Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Mizantropa izglītojošie šausmu stāsti

Konspektīvs apakšvirsraksts Lato Lapsas jaunākajai, pēc skaita jau piektajai, ceļojumu aprakstu grāmatai varētu būt Deviņi stāsti par pasaules vietām, kurās vidusmēra latvietis nav spēris kāju un dažās, iespējams, arī nekad nespers. Autora interesē par tām nav nekā pārsteidzoša - diez vai Latvijā atrodams vēl kāds publicists, kuram tik bieži tiktu piedēvēta deguna bāšana vietās un lietās, kur šī ķermeņa daļa nepavisam neesot jāievieto vai arī tas jādara krietni rātnāk, iejūtīgāk un politkorektāk.

Viena lieta ir tepat ievākt liecības par Latvijas politiskā ķēķa aizkulisēm, bet pavisam cita - doties uz vietām, no kurām daudzas tikai ar grūtībām atrodamas starptautiskajos ceļvežos. Autors rada - pēc visa spriežot, mānīgu - iespaidu, ka tās bez pārliekas sirds drebēšanas un piepūles spēj apceļot ikviens pietiekami uzņēmīgs un ziņkārīgs indivīds. Tas attiecas arī uz jaunajā aprakstu krājumā iekļautajām zemēm - Indonēziju, Filipīnām, Laosu un Kambodžu.

Turklāt vēl autors pamanās aprādīt, ka pat latvietis, kas regulāri seko pasaules ziņām, par šīm zemēm vai vismaz plašām to teritorijām un tajās dzīvojošām tautām gandrīz neko nenojauš. Tas nekas, ka mazpazīstamā etnosa pārstāvju skaits vairākas reizes pārsniedz visā pasaulē dzīvojošo latviešu kopumu. Lapsas grāmatās tiek krietni vien papluinīti arī mūsu priekšstati par vides aizsardzību un zaļu dzīvošanu. Piemēram, dabas draugu aizliegums vietējiem iedzīvotājiem piebarot milzīgos Komodo varānus galu galā dzen postā gan cilvēkus, gan lielos rāpuļus. Savukārt mūsu izpratnē barbariskās vaļu medības Indonēzijas salā Lembatā ir vienīgā iespēja iedzīvotājiem saglabāt tradicionālo dzīvesveidu un neizšķīst civilizācijas okeānā.

Kā jau atzīmējis ne viens vien vērtētājs, Lapsa ir teicams stāstnieks. Neatkarīgi no tā, vai viņš detalizēti apraksta savām acīm redzēto toradžu (Sulavesi, Indonēzija) mājokli ar mēnešiem ilgi istabā uzglabātu opīša līķi vai pārstāsta dažādos avotos sasmeltu informāciju par Krakatau vulkāna eksploziju, lasītājs tiek ieintriģēts un straujā tempā rauts līdzi pa grāmatas lappusēm, kamēr kārtējais piedzīvojums ir galā. Diez cik svarīga nav arī nodaļu secība - katra nodaļa veidota kā atsevišķs stāsts, tāpēc lasīšanu droši var sākt arī no vidus.

Pēc tam gan var rasties iebildes pret stilu, kurā vārda «ļoti» biežie trīskāršojumi autora ironiskās attieksmes uzsvēršanai šķiet pārspīlēti, un vēlmi pakairināt lasītāja psihi ar kādu šaušalu stāstu bez īpašas vajadzības.

Kāds laiks arī var paiet, lasītājam domās strīdoties ar Lapsu vai mēģinot rast attaisnojumu viņa sarkasmam, kas brīžiem balansē uz mizantropijas robežas. Uz to gan sagatavo jau viens no grāmatas epigrāfiem - citāts no kinofilmas Matrix antivaroņa aģenta Smita pārdomām par cilvēku kā pasaulei bīstamu vīrusu.

Tomēr tieši šo Lapsas aprakstiem raksturīgo iezīmi saprast ir visvieglāk. Par tādām baisām pagājušā gadsimta vēstures lappusēm kā Indoķīnas kari vai sarkano khmeru īstenotais Kambodžas genocīds var rakstīt no sausa vēsturnieka pozīcijām, radot iespaidu, ka tos no mums šķir neaptverami tāla pagātne. Var runāt žēli līdzjūtīgā tonī, raudinot lasītāju un vienlaikus radot aizdomas par autora liekulību. Galu galā var klusēt, bet tad neviens tā arī neko neuzzinās.

Lapsa izvēlas par to stāstīt, briesmu darbu aprakstu un paša pieredzēto cenšoties padarīt lasāmāku ar krietnu ironijas devu. Vai tas vienmēr ir attaisnojams, grūti teikt, tomēr šī ir jau otrā viņa grāmata (iepriekšējā bija par Ziemeļkoreju un Turkmenistānu), pēc kuras aizvēršanas gribas sev svēti nosolīties: «Es nekad un nevienam nesūkstīšos, ka Latvijā dzīvot ir slikti, un ieteikšu to nedarīt arī citiem.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Pilna recenzija:
www.kulturasdiena.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?