Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Mudina neaizmirst par izglītību, zinātni

Ja 2016. gada valsts budžeta prioritāte ir Latvijas aizsardzība un var pat teikt, ka nākamā gada budžets ir aizsardzības budžets, tad 2017. gada budžeta prioritātei jābūt izglītībai un zinātnei. Šādu viedokli Dienai pauž ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola.

Prasīs finansējuma palielinājumu

«Ikdienā redzu, ka uzņēmumiem trūkst kvalificēta darbaspēka,» uzsver D. Reizniece-Ozola un turpina, «ja gudri darbinieki līdz šim bija Latvijas stiprā puse un līdz ar to varējām piesaistīt ārvalstu investīcijas, tad tagad redzam, ka 2020. gadā mūsu ekonomikai trūks 16 000 tehniski kvalificētu speciālistu.»

Izglītības un zinātnes ministrija, strādājot pie 2017. gada valsts budžeta, augstākajai izglītībai un zinātnei prasīs finansējuma palielinājumu, Dienai apgalvo izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile. Augstākajā izglītībā finansējums «galvenokārt nepieciešams, lai nodrošinātu pilnvērtīgu jaunā finansēšanas modeļa ieviešanu, tajā skaitā budžeta vietu finansējumu pilnā apmērā un papildu finansējumu par augstskolu sasniegtajiem rezultātiem. Savukārt zinātnes bāzes finansējuma pieaugums, kā to paredz Zinātniskās darbības likums, nepieciešams zinātniskā personāla atlīdzībai, zinātniskās darbības attīstības finansēšanai un zinātnisko institūciju un augstskolu pētnieciskās sadarbības atbalstam,» skaidro M. Seile.

Arī biznesa infrastruktūrai

Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards Dienai norāda, ka izglītība jau uzskatāma par vienu no nākamā gada valsts budžeta prioritātēm.

«Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ar izpratni attiecas pret esošo situāciju un prioritātēm 2016. gada budžetā, kas ir valsts iekšējā un ārējā drošība, veselība un izglītība,» norāda ministrs. Vērtējot nākamā gada valsts budžetu no vides aizsardzības un reģionālās attīstības jomu skatpunkta, K. Gerhards uzsver: «Protams, jāņem vērā, ka ikviens vēlētos, lai no budžeta tiktu piešķirts vairāk līdzekļu, un te jāpiemin, ka nākamajā gadā pašvaldībām piešķirts par 90 miljoniem eiro vairāk. Izvērtējot budžetu no attīstības viedokļa, pozitīvi vērtējams, ka palielināts aizdevumu apjoms pašvaldībām gan izglītības un bērnudārzu jautājumu risināšanai, gan Eiropas Savienības (ES) fondu projektu attīstīšanai. No vides aizsardzības viedokļa būtiski, ka nākamajā gadā ministrija no saviem resursiem piešķīra līdzekļus projekta izstrādei Salaspils reaktora likvidēšanai, bet valdības plānos ierakstīts, ka 2017.-2018. gadā tiks piešķirti līdzekļi pilnīgai reaktora likvidācijai.»

Runājot par Eiropas Savienības fondu projektiem, K. Gerhards akcentē, ka «2016. gadā tiks uzsākta atbalsta programma uzņēmējdarbības uzsākšanai. Finansējums tiek plānots, lai varētu sakārtot degradētās teritorijas, ceļu infrastruktūru, inženierkomunikācijas un citu uzņēmējiem būtisku infrastruktūru. Tas varētu būt viens no būtiskiem atbalstiem jaunu darbvietu izveidei un investīciju piesaistei.»

Īpaša vērība - bāzes izdevumiem

Jāpiebilst, ka darbs pie 2017. gada valsts budžeta tiek sākts jau patlaban, īsi pēc 2016. gada valsts budžeta pieņemšanas Saeimā. «Budžeta veidošanas laikā ļoti nozīmīgs ir sociālais dialogs ar valdības sociālajiem partneriem, tāpēc vēlos to uzlabot un jau tagad nekavējoties sākt kopīgu darbu pie 2017. gada budžeta būtiskākajiem jautājumiem,» izklāsta finanšu ministrs Jānis Reirs.

Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji sola, ka FM speciālisti jau šogad «kopā ar kolēģiem nozaru ministrijās uzsāks darbu, lai rūpīgi izvērtētu piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, īpašu vērību veltot bāzes izdevumiem jeb izdevumiem, kas nodrošina valsts funkciju izpildi nemainīgā līmenī». Vairāki nākamā gada budžeta priekšlikumi «apstiprināti uz to līdzekļu rēķina, kas atvēlēti neparedzētiem gadījumiem. Diemžēl iepriekšējo gadu pieredze rāda, ka šie resursi nereti tiek uzskatīti par neizsmeļamiem. Tāpēc jau tagad jāuzsāk darbs pie visu nozaru ministriju bāzes izdevumu pārskatīšanas, lai nodrošinātu maksimāli efektīvu līdzekļu izlietojumu,» uzsver J. Reirs.

FM sadarbībā ar sociālajiem partneriem - Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības ekspertiem - drīzumā sola izstrādāt nodokļu politikas pamatnostādnes, kurās būs definēti nodokļu politikas mērķi, rezultāti un rezultatīvie rādītāji. FM arī prognozē, ka darbs pie šī dokumenta projekta izstrādes varētu noslēgties nākamā gada pirmajā pusē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?