Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Nepaļāvās uz atzinumiem

Nepaļāvos uz institūciju atzinumiem, iestājamies par nedzimuša bērna aizsardzību, dodam iespēju sievietei pieņemt pārdomātu lēmumu - tādus argumentus lieto Dienas aptaujātie Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas deputāti, kuri otrdien balsoja, ka nepieciešamas izmaiņas Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā.

Plānotie grozījumi skar nedzimušas dzīvības un abortu jautājumu. Tiesa, vairākuma institūciju atzinumi bija iebildumi pret izmaiņām, atzīstot, ka tās nav nepieciešamas vai nav atbalstāmas. Grozījumu likumprojektu iesniegs Saeimas prezidijā, pēc tam Saeima lems par nodošanu komisijām. Ja likumprojekts nonāks kādā no komisijām, tas nozīmēs, ka jau trešo reizi gada laikā iestādēm tiks prasīti atzinumi par šo jautājumu.

Apakškomisijas sēdē piedalījās septiņi deputāti. Pret visiem trim piedāvātajiem grozījumiem bija Daina Kazāka (RP), pieci vai seši deputāti (atšķirībā no priekšlikuma) bija par. Viens no iecerētajiem likuma grozījumiem ir pagarināt pārdomu laiku pirms aborta no 72 stundām līdz 120 stundām pēc norīkojuma uz abortu saņemšanas, izņemot atsevišķus gadījumus, kad drīkstēs neievērot 120 stundas. Pret šīm izmaiņām iestājusies Latvijas Ginekologu asociācija, kas norādījusi - palielinoties grūtniecības laikam, kad tiek pārtraukta grūtniecība, pieaug medicīnisku sarežģījumu skaits, un tas var apdraudēt sievietes reproduktīvo veselību nākotnē. Uz iespējamiem riskiem sievietes veselībai norādījusi arī Veselības ministrija (VM). Tiesībsargs atzinis, ka stingrāku grūtniecības pārtraukšanas ierobežojumu noteikšana nav atbalstāma. Deputāti arī piedāvā aizsargāt «nedzimušu dzīvību no ieņemšanas brīža no jebkādiem prettiesiskiem apdraudējumiem un nodrošināt embrija un augļa attīstības aizsardzību». VM un Labklājības ministrija izteikusies, ka īsti nav izprotams grozījumu mērķis. Trešais priekšlikums - «augļa» un «embrija» definēšana likumā.

Diena apjautāja deputātus - grozījumu atbalstītājus. Deputāts Jānis Dombrava (NA) saka - arī Ungārijā, ASV un Vācijā dzīvību aizsargā no ieņemšanas brīža. Jautāts, kādas prettiesiskas darbības grozījumos domātas, viņš norādīja, ka pieļauj - sākot ar nelegāliem abortiem līdz dažādiem uzbrukumiem nedzimušai dzīvībai. Deputāte Iveta Grigule (ZZS) par potenciālām prettiesiskām darbībām saka: «Grūti man teikt, bet tās varētu būt arī uzbrukums.»

J. Dombrava arī teic: «Šobrīd noteikts 72 stundu pārdomu laiks (pirms aborta), bet, kā atklāj pārbaužu rezultāti, vairāki ārsti to mākslīgi saīsina.» Viņaprāt, jaunajiem vecākiem ir nepieciešams laiks, lai saņemtu nepieciešamo informāciju un visu rūpīgi apsvērtu. Deputāts Gunārs Igaunis (RP) norāda - ņemot vērā, ka vairākās valstīs pārdomu laiks ir ilgāks par trim dienām, «par ļaunu tas nenāks». I. Grigule bilst: «Sieviete var strauji pieņemt lēmumu emociju uzplūdā un, kad laiks pagājis, to nožēlot.» Par iestāžu iebildumiem viņa saka - iestādes uzskata, ka nekas nav jāgroza, jo - «kāpēc būtu jādara, ja var labāk neko nedarīt». Deputāte Inga Vanaga (RP) nebalsoja par nedzimušas dzīvības aizsardzību kopš ieņemšanas brīža, jo «tas nav līdz galam izdiskutēts». Tomēr par pārdomu laika pagarināšanu viņa balsoja, jo piedāvātajā versijā pastāv atruna, ka gadījumos, kad grūtniecību konstatē vēlāk, piemēram, 11. nedēļā un ceturtajā dienā, nav jāievēro 120 stundu pārdomu laiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?