Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Nelīdz ne paraksti, ne Jūrmalas iebildumi

Jūnija sākumā a/s Augstsprieguma tīkls izsludināja iepirkuma procedūru augstsprieguma līnijas Kurzemes loks 3. posma projektēšanas un būvniecības darbiem. Šajā posmā plānots līniju būvēt cauri Ķemeru Nacionālajam parkam, un šis fakts izraisījis gan iedzīvotāju, gan Jūrmalas domes iebildumus, tomēr ar Ministru kabineta lēmumu šim projektam noteikts Nacionālo interešu objekta statuss. Pat šopavasar sāktā tiesvedība neaptur projekta virzīšanos uz priekšu. Paredzams, ka tehniskā projekta izstrāde varētu tikt sākta 2016. gadā.

A/s Augstsprieguma tīkls mājaslapā lasāms teksts, ka «projektēšanas un būvniecības darbus plānots sākt tikai pēc augsti kvalificētas inženiertehniskās izpētes un visi darbi tiks veikti dabai maksimāli draudzīgā veidā, ņemot vērā faktu, ka elektropārvades līnija šķērsos Ķemeru Nacionālo parku un aizsargājamas dabas teritorijas». Tāpat uzsvērts, ka piedāvātos elektropārvades līnijas būvniecības risinājumus Ķemeru Nacionālā parka teritorijā ar virkni papildu nosacījumiem ir jau akceptējusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pakļautībā esošā Dabas aizsardzības pārvalde un savu atzinumu projektam ir devis arī Vides pārraudzības valsts birojs. Projekta pretinieki joprojām pauž bažas, ka vērienīgo darbu rezultātā var tikt nodarīts ļaunums videi un tām vērtībām, kuru dēļ Ķemeru Nacionālais parks vispār izveidots.

Ar Eiropas finansējumu

Vērienīgā triju posmu projekta kopējās izmaksas tiek lēstas 127 miljonu eiro apmērā, no kurām 45% ir piešķirtais Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta līdzfinansējums. Projekta trešā posma Tume-Rīga rekonstrukcijas un jaunbūves ietvaros dažviet ir atrastas alternatīvas, piemēram, tiks būvēta jauna 330 kV elektropārvades līnijas trase, kas metīs loku ap Tukumu aptuveni astoņu kilometru garumā. Savukārt, šķērsojot Ķemeru Nacionālā parka teritoriju, izraudzīta tā dēvētā pirmā alternatīva, kas paredz jaudīgas līnijas izbūvi esošās vietā. Ir bijuši arī citi varianti, kas paredzētu parku apiet, taču šie risinājumi kā salīdzinoši dārgāki ir noraidīti. Ministru kabineta lēmums paver ceļu tieši tam risinājumam, pret kuru bija savākti 502 iedzīvotāju paraksti. Iesniegums Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai datēts ar šā gada 23. martu, taču tas neietekmēja valdības lēmuma pieņemšanu. Ķemeru Nacionālā parka administrācija atbalsta jaunas augstsprieguma līnijas izbūvi parka teritorijā, aģentūrai LETA maijā apliecināja Dabas aizsardzības pārvaldes Pierīgas reģionālās administrācijas direktors Andris Širovs.

