Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Mūžs kā simfonija

Ir viena profesija, kuras «mūžs ir kā brīnišķa dziesma». Tas ir par aktieriem. Ne velti šīs profesijas pārstāvji ir žurnālistu visvairāk iecienītie aprakstu varoņi. Bet cik publikāciju ir par pašiem aprakstniekiem? Un kādu mūzikas žanru varētu piemērot šai profesijai?

Dienas varone

Cik sevi atceros, man vienmēr paticis kaut ko izdomāt un uzlikt uz papīra. Reiz bērnībā gan tas iznāca visai nelāgi. Tikko bija beidzies karš, un no bēgļu gaitām atgriezāmies mājās Vaiņodes miestiņā. Kā jau visur, bērni stāstīja katrs savus piedzīvojumus. Apkārtējie meži bija pilni ar atstāto munīciju. Neskatoties uz to, ar māti devāmies uz mežu sēņot un ogot. Ēst taču gribējās. Reiz saviem rotaļu biedriem pastāstīju, ka mežā esam uzgājušas kara laikā notriektu lidmašīnu ar visu lidotāju, kā viņš tur gulēja, kā izskatījās... Zēni klausījās atplestām mutēm. Es biju dienas varone! Taču otrā rītā māte mani modināja bargā balsī. Kad atvēru acis, redzēju pie gultas stāvam bariņu vīru formas tērpos. Lai es parādot nokritušo lidmašīnu, lidotājs taču esot jāapglabā ar godu. Ar kaunu nācās atzīties par savu izdomājumu.

Mani domraksti skolā vienmēr bija vislabākie, skolotāja tos lasīja priekšā visai klasei. Reiz mums uzdeva aprakstīt, kā katrs svinējis Ziemassvētkus. Reālā dzīve nešķita apraksta vērta, tādēļ ķēros pie izdomāta stāsta, kā braucu ciemoties pie tēvoča uz laukiem. Ir ziemas vakars. Sēžu bērīša vilktās kamanās, kas viegli slīd pa meža ceļu. Gar ceļa malām augstu slejas piesnigušas egles, pie debesīm spoži spīd mēness. Ir tik silti un labi. Aizveru acis... Kad tās atveru, jūtu, ka guļu ceļa vidū viena. Ne ragavu, ne cilvēku. Esmu izkritusi no kamanām! Un tā tālāk. Protams, mani atrada...

Tad laimīgu ceļu

Mana darba dzīve sākās agri - kā jau visiem pēckara jauniešiem. 50. gados mazā Priekules pilsētiņa, kur tolaik dzīvoju, pārtapa par rajona centru ar visām vadošajām instancēm. Arī man atradās darbs rajona izpildkomitejā - kļuvu par instruktori. Radās vēlēšanās par kādu problēmu uzrakstīt rajona avīzītē Jaunā Dzīve. Ievērojusi manas dotības, redaktore uzaicināja strādāt redakcijā. Kļuvu tās vienīgā literārā līdzstrādniece. Mans skaistākais sapnis bija piepildījies - kļuvu žurnāliste! Bet īstenība tik skaista neizrādījās. Materiāls rakstiem bija jāvāc apkārtējos kolhozos, tālākais - 25 kilometru attālumā. Redakcijas vienīgais transportlīdzeklis bija velosipēds. Ar to tad arī minos uz visām pusēm. Arī sestajā grūtniecības mēnesī. Tomēr neviens nesaudzēja - gribi strādāt - brauc! Un strādāt gribējās. Ļoti.

