Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

NA dzen premjeru stūrī ar Bordānu

Ja premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) neievēros koalīcijas līgumu, būšot jāsecina, ka koalīcija vairs nepastāv. «Taču nedomāju, ka tāds brīdis pienāks. Līdz šim Valdis Dombrovskis vienmēr ir ievērojis koalīcijas līgumu, lai cik nepatīkami viņam tas būtu,» Dienai sacīja Tēvzemei un brīvībai/LNNK priekšsēdētājs, Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle.

Viņa vadītā partija no tās rindām pagājušajā nedēļā izslēdza tieslietu ministru Jāni Bordānu. Koalīcijas līgums nosaka, ka VL-TB/LNNK ir tiesības deleģēt pārstāvi tieslietu ministra, kā arī Veselības ministrijas parlamentārā sekretāra amatam - tajā ir biedrības Demokrātiskie patrioti vadītāja Liene Cipule, kura arī nepārstāv šo valdības partiju.

R. Zīles teiktais liecināja, ka sarunas ar J. Bordānu ir notikušas vairāku mēnešu garumā, aicinot izšķirties, vai viņš piedalās jauna politiskā spēka veidošanā, kāds top uz biedrības Demokrātiskie patrioti bāzes, vai skaidri demonstrē piederību TB/LNNK un paziņo par gatavību startēt arī Saeimas vēlēšanās no Nacionālās apvienības. Nesaņēmusi pozitīvu atbildi, TB/LNNK valde nolēma viņu izslēgt. Šis vēstījums J. Bordānu ir pārsteidzis. Būdams Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK (NA) ministrs, viņš kandidēšanu vēlēšanās no tās saraksta uzskatījis par pašsaprotamu. «Es teicu Robertam, ka viņš ir tas, kurš spēj ap sevi konsolidēt cilvēkus, kam svarīgāk par vietu sarakstā ir vērtības, ar kādām mēs iesim uz vēlēšanām,» Dienai sacīja J. Bordāns, kurš tieši TB/LNNK rindās redzot politiķus, kuri vēl var izveidot spēcīgu nacionālu partiju. Tāpēc ministram bijis skumji klausīties, ka viņš it kā iesaistījies cita politiskā spēka veidošanā. «Mēs nepaguvām ar Robertu Zīli šo to izrunāt. Tā vietā pēkšņi man vaicā - vai tu esi ar mums vai pret mums. Man nav saprotams, kāpēc tieši tagad tā notiek,» teica J. Bordāns, apgalvojot, ka nav iesaistījies citas partijas veidošanā. Tieslietu ministrs pats neplāno atkāpties. Viņš pirmdien sāks nostiprināt savu biroju un pārdomās, kādus cilvēkus uzaicināt darbā - arī padomnieka amatā, kurā līdz šim bija Rīgas domes deputāte Baiba Broka, kas faktiski palīdzējusi ļoti maz. «Man ir sajūta, ka varēšu strādāt ar daudz brīvākām rokām,» piebilda J. Bordāns.

«Jānis Bordāns ir strādājis profesionāli, pieteicis vairākas svarīgas reformas. Premjers neredz iespēju iesaistīties Nacionālās apvienības iekšējos konfliktos,» sacīja viņa pārstāvis Mārtiņš Panke, norādot, ka V. Dombrovskis tiksies ar ministru un partijas pārstāvjiem. Premjers ievēros koalīcijas līgumu, tas viņam dod nedēļu laika vērtēt šo situāciju. «Ja premjers akceptēs, ka Dāvim Staltam un Reformu partijas deputātei Ingai Bitei, kuri gatavojas veidot jaunu partiju, valdībā ir ministra un parlamentārā sekretāra amats, viņš būs pārkāpis koalīcijas līgumu,» sacīja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. Redzams, ka apvienība dzen V. Dombrovski stūrī un spiež pieprasīt ministra atkāpšanos, vienlaikus tā rada iespaidu, ka kaut kā tomēr vēlas tikt projām no šīs valdības. V. Dombrovska situācija nav vienkārša, jo viņam ir kopīga sadarbības pieredze ar J. Bordānu ne tikai valdībā, bet arī iepriekš, kad viņš bija premjera padomnieks un parlamentārais sekretārs. Vēl ir iespēja, ka neuzticību ministram rosina Saeimā, bet maz ticams, ka balsojums būtu pozitīvs.

R. Zīle ar J. Bordānu tikās dažas dienas pirms preses konferences, kurā tieslietu ministrs nāca klajā ar piedāvājumu sakārtot maksātnespējas administratoru sistēmu, pielīdzinot viņus valsts amatpersonām un nosakot pienākumu deklarēt ienākumus. NA biedri to vairāk uztver kā pretreakciju uz sarunu ar R. Zīli. G. Bērziņš solīja, ka nākamais partijas ministrs turpinās iesāktās reformas arī maksātnespējas administratoru sistēmas sakārtošanā. Publiski J. Bordāns izskatās labāk nekā politiskais spēks, kas viņu izraidīja no savām rindām. Ja kāds nebija pamanījis J. Bordānu, kurš politikā gan ienāca jau 1994. gadā kā Latvijas ceļa Saeimas deputāts, vai nezināja, kas ir Demokrātiskie patrioti, tad tagad jau priekšstats ir radies - un ne tas sliktākais. R. Zīle to apzinās, bet ministrs ir viena no redzamākajām sejām partijā, un apvienība vēlas, lai tas būtu cilvēks, kurš asociējas ar VL-TB/LNNK. Ticama ir informācija, ka uz šo amatu varētu virzīt B. Broku. Taču pagaidām vēl nešķiet ticami, ka uz biedrības Demokrātiskie patrioti bāzes varētu izveidot partiju, bet ar biedrību J. Bordāns ir saistīts. Viņš bija tās valdes priekšsēdis, ministra birojā ārštata padomnieks ir biedrības pārstāvis Krišjānis Feldmans. Biedrība arī sociālajos tīklos informē par J. Bordāna labajiem darbiem, kādi tiešām ir, - tieslietu ministrs atvaļināja arī Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieku Visvaldi Puķīti, kuru viņa priekšgājējs G. Bērziņš saudzēja. J. Bordāns arī ierosināja disciplinārlietu pret tiesnesi Ziedoni Strazdu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?