Triju gadu cīņa

Sarakste ar dažādām valsts institūcijām notiek kopš 2012. gada rudens, Dienai stāsta juriste Inga Peimane, kura kā Jūrmalas iedzīvotāja šopavasar vērsās Administratīvajā rajona tiesā, prasot atcelt Ministru kabineta lēmumu atļaut būvēt jaunu augstsprieguma līniju Ķemeru Nacionālā parka teritorijā. «2012. gada oktobrī a/s Latvijas elektriskie tīkli (LRT) iesniedza Vides pārraudzības valsts birojam (VPVB) ietekmes uz vidi novērtējumu. Pēc iedzīvotāju iesnieguma VPVB konstatēja, ka būtiski ir pārkāptas iedzīvotāju tiesības izteikt savu viedokli, un uzdeva rīkot atkārtotas sabiedriskās apspriedes. Tai pašā laikā Babītes novada pašvaldība vēl neakceptētu 1. alternatīvu iezīmēja Babītes novada teritorijas plānojuma 3. redakcijā, arī būtiski pārkāpjot iedzīvotāju tiesības izteikt viedokli. Tā tika paredzēta tieši virs dzīvojamām mājām un tuvāk par 100 metriem no Salas sākumskolas. Ilgākā laika posmā tika panākts, ka Babītes novada teritorijas plānojumā alternatīva nav attēlota, un Babītes novada dome, tomēr akceptējot LET piedāvāto 1. alternatīvu, noteica LET īstenot projektu gar Salas sākumskolu un vairākos Babītes novada ciemos pazemes kabeļa veidā. Visās sabiedriskajās apspriedēs, kuru protokoliem jābūt IVN ziņojumā, iedzīvotāji tika pārliecināti par 330 kV augstsprieguma līnijas elektromagnētiskā lauka nekaitīgumu cilvēku, arī bērnu, veselībai. Taču starptautiskie pētījumi liecina par pretējo,» norāda I. Peimane. Vienlaikus, analizējot ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumu un tā pārstrādātos variantus, ticis secināts, ka 1. alternatīva šķērso arī Ķemeru Nacionālo parku. IVN ziņojumā un VPVB atzinumā ir sniegta informācija, ka trasi nepaplašinās, taču uz vietas dabā var pārliecināties, ka līniju fiziski nav iespējams uzbūvēt, nepaplašinot trasi, uzsver juriste. Tāpat kopš 2011. gada nav veikts pienācīgs pētījums par ietekmi uz sērūdeņiem (pazemes ūdeņiem, kas satur sulfīdus), kura veidošanās procesi ir īpaši jutīgi pret ūdens līmeņa svārstībām un gaisa piekļuvi. «Par sērūdeņraža minerālūdeņiem vispār, šķiet, bija aizmirsts,» pieļauj I. Peimane.

Pēc I. Peimanes iesnieguma ir ierosināta administratīvā lieta, taču saistībā ar blakus sūdzību izskatīšanu dažādās instancēs patlaban nevar prognozēt, cik ātri lieta virzīsies. Tikmēr projekts apturēts netiek, un tiesvedības dēļ nav kavēta projektēšana apstrīdētajā līnijas trasē. Tiesa gan, tiesvedībā grasās iesaistīties vēl viens dalībnieks.

Iesaistīsies dome

Jau īsi pirms Jāņiem Jūrmalas dome nāca klajā ar paziņojumu, ka pašvaldība kā līdzprasītāja pievienosies jūrmalnieces Ingas Peimanes tiesvedībai Administratīvajā rajona tiesā, lai juridiskā ceļā aizstāvētu pērn pieņemto domes lēmumu, vienbalsīgi neatbalstot elektropārvades līnijas rekonstrukciju Ķemeru parkā. Kā Diena noskaidroja, pagaidām tas vēl nav izdarīts, taču Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) apliecināja, ka prasība tiks iesniegta. G. Truksnis uzskata, ka jāatbalsta otrais variants, kas gan ir par 16 miljoniem eiro dārgāks un prasītu meža izciršanu, tomēr neapdraudētu Nacionālā parka teritoriju, par kuru ir bažas, ka varētu tikt negatīvi ietekmēti sērūdeņraža avoti. Arī iepriekš Jūrmalas pašvaldība ir norādījusi - Ietekmes uz vidi novērtējumā ir atzīts, ka patlaban ir nepietiekama ģeoloģiskā, hidroģeoloģiskā un hidroķīmiskā informācija tiešā šķērsojuma profilā un tam pieguļošajās teritorijās, tāpēc ir risks neatgriezeniski ietekmēt sulfīdu saturošo pazemes ūdeņu atradnes. Gan Eiropas Savienības Padomes direktīva, gan likums «Par īpaši aizsargātajām dabas teritorijām» noteic, ka šādu būvniecību varētu veikt tikai tādā gadījumā, ja tas ir vienīgais iespējamais risinājums un nav citu alternatīvu sabiedrībai nozīmīgu interešu apmierināšanai. Ķemeru gadījumā alternatīvas ir, uzsver Jūrmalas dome.

Arī Vides aizsardzības kluba viceprezidente Elita Kalniņa uzskata, ka Ķemeru Nacionālais parks ir tik nozīmīgs, ka trasi var būvēt arī tam apkārt. «Ietekmes uz vidi novērtējumā mēs lasām, ka nav garantijas par to, ka sērūdeņu atradnes neiznīks. Ķemeru parks ir unikāla teritorija, citas tādas Pierīgā nav. Ir sajūta, ka katru projektu, kas skar parka teritoriju, vērtē atsevišķi, bet neanalizē kopumā. Piemēram, nesen parādījās informācija, ka parka teritorijā Ragaciemā plānots ierīkot kapus. Un tā pa gabaliņam vien parka teritorija tiek «nograuzta», bet vērtējot situāciju, netiek analizēta ietekme uz vidi plašākā mērogā,» uzskata E. Kalniņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?