Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Mūžīgie brīnumi

Ilze Auzāne

«Stikls ir trausls, plastisks un noslēpumains materiāls, no kura var veidot ne tikai tradicionālas formas sadzīviskus priekšmetus, bet arī novatoriskus dizaina objektus un iespaidīgas mākslas instalācijas visneparastākajos apjomos,» tiek pieteikta pazīstamā mākslinieka un dizainera Arta Nīmaņa personālizstāde Fragile, kas Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā ir skatāma līdz 19. jūnijam. «Es sevi vienkārši saucu par stiklinieku,» sarunā ar laikrakstu Diena saka Artis Nīmanis, kad muzejā iepazīstina ar tajā eksponētajiem darbiem.

«Šis ir viens no maģiskākajiem eksperimentiem,» par savu instalāciju Ūdens stāsta mākslinieks, kurš tajā ir sapludinājis vairākas lietas. Izlocītais un metalizētais stikls atgādina ūdens virsmu, kuras pamīšus matētajos un spīdīgajos viļņos tiek dota brīve gaismas spēlēm, ko paspilgtina atskaņotais pilēšanas skaņas ieraksts. Ekspozīciju caurvij visu četru pasaules pamatstihiju savstarpējās mijiedarbības apspēle, jo ūdens, uguns, gaiss un zeme ir elementi, kas nepieciešami stikla radīšanai.

Izstādē Fragile tiek demonstrēti divi video, kas piedāvā ielūkoties Arta Nīmaņa ikdienā un darbu tapšanas aizkulisēs. Vienā no tiem tiek izklāstīts stāsts par pasaulē pirmo stikla velosipēdu, kuru viņš ir izstrādājis kopā ar savu kolēģi Gati Vasiļjevu. «Bailīgi!» pirmo braukšanas pieredzi ar šo unikālo divriteni atceras mākslinieks, kurš labprāt ļaujas izaicinājumiem attiecībā uz stereotipu laušanu par stiklu, kas daudziem asociējas vienīgi ar glāzēm un logu rūtīm. No šī materiāla viņš ir radījis rotas un rotaļlietas pieaugušajiem (zīmols Glass Muse), akustiskās sistēmas u. c.

Kopš 2004. gada Artis Nīmanis ir zīmola an&angel stikla trauku galvenais dizainers, kura darbu estētika balstās formas lakonismā un materiāla netradicionālā apstrādes tehnoloģijā, kas ļauj to pārklāt ar tēraudu, radot virsmu ar spoguļefektu. Viņa kolekcija Deco ir apbalvota ar prestižo Red Dot Award un Vācijas dizaina balvām. Citi trauki ir iekļauti Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā. «Katrs no objektiem ir atšķirīgs, jo - pūstiem no rokas - tiem ir dažādi biezumi un svari,» uzsver stiklinieks un atklāj, ka divu it kā vienādu trauku svars varot atšķirties par pusotru kilogramu.

«Es daru to, kas man patīk,» atzīst Artis Nīmanis, kurš vairāk nekā divdesmit gadu ir strādājis ar stiklu, nodevies eksperimentiem, izveidojis savu autortehniku un joprojām tic šī materiāla neizsmeļamajām iespējām. «Brīnumi notiek katru dienu,» piebilst mākslinieks, kuru ikviens interesents varēs satikt 11. maijā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, kur notiks Sarunas muzejā ar Arta Nīmaņa un mākslas zinātnieces Ineses Baranov-skas piedalīšanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?