Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Neo noķerts, bet kur ir pārējie?

«Viens es darīju. Ja gribi ko izdarīt, dari viens,» sarunā ar Dienu piektdien uzsvēra Ilmārs Poikāns, kas sevi dēvēja par Neo, jautāts, vai viņš tiešām viens pats bijis tā dēvētajā 4. atmodas armijā, kas no cauruma Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) ieguva un tālāk nopludināja valsts iestāžu un uzņēmumu atalgojuma sarakstus. Tiesa, šos I. Poikāna apgalvojumus liek apšaubīt gan viņa paša iepriekš paustais sociālajā tīklā Twitter, gan arī viņa paziņu uzkrītošā saistība ar «caurumoto» VID datubāzi.

Tumšais zirdziņš - Kriķis

I. Poikāns pagaidām ir vienīgais aizdomās turētais kriminālprocesā, Dienai teica Valsts policijā. Lietas izmeklēšana turpinās, tāpēc nekad nevar apgalvot, ka lietā neparādīsies arī citi aizdomās turētie, piebilda policijā. Par to, ka Neo varētu būt līdzzinātāji, liecina iepriekš gan viņam tuvo cilvēku izteiktās versijas, gan arī pašas 4. atmodas armijas (4ATA) sacītais. «Armijā ir trīs spējīgi IT [informāciju tehnoloģiju] cilvēki,» par to Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā Kas notiek Latvijā? februāra vidū paziņoja Neo neilgi pēc pirmajām ziņām par caurumu VID EDS, kas parādījās LTV raidījumā De facto. Armijas pārstāvis lika noprast, ka tai ir arī atbalstītāji un tās galvenā mītne atrodas Lielbritānijā, lai neradītu priekšlaicīgu interesi no Latvijas specdienestu puses. Ierakstā sociālajā tīklā Twitter Neo Lielbritāniju, salīdzinot ar Latviju, minēja arī kā valsti ar nesalīdzināmi lielākām izaugsmes iespējām darba ziņā. I. Poikāna tiešais priekšnieks Mākslīgā intelekta laboratorijā Andrejs Spektors Dienai norādīja, ka padotajam agrāk ir bijuši projekti ASV, bet ar Lielbritāniju viņš tādus neatminoties. Šogad I. Poikāns arī neesot devies ārpus valsts, par ko ir pienākums priekšnieku informēt.

Pretēji ir ar Juri Kriķi, ar kuru I. Poikāns deviņdesmito gadu beigās kopā strādāja Rīgas Fondu biržā (RFB) un kurš iepriekš internetā pieejamā CV kā savu atrašanās vietu kopš šā gada februāra norādījis Londonu, kur viņš strādā kompānijā Exigen Services. Viņa CV vēl ceturtdien internetā bija pieejams, bet piektdien tur vairs nebija atrodams. Uz telefona zvaniem J. Kriķis piektdien neatbildēja, bet ceturtdien pēcpusdienā, bijušo darba biedru sazvanīts, pirmais teikums, ko J. Kriķis zvanītājam paziņoja, bija: «Es neesmu Neo.» Viņš arī norādīja, ka nav tāds ideālists, lai darītu ko tādu. Zīmīgi, ka viņš septiņus gadus - kopš 1999. gada - nostrādāja Exigen Latvia - māsasuzņēmumā Exigen Services Latvia, kas aptuveni gadsimtu mijā izstrādāja VID EDS. Kompānijā apgalvoja, ka J. Kriķim nekāda saikne ar šo projektu neesot bijusi.

Saistība ar pašu VID

Ar EDS cieši saistīts arī VID Informātikas pārvaldes (IP) vadītāja vietnieks Juris Stumps, ar kuru I. Poikāns kopā mācījies Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes Datorikas nodaļā un vienā gadā pabeidzis mācību iestādi, stāsta Dienas avoti. Pats J. Stumps ar VID Sabiedrisko attiecību nodaļas starpniecību Dienai paziņoja, ka I. Poikānu no studiju gadiem neatceroties. J. Stumps ir viens no tiem trim no VID IP vadības, pret kuriem sāktās disciplinārlietas termiņš februāra vidū tika pagarināts uz četriem mēnešiem - līdz šā gada jūlijam.

Kad I. Poikāns un J. Kriķis kā studenti deviņdesmito gadu beigās piestrādāja biržā, tur par RFB sabiedrisko attiecību vadītāju strādāja tagadējā De facto žurnāliste Ilze Nagla, kuras sižetā pirmo reizi parādījās sensacionālā ziņa par caurumu VID EDS. Žurnāliste, kurai lietā šobrīd piemērots liecinieka statuss, gan iepriekš Dienai apgalvoja, ka nav zinājusi, ka I. Poikāns ir iespējamais Neo. Kāds bijušais darba biedrs no RFB laikiem pieļauj, ka I. Poikāns ar datiem vērsies tieši pie I. Naglas, jo viņu pazīst kopš darba biržā. Taču netiek izslēgta arī versija, ka I. Naglas loma notikušajā ir lielāka.

Dienas avots norādīja, ka I. Poikānam, zinot viņa īpašības, vienam notikušais ar EDS nebūtu pa spēkam. Arī I. Poikāna tēvs Anatolijs iepriekš Dienai pauda šādu versiju un uzskatīja, ka dēls notikušajā visu atbildību uzņēmies uz sevi. Eksprokurors Armands Stumbergs Dienai komentē: lai arī daudzos noziedzīgos nodarījumos atbildība par darbošanos organizētā grupā ir krietni vien smagāka, I. Poikānam inkriminētajos noziegumos tā nav.

Ja I. Poikāns apgalvo, ka darbojies viens, tad šādai rīcībai, pēc A. Stumberga domām, var būt divi iemesli: pirmais - nodrošināšanās un piesardzība. Ja lieta tomēr nonāk tiesā, subjektīvi tiesa normas soda mēra robežās var lemt par bargāku atbildību, ja persona darbojusies grupā. Otrais - cilvēciskais faktors. Kādēļ gan sagādāt neērtības cīņu biedriem, ja procesa virzītājs var «pavilkt līdzi» viņus par līdzzinātājiem vai atbalstītājiem. Trešā versija, ka I. Poikāns tomēr nemelo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?