Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Munkevics sagādā pārsteigumu Blauai

Vēl pirms pašvaldību vēlēšanu kampaņas sākuma nepatīkamu «dāvanu» Vienotības pārstāvei Jūrmalas domē Ivetai Blauai sarūpējis bijušais pilsētas mērs Raimonds Munkevics (Jūrmala - mūsu mājas). Viņš vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Valsts kontrolē ar vēstuli, kurā norāda, ka deputāte pārkāpusi valsts amatpersonai likumā noteiktos ierobežojumus vai aizliegumus atalgojuma saņemšanai un amatu apvienošanai. Gan Jūrmalas dome, gan pati deputāte šos pārmetumus noraida.

2010. gadā Iveta Blaua ziņoja tiesībsargājošajām iestādēm par to, ka R. Munkevics un toreizējais SIA Jūrmalas ātrā palīdzība valdes loceklis Normunds Pīrants piedāvājis viņai 5000 latu kukuli par R. Munkevicam labvēlīgu balsojumu. Sekoja izmeklēšana un visai ilgstošs tiesas process, kura rezultātā Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa februārī R. Munkevicam un N. Pīrantam piesprieda naudas sodus, abiem trīs gadus liegts ieņemt vēlētus amatus valsts un pašvaldības institūcijās. Rīgas apgabaltiesa 23. novembrī skatīs krimināllietu pret R. Munkevicu un N. Pīrantu apelācijas kārtībā.

2013. gadā deputāte Jūrmalas domē tika ievēlēta atkārtoti, bet tieši šajā sasaukumā viņas atalgojums par darbu domē būtiski audzis. «Arī iepriekšējā sasaukumā domē Iveta Blaua ieņēma Izglītības jautājumu komitejas priekšsēdētājas amatu, bet tas viņai nebija pastāvīga darba amats. Un arī šobrīd faktiski tas nav un nevar būt Ivetas Blauas pastāvīgās darbavietas amats, ņemot vērā, ka viņa strādā pastāvīgu darbu citā darbavietā. Tāpēc viņas atalgojums Jūrmalas domē iepriekšējā deputātu sasaukuma laikā bija daudz mazāks, ņemot vērā ierobežojumus, kurus uzliek Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums,» raksta R. Munkevics. Viņš uzskata, ka dome nedrīkstēja piemērot deputātes atalgojumam tik augstu koeficientu, jo viņa vienlaikus ir arī valsts SIA Latvijas nacionālais metroloģijas centrs (LNMC) valdes locekle un strādā arī skolā. I. Blaua savā amatpersonas deklarācijā par 2015. gadu, kā pārliecinājās Diena, norādījusi algu LNMC 24,9 tūkstošus eiro, Jūrmalas domē 21,36 tūkstošus eiro un Jūrmalas Valsts ģimnāzijā 740 eiro. Tieši ģimnāzija, kur viņa pasniedz divas stundas nedēļā, uzskatāma par I. Blauas pamata darbavietu, jo tur atrodas viņas nodokļu grāmatiņa, Dienai apliecināja deputāte.

«Tāpat jau skaidrs, ka viņa pieņēmusi neadekvātu un sev nepienākošos atalgojumu par atbalstu valdošajai partijai, tikai šoreiz tas nav likumīgi,» Dienai norādīja R. Munkevics. Jautāts, kāpēc šādu iesniegumu raksta tieši tagad, viņš atbildēja: «Pēdējā laika notikumi laikam rosināja padomāt.» Kā zināms, pagājušajā nedēļā KNAB aizturēja pašreizējo Jūrmalas mēru Gati Truksni (ZZS), kurš ir aizdomās turētais krimināllietā par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā.

«Esmu neizpratnē,» Dienai notikušo komentēja I. Blaua. Viņa apliecināja, ka Ekonomikas ministrija ir devusi atļauju savienot amatus, un deputāte piedalās vairāku komiteju darbā, no kurām vienai ir priekšsēdētāja. «Tā ir kaut kāda atriebība,» par R. Munkevica rīcību izteicās I. Blaua.

I. Blaua saņem atlīdzību atbilstoši Valsts un pašvaldību amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumam un Jūrmalas pilsētas domes 2014. gada 18. decembra nolikumam Nr. 28, Dienai norādīja Jūrmalas domes pārstāve Zane Leite. «Atbilstoši Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likuma 14. panta pirmajai daļai deputāts drīkst savienot deputāta amatu ar citu amatu attiecīgajā pašvaldībā vai pie cita darba devēja, ja vien likumā nav noteikti amatu savienošanas ierobežojumi. Savukārt minētā panta otrajā daļā ir noteikts, ka darba devējs nevar aizliegt deputātam realizēt pilnvaras darba laikā. Vienlaikus vēršam uzmanību uz to, ka deputātu darba laiks nav normēts,» atbildē raksta Z. Leite un arī informē, ka 2015. gadā KNAB vērtēja Jūrmalas pilsētas domes deputātu, tajā skaitā I. Blauas, atalgojumu un nekādi pārkāpumi netika konstatēti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?