Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Muzeja arhitektiem ieslēgts soda tarifs

700 latu dienā - šāda soda nauda no 21. februāra tiek aprēķināta Lietuvas arhitektu birojam ProcessOffice, kas nespēja termiņā izstrādāt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ēkas rekonstrukcijas un restaurācijas būvprojektu. Lietuviešu arhitektus 28 iesniegto darbu konkurencē par labākajiem 2010. gadā atzina īpaši veidota žūrija toreizējā Rīgas pilsētas galvenā arhitekta Jāņa Dripes vadībā.

LNMM galvenās ēkas K. Valdemāra ielā 10 rekonstrukcija paredz atjaunot esošo muzeja ēku, kas būvēta pagājušā gadsimta sākumā, un izbūvēt jaunu pazemes muzeja daļu aptuveni 4000 kvadrātmetru platībā, kurā būs gan jauna izstāžu zāle, gan mākslas darbu krātuves, restauratoru darbnīcas un darbinieku telpas. Rīgas domes (RD) Īpašuma departamenta rīkotajā starptautiskajā metu konkursā par minēto darbu projekta izstrādi žūrijas komisija par labāko vienbalsīgi savulaik atzina Lietuvas arhitektu biroja ProcessOffice metu. 700 000 latu vērtais iepirkums paredzēja, ka projekts jāizstrādā gada laikā - līdz 2012. gada 24. janvārim, sacīja RD Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs. Jūtot, ka šajā termiņā darbus izpildīt nevarēs, Lietuvas arhitekti vērsušies RD ar lūgumu termiņu pagarināt līdz 24. martam. RD bijusi gatava termiņu pagarināt, taču vienlaikus noteica, ka līdz 21. februārim jāiesniedz projekta kontroltāme. Arī šo termiņu arhitekti izpildīt nespēja, tāpēc no šī datuma ir «ieslēgts» minētās soda naudas aprēķins. Mutiski arhitekti solījušies tāmi iesniegt divu nedēļu laikā, proti, marta sākumā. «Šis ir ļoti sarežģīts, apjomīgs projekts, un viņiem (ProcessOffice) pietrūkst menedžmenta pieredzes,» domā O. Burovs. Gan LNMM vadītāja Māra Lāce, gan O. Burovs saka, ka pretenziju pret lietuviešu arhitektu darba kvalitāti nav, atskaitot nespēju izpildīt darbu termiņā.

Iepriekš izskanējušās bažas, ka kavējuma dēļ var tikt zaudēts muzejam paredzētais ES finansējums 1,2 miljonu latu apmērā un ar to saistītais RD finansējums 1,2 miljonu latu apmērā, tagad novērstas. Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, tiekoties ar O. Burovu, paudusi izpratni par radušos situāciju un nav iebildusi pret to, lai projekta izstrādes termiņš tiktu pagarināts līdz 2. aprīlim. Pret to neiebilst arī par ES fondu izmantošanu atbildīgā Centrālā finanšu un līgumu aģentūra. O. Burovs uzsver, ka ļoti svarīgi būtu rekonstrukcijas darbus sākt vasarā, lai līdz nākamās apkures sezonas sākumam būtu iespējams pārbūvēt siltumtrasi vietā, kur tiks veidotas telpas pazemes muzejam. Viņaprāt, LNMM varētu atvērt 2015. gadā, kad Latvija būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts. Agrākā iecere atvērt muzeju 2014. gadā, kad Rīga uzņemsies Eiropas kultūras galvaspilsētas godu, nav iespējama. LNMM rekonstrukcija un paplašināšana kopumā izmaksās ap 17 miljoniem latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?