Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Nav elektrības, ir dabasgāze

Pašlaik Krimā valdošās politiskās kaislības liecina, ka līdzšinējā situācija - Krima ir daļa no unitāras Ukrainas valsts, bet tās autonomija ir vairāk simboliska nekā reāla, - nākotnē kļūst maz iespējama.

Izvērtējot Krimas ekonomiskās perspektīvas un atmetot aprēķinus, kuros dominē politiskās simpātijas un antipātijas, kopumā Krimas tautsaimniecības attīstības izredzes tiek vērtētas kā labas, taču ar piepildi, ka pussalas ekonomikas pārkārtošana atbilstoši jaunajai realitātei prasīs vismaz trīs piecus gadus un ievērojamas investīcijas.

Nauda pelēkajā zonā

Ekonomiskā situācija Krimā bieži tiek minēta kā būtisks iemesls, kādēļ separātisms dominē pat etnisku un vēsturisku kaislību nepārņemto pussalas iedzīvotāju vidū. Kādreizējā tūrisma industrijas paradīze Krima šobrīd ir viena no depresīvākajām teritorijām Ukrainā. Separātisti pussalas pagrimumā vaino centrālo varu Kijevā, uzskatot, ka pēdējo 20-25 gadu laikā neviens no Ukrainas prezidentiem nav pildījis Krimas vēlētājiem dotos solījumus ieguldīt līdzekļus pussalas ekonomikā, savukārt «no apakšas» nākušās iniciatīvas, kur valsts atbalsts varētu sekmēt Krimas kopējā ekonomiskā stāvokļa uzlabošanos, tiek ignorētas. Šie apgalvojumi lielā mērā atbilst patiesībai, jo Krima tiešām nav tā teritorija, kur kāda no Ukrainas valdībām būtu atbalstījusi vērienīgus infrastruktūras projektus, tomēr arī apgalvojumi par Krimas nabadzību ir pārspīlēti, jo vismaz daļēji zemais ienākumu līmenis tiek kompensēts uz tūrisma rēķina.

Krimas oficiālais ieguldījums valsts kopējā iekšzemes kopproduktā (IKP) ir aptuveni 3% jeb 3,6 miljardi eiro gadā, tomēr realitātē, pateicoties tūrismam, tas varētu būt vismaz pusotru reizi lielāks. Lai arī Krimu apmeklē no pieciem līdz sešiem miljoniem tūristu gadā, oficiāli tūrisma industrijas daļa pussalas IKP svārstās tikai 6-8% robežās. Tas skaidrojams ar faktu, ka Krimā vēsturiski pieņemts nevis apmesties viesnīcās, bet īrēt mājvietu un pirkt dažādus pakalpojumus no vietējiem iedzīvotājiem, bet šos un citus «nepieradinātajam» tūrismam pakārtotos sezonālos uzņēmējdarbības veidus aplikt ar nodokļiem ir gandrīz neiespējami.

Vismaz šogad šī Krimas ieņēmumu daļa, turklāt gan oficiālā, gan neoficiālā, jūtami samazināsies, jo līdz šim trīs no katriem četriem Krimas viesiem bijuši Ukrainas iedzīvotāji. Lielākā daļa Krimas sanatoriju un atpūtas namu ir dažādu Ukrainas valsts iestāžu īpašums, bet politiski nestabilā situācija pussalā un Krimas valdības paziņojumi par gatavību nacionalizēt Ukrainas valsts īpašumus nesekmēs tūristu pieplūdumu. Tomēr ilgtermiņā tūrisma nozares izredzes nešķiet sliktas. Jāpiebilst, ka interesi par sanatoriju un atpūtas namu pārņemšanu Krimā jau šobrīd izrāda gan Krievijas valsts, gan tās apgabalu un republiku pārstāvji. Cits jautājums, vai šīs darbības būs uzskatāmas par likumīgām.

Saražo tikai 10%

Krimas ekonomika līdz šim spēcīgi orientēta galvenokārt uz Ukrainas tirgu, jo pussalas daļa valsts kopējā eksportā ir necili 1,4% (~ 650 miljoni eiro), bet zināmākā eksportprece ir savulaik slavenie Krimas vīni, kas joprojām, neraugoties uz tirdzniecības barjerām, ievērojamo konkurenci un investīciju neesamību, spējuši saglabāt 7% Krievijas tirgus un ir atrodami arī daudzviet citur bijušajās savienotajās republikās.

