Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Neaizmirst tos, kam vajag atbalstu

Līdz ar brīvā elektrības tirgus atvēršanu arī mājsaimniecībām Latvijā kopš 2015. gada 1. janvāra tika pārtraukta elektroenerģijas subsidēšana, taču, lai mazinātu elektroenerģijas izmaksu pieauguma negatīvo ietekmi sociāli neaizsargātākajai sabiedrības daļai (tā sauktajiem aizsargātajiem lietotājiem), tika noteikts, ka šai grupai konkrēts elektroenerģijas daudzums maksā iepriekšējā Starta tarifa līmenī, Dienai skaidro Ekonomikas ministrijas (EM) Enerģijas tirgus un infrastruktūras departamenta direktore Olga Bogdanova.

Savukārt šogad 1. augustā spēkā stāsies Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātais AS Sadales tīkls elektroenerģijas sadales tarifs. Ņemot vērā to, ka ievērojamai daļai aizsargāto lietotāju ir mazs elektroenerģijas patēriņš, bet jaunais sadales tarifa plāns šai grupai radīs elektroenerģijas gala cenas pieaugumu, lai novērstu izmaksu pieaugumu aizsargātajiem lietotājiem pēc jaunu sadales tarifu apstiprināšanas, Saeima pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot iespēju aizsargātajam lietotājam saņemt kompensāciju arī par sadales sistēmas pakalpojuma maksu, kā arī no valsts budžeta finansēt pieslēguma ierīkošanu aizsargātajam lietotājam, akcentē O. Bogdanova.

Saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likumu aizsargātie lietotāji ir trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas), daudzbērnu ģimenes vai ģimenes (personas), kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti, personas ar I invaliditātes grupu (2014. gadā tādas bija 169 294 personas), kuras izlieto elektroenerģiju savā mājsaimniecībā pašu vajadzībām. Savukārt no 2015. gada aizsargāto lietotāju loks tika paplašināts ar daudzbērnu ģimenēm, iekļaujot tajās personas līdz 24 gadiem, kuras turpina mācīties.

Līdz ar elektrības tirgus pilnīgu atvēršanu pērn stājās spēkā arī tiesiskais regulējums (mehānisms) aizsargātajiem lietotājiem - Ministru kabineta noteikumi Kārtība, kādā sniedz aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu un atbildīgās institūcijas sniedz informāciju par aizsargātā lietotāja statusu, kas nosaka aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšanas saturu (cenu, apjomu, finansēšanas kārtību), kas tiek nodrošināts no valsts budžeta, kā arī kārtību, kādā aizsargātā lietotāja pakalpojumu sniedzējs saņem datus par personām, kuras tiesīgas saņemt šādu pakalpojumu. Proti, noteikumos iestrādātais mehānisms paredz, ka no valsts līdzekļiem tiek kompensēta starpība starp pakalpojuma sniedzēja elektroenerģijas cenu (fiksēta pakalpojuma līgumā) un šajos noteikumos noteikto cenu - 0,0131 eiro/kWh, skaidro O. Bogdanova.

Pērn aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu nodrošināja Latvenergo sava budžeta ietvaros, savukārt 2016. gadā līdz brīdim, kad tiks noslēgts līgums ar EM izraudzīto aizsargātā lietotāja pakalpojuma sniedzēju, to turpina nodrošināt no valsts budžeta līdzekļiem.

O. Bogdanova informē, ka pērn Latvenergo piešķīra atbalstu vidēji 55 000 trūcīgo vai maznodrošināto ģimeņu un 14 000 daudzbērnu ģimeņu vienā mēnesī. «Skaits nedaudz palielinājās kopš 2015. gada nogales, jo atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā un Bērnu tiesību aizsardzības likumā aizsargāto lietotāju loks tika paplašināts ar personām ar invaliditāti un daudzbērnu ģimenēm, iekļaujot personas līdz 24 gadiem, kuras turpina izglītības iegūšanu izglītības iestādē,» akcentē EM speciāliste.

Informāciju par trūcīgajām un maznodrošinātajām personām sniedz pašvaldības, bet daudzbērnu ģimenei vai ģimenei (personai), kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti, un personai ar I invaliditātes grupu jāpiesakās pašai pie aizsargātā lietotāja pakalpojuma sniedzēja. Līdz ar to aizsargātie lietotāji saņem pakalpojumu no pieteikuma brīža, ja viņi atbilst šim statusam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?