Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Neatzīst, ka būtu maldinājuši un noklusējuši informāciju

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis 6000 eiro sodu SIA Rīgas satiksme (RS) par šā gada sākumā notikušo reklāmas kampaņu, kurā konstatēti Reklāmas likuma un Negodīgas komercprakses aizlieguma likuma pārkāpumi. RS šo lēmumu pārsūdzējusi tiesā un norāda, ka šī nav bijusi reklāmas, bet informatīvā kampaņa.

PTAC uzskaitītais RS pārkāpumu saraksts ir pagarš. Uzņēmumu vaino par ētikas normu pārkāpumu, kā arī reklāmā sniegtu nepatiesu informāciju, piemēram, vides reklāmās sniegtu apgalvojumu: «Latvijas valdība kopš 2009. gada vairs nepiedalās galvaspilsētas sabiedriskā transporta finansēšanā», kas, saskaņā ar satiksmes ministrijas sniegto informāciju, nav patiess - finansējums ticis samazināts, bet ne apturēts, norāda PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane.

Vairākās reklāmās PTAC konstatējusi, ka patērētājam būtiska informācija tiek noklusēta vai pasniegta neskaidri. Piemēram, reklāmā, kurā informēts, ka «pasažieris, kuram katru dienu uz darbu ir jābrauc ar vienu transporta veidu» var iegādāties mēneša biļeti par 30 eiro, noklusēts, ka šāda cena piemērojama tikai tad, ja pasažieris brauc tikai vienā konkrētā maršrutā, nevis visos viena transporta veida maršrutos. Salīdzinot RS biļešu cenas ar biļešu cenām citās Eiropas galvaspilsētās, salīdzināti pēc būtības dažādi produkti - vienreizēja brauciena biļetes ar laika biļetēm, kas sniedz patērētājiem daudz plašākas iespējas. Piemēram, Stokholmā tiek piedāvāta zonas biļete, kas ir derīga vienā zonā 75 minūtes dažādiem sabiedriskā transporta veidiem par 4,00 EUR, Budapeštā, nopērkot biļeti par 1,44 eiro, 80 minūšu brauciena laikā ir atļauts transfērs starp metro līnijām, savukārt Prāgā 90 minūšu brauciena biļete maksā 1,16 eiro un ir atļauts transfērs dažādos sabiedriskā transporta veidos. PTAC konstatējis patērētāju maldināšanu, radot patērētājiem maldinošu iespaidu par cenu salīdzinājumu dažādās Eiropas galvaspilsētās.

Kā viens no pārkāpumiem tika konstatēts arī noklusējums radio reklāmā, sniedzot tikai informāciju par viena brauciena cenu 1,15 eiro, bet noklusējot minētā brauciena cenu divu eiro apmērā, ja biļete tiek iegādāta pie sabiedriskā transportlīdzekļa vadītāja, kas jauno biļešu cenu ieviešanas sākuma periodā radīja maldinājumu patērētājiem.

RS preses sekretārs Viktors Zaķis Dienai nesniedza atspēkojumu katram no šiem pārmetumiem, vienīgi izteicās, ka tiesā iesniegti pretargumenti uz vairākām lappusēm. RS uzskata, ka PTAC nav ņēmis vērā, ka šī ir informatīva, nevis reklāmas kampaņa, kas notikusi ne tikai radio, bet arī pieturvietās, sabiedriskā transporta līdzekļos u.c. Kampaņas mērķis neesot cīnīties par tirgus daļu, bet informēt iedzīvotājus. Tāpat V. Zaķis norādīja, ka kampaņa esot jāvērtē kopumā, nevis kāda tās daļa, kas, atsevišķi atrauta, iespējams, arī varot radīt pārpratumus. «Lai skatās tiesa,» izteicās RS pārstāvis.

Kampaņa, kas tika organizēta gada sākumā, bija pieskaņota nepopulārajam Rīgas domes lēmumam krasi paaugstināt biļešu cenas Rīgas sabiedriskajā transportā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?