrīd darām visu iespējamo, lai budžeta vietas ciestu pēc iespējas mazāk,» teic izglītības un zinātnes ministra Rolanda Broka (ZZS) preses sekretāre Agnese Korbe.

Savukārt kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (_Vienotība_) paudusi nostāju, ka pašreizējais konsolidācijas piedāvājums ir nepieņemams. Viņa norāda, ka finansējuma samazinājums kultūras nozares augstskolām proporcionāli ir divreiz lielāks nekā IZM padotībā esošajām.

Tika pieļauts, ka konsolidācijas īstenošana 194 tūkstošu latu apmērā šā gada otrajā pusē IZM notiktu uz pirmā kursa budžeta vietu rēķina. Pēc A. Korbes teiktā, pirmkursnieku skaits ir apmēram 6 tūkstoši. Sākotnēji lēsts, ka, samazinot finansējumu minētajā pozīcijā, nāktos šķirties no desmitās daļas studiju vietu. «Mēs turpinām darbu, apskatām dažādus variantus un kalkulējam. Mēģināsim panākt, lai šis skaitlis būtu iespējami tuvs nullei,» saka A. Korbe.

Tomēr ministrijas izteikumi par konkrētiem risinājumiem pagaidām ir piesardzīgi. Tāpat netiek skaidri norādīts, kā aprēķināts iespējamais studiju vietu sarukums pēc konsolidācijas. Taču pēc IZM teiktā var secināt, ka ņemts vērā vidējais bakalaura programmu izcenojumus. Ministrijas pārstāve nedz noliedz, nedz apstiprina, ka viens no veidiem, kā griezt pēc iespējas mazāk budžeta vietu, būtu finansējuma samazināšana tieši dārgākajās studiju programmās, pie kurām pieskaitāmas eksaktās nozares.

Kultūras ministrijas (KM) paspārnē esošajās augstskolās finansē 1371 studiju vietu, savukārt IZM - 19 323. Šā gada pēdējiem sešiem mēnešiem konsolidācija KM augstskolās noteikta 132 tūkstošu latu apmērā. «Pašreizējais piedāvājums ir nepieņemams, un kultūras ministre kategoriski iebilst pret to, aicinot izstrādāt vienotu pieeju visām augstskolām finanšu līdzekļu konsolidācijā,» teic kultūras ministres preses sekretārs Andris Saulītis. Tiek uzsvērts, ka līdzekļu samazinājums augstākajā izglītībā nedrīkst būt mehānisks un tam ir jābūt vērstam uz strukturālo reformu īstenošanu.

Līdzīgu viedokli paudusi Latvijas Mākslas augstskolu asociācija (LMAA). Tā uzskata, ka valdības minētais augstākās izglītības konsolidācijas pamatojums - programmu dublēšanās - neesot attiecināms uz kultūras nozari, jo tās pakļautībā esošajās izglītības iestādes pārklāšanās nenotiek. Programmu dublēšanās esot sauklis «neapdomīgi veiktas studiju programmu korekcijas leģitimizācijai». Uz pamatojuma trūkumu norāda arī KM - līdzīgās programmas tiekot īstenotas citās valsts augstskolās, kuras dublē kultūras nozares augstā kvalitātē jau īstenotās programmas.

Pirmdien LMAA ieplānojusi pret budžeta konsolidācijas pasākumiem vērstu protesta akciju Pastaiga-2, kurā piedalīsies asociācija un studenti. Sabiedrības uzmanība tiks pievērsta, dodoties gājienā no Latvijas Mākslas akadēmijas, tālāk virzoties uz Kultūras ministriju un Esplanādi. Par galamērķi izvēlēts Ministru kabinets.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?