Tādas Krimas ekonomikai būtiskas nozares kā zvejniecība (68,6% no Ukrainas kopējās produkcijas 2013. gadā), dārzeņu audzēšana (4,8%) vai gaļas lopkopība (4,6%) savu produkciju pārdod faktiski tikai Ukrainas tirgū, kamdēļ izskan brīdinājumi, ka ekonomisko saišu saraušana ar Kijevu novedīs pie līdzīgas situācijas kā XX gadsimta deviņdesmitajos gados, kad arī Krimas ražojumi bija pakļauti riskam zaudēt savus noieta tirgus Ukrainā. Jāņem arī vērā, ka pussala ir atkarīga no diviem stratēģiski ļoti nozīmīgiem resursiem, kuri tiek piegādāti no «kontinenta» - elektroenerģijas un dzeramā ūdens, kas tiek izmantots arī lauksaimniecības platību apūdeņošanai. Krima pati saražo tikai nepilnus 10% no pussalai nepieciešamās elektroenerģijas (turklāt vairākumu - privātajam biznesam piederošos saules un vēja enerģijas parkos), bet dzeramais ūdens tiek piegādāts, pagaidām gan bez maksas, pa Ziemeļkrimas kanālu no Dņepras, jo Krimā nav nedz lielu upju, nedz saldūdens ezeru. Piedevām Ziemeļkrimas kanāls ir pamatīgi nolaists, tādēļ dzeramā ūdens kvalitāte Krimā ir bēdīga.

Gāze un Ķīnas projekts

Ja nu pussalā kā netrūkst, tad tā ir dabasgāze. Ukrainas valsts kompānijai Naftogaz piederošais uzņēmums Černomorņeftegaz 2013. gadā Krimā ieguva 1,65 miljardus kubikmetru gāzes, no kuras pussalā tika patērēts mazāk par miljardu kubikmetru. Tā kā uzņēmums ir viens no pirmajiem rindā uz nacionalizāciju, separātistiem vismaz ir resurss, kuru izmantot politiskajā un brīvajā ekonomiskajā tirgū, kā arī iespēja īstenot senu plānu par jaudīgas, Krimas vajadzības nodrošinošas gāzes elektrostacijas būvniecību. Tiesa, tam atkal vajadzīgs laiks un nauda - pēc dažiem aprēķiniem, līdz pusotram miljardam eiro. Tieši tāpat laiks un nauda vajadzīgi, lai nodrošinātu elektroenerģijas un dzeramā ūdens piegādes no Krievijas Krasnodaras apgabala - gan elektroenerģijas kabeļa, gan ūdensvada izbūves cenas tiek lēstas vismaz 200 miljonu eiro apmērā katrā gadījumā, kaut gan reālās summas, visticamāk, ir ievērojami lielākas.

Vērts piebilst, ka gandrīz visi lielie Krimas uzņēmumi atrodas šaura cilvēku loka īpašumā. Zināmākais no šī loka ir viens no Ukrainas vadošajiem oligarhiem Dmitrijs Firtašs, kurš nešaubīgi nav ieinteresēts, lai viņa uzņēmumiem rastos problēmas, piemēram, ar elektroenerģijas piegādēm vai noieta tirgiem.

Jāatgādina, ka 2013. gada nogalē nu jau gāztais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs vienojās ar Krieviju par vērienīgu investīciju projektu īstenošanu Krimā. Tāpat ar Krievijas atbalstu tiek saistīts vērienīgs Ķīnas investoru projekts Krimā - dziļūdens ostas būve, kas būtu paredzēta lauksaimniecības produktu eksportam un kuras būvniecības izmaksas tiek lēstas vairāk nekā septiņu miljardu eiro apmērā. Šī projekta nākotne gan ir neskaidra, jo nav zināms, kāda ir jaunās Ukrainas valdības attieksme pret lauksaimniecības zemju iznomāšanu Ķīnai. Patlaban ķīniešiem iznomāti 160 tūkstoši hektāru Krimas lauksaimniecības zemes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Krimas ekonomika

Vidējā mēnešalga: 2850 grivnu (~ 230 eiro), kas ir 87% no vidējās mēnešalgas Ukrainā (3265 grivnas jeb ~ 255 eiro).
Nodarbinātības līmenis (2013. gada janvāris-septembris): 71,2% (vidēji Ukrainā - 67,8%).
Iedzīvotāju skaits: 1,967 miljoni (4,3% no Ukrainas iedzīvotājiem).
Krimas kopējais eksporta - importa saldo ir pozitīvs - ~ 325 miljoni eiro, kas iespējams galvenokārt uz pakalpojumu eksporta rēķina. Tikmēr Krimas preču eksports aiz Ukrainas robežām ir par ~ 100 miljoniem eiro mazāks nekā imports.
Krimā ar zaudējumiem strādā 35,2% lielo un vidējo uzņēmumu, savukārt vidēji Ukrainā šis rādītājs ir 41,0%.
Krimas mazumtirdzniecības apgrozījums veido 3,3% no Ukrainas kopējā mazumtirdzniecības apgrozījuma.
Krimas Augstākā padome pirmdien paziņoja par trīs pussalas enerģētikas uzņēmumu Černomorņeftegaz, Ukrtransgaz un Feodosijas naftas produktu apgādes uzņēmuma FPOPN Krimas aktīvu nacionalizēšanu, norādot, ka tas darīts Krimas enerģētiskās drošības nodrošināšanas nolūkā,
Avoti: Ukrainas Valsts statistikas komiteja, Liga.net, LETA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?