Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Nedari pāri čūskai

Lielākā daļa cilvēku baidās no čūskām, jo šo rāpuļu tēls dziļi iesakņojies latviešu folklorā kā tumšo spēku pārstāvis, ļaunuma un nāves nesējas zīme. Taču realitāte ir pavisam cita. Rīgas Zooloģiskā dārza terārija vadītājs Arkādijs Poppels labsirdīgi teic: «Cilvēkam ir jāizaudzina dēls un jāiestāda koks, bet čūskas nevajag bendēt nost. Lai tās dzīvo kopā ar mums, jo, iznīcinot grauzējus, dara cilvēkam labu darbu.»

Latvijā klaburčūsku nav

Rīgas Zooloģiskā dārza Informācijas dienesta darbinieks Māris Lielkalns stāsta: «Latvijā sastopamas vien trīs čūsku sugas - odze ar izteiktu rombu rindu uz muguras (melnajai odzei gan tādas nav), zalktis ar diviem spilgti dzelteniem plankumiem pie pakauša un gludenā čūska. Par pēdējo pat nevar teikt, ka tā «sastopama», jo gludenā čūska ierakstīta Sarkanajā grāmatā, un, kā smejies, ja cilvēkam iekostu šī čūska, viņš varētu kļūt par dienas varoni! Gribat sastapt gludeno, kātojiet uz Slīteres rezervātu vai Ādažu poligonu, varbūt palaimēsies to ieraudzīt! Bet skaistā rūsas krāsā mirdzošā glodene jeb kaparčūska būtībā ir ķirzaka čūskas ādā.»

Visām čūskām ir daudz smalku zobiņu, un aizkaitinātas vai iztraucētas tās visas kož, bet tikai odze spējīga cilvēka ķermenī iešļākt indes devu. Taču tai nav kobras indes spēka, un sava prieka pēc nekož neviena čūska. Māris smej: «Sargies pats, un Dievs tevi sargās, ejot mežā, uzvelc kājās vilnas zeķes un zābakus, jo parasti čūskas kož kājas potītes augstumā. Negrābsties gar akmeņu vai sakārņu krāvumiem, ogas lasot, padimdini zemi ar kājām. Čūskas ir kurlas, bet tās uztvers zemes vibrāciju un pazudīs, pirms pagūsi tās ieraudzīt.»

Ja čūska lauku mājās

Cilvēki tagad nereti iegādājas mājas pie ūdeņiem - tur dzīvos zalkši, vai priežu mežu ielokā - tur labprāt mitinās odzes un glodenes. Vārdoti ūdeņi un buramvārdi pret čūskām nepalīdzēs. Būs jāpastrādā, attīrot apkārtni. Māris teic, ka pirmais, kas jāizdara jaunajā vietā, - jāizcērt vecie krūmāji, avenāji un kazenāji, jānovāc dēļu un akmeņu krāvumi, komposta kaudze var kalpot kā zalkšu inkubators. Čūskām nepatīk īsi nopļauta zāle - ne tajā īsti dzīvot, ne paslēpties. Jums būs ļoti paveicies, ja mājas korē ligzdu iekārtos svēteļu ģimene - tie, tāpat kā retumis Latvijā sastopamais čūskērglis, ir lielākie rāpuļu ienaidnieki. Ja esat izveicīgi, čūsku var mēģināt noķert kādā tauriņu ķeramajā ķeselē un aizgādāt pāris kilometru projām no mājas, bet jāatceras, ka laba vieta ilgi tukša nepaliek. Māris pārliecināts: «Čūskām ir sava vieta dabā, bez tām dzīve būtu daudz garlaicīgāka.»

Ja tomēr iekož

Kam negadās? Arī iztraucēta, stūrī iedzīta un nokaitināta čūska var «palaist zobus». Galvenais - nekrist panikā. Odze nav kobra! Ja būs iekodis zalktis, var parādīties sāpes un apsārtums, kas pāries pats no sevis. Taču parasti cilvēks ir nobijies un nevar pateikt, kāda čūska iekodusi, tāpēc drošāk ir taujāt pēc mediķu palīdzības. Odzes koduma vietā būs redzamas divas lielākas un divas mazākas brūcītes. Dažiem cilvēkiem odzes kodums var radīt smagu alerģisku reakciju, sirdsdarbības traucējumus, elpas trūkumu, mēles un rīkles pietūkumu, sliktu dūšu, vemšanu, caureju. Tādos gadījumos atcerieties Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izsaukuma tālruni 113. Jūsu rīcībā ir vēl vismaz trīs stundas līdz mediķu palīdzības sniegšanai. Līdz tam ieteicams cietušo nekustināt, koduma vietu var pacelt augstāk un uzlikt uz tās aukstu kompresi. Dodiet sakostajam daudz dzert, nelietojiet nekādus medikamentus. Nevajag berzēt sakosto ķermeņa daļu. Nekādā gadījumā nedrīkst likt žņaugus, mēģināt izsūkt indi ar muti, griezt vai piededzināt.

Kāds tautas ticējums skan šādi: lai čūskas nerādītos, mežā ieejot, jāsaka: «Labu dienu, visi meža kukainīši!» Varbūt pamēģināsim?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kaijas dramatiskais lidojums

Gundega Grīnuma par Ivandes Kaijas atklātību dienasgrāmatā, nelaimes pātagu un par to, kā, raiņaprāt, jāvērtē sieviete.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?