Arī tad, kad jau biju Alsungas rajona avīzītē Uzvaras Ceļš. Redakcijai nebija transportlīdzekļa. Uz tālākajiem objektiem reizēm nabaga žurnālistu savā automašīnā līdzi paķēra kāds partijas komitejas darbonis. Atceros - reiz biju aizkomandēta uz 10 kilometru attālo kolhozu. Turp raiti nokļuvu kā līdzbraucēja vieglajā automašīnā. Tika sarunāts, ka atpakaļceļā mani paņems kolhoza šoferis. Kad jau gatavojos kāpt kravas mašīnas kabīnē, šoferis uz mani nikni paskatījās un noprasīja: «Ak jūs no tās avīzes, kas manu brāli izķengāja? Nu tad laimīgu ceļu!» Un prom bija. Bet es, rūgtas asaras birdinot, soļoju par sniegoto meža ceļu uz Alsungu. Sāpēja sirds par netaisnīgo pāridarījumu, bet vēl vairāk par savu mazo meitiņu, kura dārziņā atkal ir palikusi pēdējā un nesaprot, kāpēc mammīte nenāk viņai pakaļ.

Aizmirstais činavnieks

Mazie rajonu centri tika likvidēti. Manu dzīvesbiedru pārcēla darbā uz Liepāju. Pilsētas avīzē, kur rūdījās tādi tēraudi kā, piemēram, Ēriks Hānbergs un citi, provinces skuķi neviens negaidīja. Manas žurnālistes gaitas pārtrūka uz ilgāku laiku. Es to izmantoju, lai pabeigtu vakara vidusskolu un iestātos Žurnālistikas fakultātes neklātienes nodaļā. Man arī vidusskolā lieliski padevās literatūra, bet ar ģeometriju netiku galā. Matemātikas korifejs Jānis Mencis mēģināja palīdzēt. Reiz pat uzslavēja: «Grava, man patīk jūsu zemnieka domāšana...» Ar to gan ģeometrijas uzdevumus atrisināt nevarēja, tomēr vakara vidusskolu beidzu, arī universitāti.

Pienāca laiks, kad sāku strādāt vakara avīzītē Rīgas Balss. Šeit panākumus varēja gūt, slavinot partijnieku nopelnus. Man tas ne visai padevās. Riebās liekuļošana. Partijas sapulcēs, kur varēja izcelties, sēdēju ierāvusies kaktiņā. Uzslavas izpelnījos reti. Vienreiz gan, kad vajadzēja aprakstīt pilsētas komjauniešu konferenci saslimušā kolēģa vietā. Pasākums beidzās vēlu vakarā, bet materiālam jābūt gatavam no rīta. Strādāju visu nakti. Izdevās. Biju nopelnījusi labu honorāru un varbūt pat prēmiju. Bet telefona zvans redaktoram iznīcināja manas cerības. Izrādījās - uzskaitot visus partijas činavniekus, kas bija piedalījušies konferencē, steigā biju vienu izlaidusi. Šķiet, viņu sauca Blohins. Viņš man tādu grēku nevarēja piedot.

Nemainītu ne pret ko

Mana laimes zvaigzne iemirdzējās tikai pēc atmodas. Paguvu pasēdēt divu avīžu galvenā redaktora krēslā. Man pat ienāca prātā ķerties pie savas avīzes izdošanas ar nosaukumu Es Tevi Meklēju. Mēs, daži žurnālisti, to uztaisījām, kā saka, no nekā. Zvērējām, ka turēsimies kopā, nenodosim savu ieceri un darīsim visu, lai avīzīte plauktu. Ja kāds neturēs vārdu, jānošaujas, teica mans kolēģis. Izdevums palīdzēja ne vienam vien atrast savu otro pusīti. Diemžēl tā mūžs bija īss. Kādudien tas pats kolēģis paziņoja, ka turpmāk manu avīzi izdošot viņš viens pats, jo es neprotot ar avīzi naudu pelnīt... Ko man bija darīt - nošauties?

Tāds, lūk, žurnālista mūžs. Nav vis kā aktierim - brīnišķa dziesma. Drīzāk to varētu salīdzināt ar simfoniju, kurā netrūkst ne dramatisma, ne lirisma, ne visdažādāko izjūtu un noskaņojumu sintēzes. Tomēr - ja dzīve būtu jāsāk no jauna, žurnālista profesiju nemainītu. Ne pret ko. Jo vai tad cilvēku kaut kas spēj aizkustināt dziļāk nekā laba simfoniskā mūzika?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?