Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Nākamajam būs jāatrod kopīga valoda ar nozari

Par nu jau bijušā veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) darbu līdz šim nozarē domas dalās, turklāt vārds «demisija» piesaukts ne reizi vien. Taču nevarētu teikt, ka jomas profesionāļu vidū ir pārliecība, ka ministra maiņa vien samilzušās problēmas atrisinās. Skaidrs gan ir tas, ka kopīga valoda jaunajam ministram ar nozari būs jāmeklē - vienalga, vai kandidāts nāks no mediķu vai politiķu vidus.

Vēl pirms ministra lēmuma amatu atstāt par viņa demisiju runāja Latvijas Ģimenes ārstu asociācija. Tās vadītāja Sarmīte Veide Dienai atgādināja, ka asociācija bija pret G. Belēviča iekļaušanu jaunajā valdībā un līdz šim izvērsusi jau vairākas protesta akcijas. Ņemot vērā negodīgo ministra rīcību, tagad neesot bijis varianta, ka viņš amatu varētu saglabāt.

Nākamā ministra kandidatūra tagad ir politiķu rokās, bet S. Veide rosina tomēr mainīt praksi un ieklausīties arī nozares profesionāļu viedokļos. Kandidātam jau uzreiz jābūt ar redzējumu par nozares attīstību, turklāt jāzina, kā rīkoties jau šobrīd, kad situācija attiecībā uz pakalpojumu pieejamību ir katastrofāla un kvotas atkal drīzumā jau beigsies.

Visi ģimenes ārsti gan nav vienās domās. Samērā veiksmīga sadarbība bija izveidojusies Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijai. Tās vadītāja Līga Kozlovska Dienai izteica nožēlu par radušos situāciju, kaut arī viņa piekrīt, ka no ētikas viedokļa ministram bija jāatkāpjas. «Solis ir pareizs, kaut žēl. Žēl tiešām, jo mums bija iesāktie darbi un nevar jau zināt, vai nākamais ministrs turpinās tāpat vai ne,» saka asociācijas vadītāja. Tikmēr Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris pievienojas jau izskanējušajam viedoklim, ka jāvērtē arī citas augsti stāvošas amatpersonas, kas, iespējams, bez rindas ir saņēmušas, piemēram, rehabilitācijas pakalpojumus: «Kāpēc tikai vienam jābūt absolūtajam grēkāzim, ja kāpostus ir šķinuši vairāki?»

Nu jau bijušā ministra lēmumu komentēt atturas Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgenijs Kalējs, Dienai vien piebilstot, ka tik daudz piketu un streiku kā šogad sen nav pieredzēts. Konflikts nozarē ir liels, tāpēc viens no steidzamākajiem nākamā ministra uzdevumiem ir rast kopsaucēju ar arodbiedrībām, darba devējiem un ģimenes ārstiem. Pēc sarunas noprotams - viņš necer, ka politiķi konsultēsies ar nozari par jaunā ministra izvēli

Jau šodien Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde lems par Latvijas Zaļās partijas ieteiktās kandidātes Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītājas Andas Čakšas izvirzīšanu veselības ministra amatam, bet vēl piektdien A. Čakša Dienai sacīja, ka nākamajam veselības ministram jābūt politiski spēcīgam vai ļoti zinošam nozarē. «Man grūti nosaukt kādu konkrētu uzvārdu, bet viena no šīm kvalitātēm ir ļoti būtiska,» norādīja slimnīcas vadītāja. Pēc viņas domām, ministra neesamība uz laiku neaizkavēs arī iesāktos darbus, jo uzdevumi iekļauti valdības deklarācijā un pie tiem strādāja ne tikai G. Belēvičs, bet arī pati nozare. Viņasprāt, galvenie uzdevumi jaunajam ministram ir veselības aprūpes finansēšanas modeļa izstrāde un tā virzīšana uz priekšu, kā arī primārās aprūpes stiprināšana. Vienlaikus jādomā par atalgojumu sistēmā, lai netiktu zaudēti darbinieki. Īsumā - tie ir jau iesāktie darbi, kas būtu jāturpina, uzsver iespējamā ministra amata kandidāte. Vēlreiz gan jāatgādina, ka A. Čakša ir arī demisionējušā veselības ministra padomniece veselības aprūpes jautājumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?