Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Nevēlas laikus atklāt zarnu vēzi

Daudzi cilvēki Latvijā nav informēti par riskiem vai arī nevēlas veikt izmeklējumus, lai laikus diagnosticētu resnās un taisnās zarnas (kolorektālo) vēzi. Arī daudzi ģimenes ārsti, iespējams, nav aktīvi - nepastāsta saviem pacientiem par iespēju piedalīties vēža skrīninga projektā. Turklāt, iespējams, līdz šim piedāvātā kolorektālā vēža atklāšanas metode nav bijusi iedzīvotājiem ērta.

Šie trīs iemesli varētu būt izšķiroši, kādēļ tikai 7,5% Latvijas iedzīvotāju no mērķgrupas pērn piedalījās organizētā kolorektālā vēža skrīninga programmā, pieļauj asociētais profesors Mārcis Leja, kurš vada Latvijas Universitātes (LU) pētījumu par zemās aktivitātes iemesliem.

Tiesa, ja skrīningā piedalīsies vairāk cilvēku, lai testā noteiktu slēptās asinis fēcēs, Veselības ministrijai (VM) būs jāmeklē vairāk līdzekļu nākamajam solim pēc skrīninga testa - kolonoskopijas izmeklējumam. Tā ir precīzākā metode zarnu vēžu atklāšanā, taču uz to ir diezgan garas rindas - Rīgas 1. slimnīcā var tikt agrākais jūlija vidū, Gaiļezerā un Stradiņa slimnīcā - jūlija beigās. Gremošanas slimību centrā GASTRO Linezera slimnīcā skrīninga testā iesaistītie gan ir atsevišķā - daudz īsākā - rindā, Dienai pat otrdien minēja, ka šonedēļ ir atbrīvojusies vieta. M. Leja saka - lai arī zarnu vēzis attīstās samērā lēnām, Eiropas rekomendācijas paredz, ka diagnozes precizēšanai kolonoskopija pēc pozitīva slēpto asiņu atklāšanas testa būtu jāveic 30 dienu laikā.

Minimālā rekomendētā - 45%

VM pārstāve Egita Pole stāsta, ka pērn organizētajā zarnu vēža skrīningā piedalījās 59 168 cilvēki vecumā no 50 gadiem (tad zarnu vēža risks ir daudz augstāks), no tiem slēpto asiņu noteikšanas fēcēs testā pozitīvs rezultāts bija 3037 iedzīvotājiem, negatīvs - 56 131.

Lai arī saslimstība ar zarnu vēzi Latvijā nav augstāka kā vidēji ES, mirstības ziņā Latvija ar saviem 70% letālo gadījumu ir līdere. Kolorektālo vēzi bieži atklāj novēloti. Lai slimību atklātu agrīnā stadijā, VM pirms dažiem gadiem par valsts naudu sāka zarnu vēža skrīningu iedzīvotājiem, kuri vecāki par 50 gadiem. Iespēja piedalīties skrīningā ģimenes ārstiem būtu jāpiedāvā visiem pacientiem šajā vecuma grupā. Kopš 2008. gada mērķgrupas aptvere no 5% augusi līdz 7,5% pērn.

M. Leja saka: «ES rekomendācijas paredz, ka 45% ir minimālā aptvere. Vismaz minimumam arī mums jābūt. Optimāli ir virs 65%.» Optimālā aptvere ir Somijā, kurā kolorektālā vēža skrīnings arī tika sākts pirms dažiem gadiem ar to pašu Latvijā izmantoto testa metodi. Somijā gan ir pārdesmit gadu ilgas tradīcijas krūts vēža skrīningā, ieguldīti lieli līdzekļi sabiedrības izglītošanā. Tādi Latvijā nav bijuši, piebilst M. Leja.

Laikus ārstēšana glābj

«Savlaicīgi atklāts resnās un taisnās zarnas vēzis ļauj pielietot mazāk apjomīgas, līdz ar to - mazāk traumatiskas operācijas,» saka docents Aigars Martinsons, Stradiņa slimnīcas Ambulatorās ķirurģijas centra vadītājs. Turklāt agrīna vēža gadījumos retāk pielieto staru un ķīmijterapija, bet, galvenais, tas garantē ievērojami mazāku slimības recidīvu biežumu, iespējas izdzīvot pareizi ārstēta agrīna kolorektālā vēža gadījumos ir teju simtprocentīgas.

Maijā sāktajā Eiropas Sociālā fonda finansētajā pētījumā LU cenšas noskaidrot, kāpēc iedzīvotāju aktivitāte ir tik zema, un izstrādāt vadlīnijas, kā uzlabot situāciju. «Mūsu mērķis ir noteikt optimālo un ekonomiski izdevīgāko organizētā zarnu vēža skrīninga metodi Latvijā,» saka M. Leja. LU pilotprojektā 15 000 iedzīvotājiem vecumā no 50 līdz 74 gadiem izsūtījuši triju veidu skrīninga testus. Nepilni 4000 iedzīvotāju pieteikušies skrīningam, taču uzaicinātajiem vēl ir iespējams pieteikties. Projektā iesaistītajiem tiek piedāvāta viena no trim testu metodēm - līdz šim izmantotā metode, kurā cilvēkiem vienā testā jānodod materiāls no trim secīgām vēdera izejas reizēm, kā arī divas jaunas - imunoloģiskie testi, kuri ir dārgāki un kuriem pietiek ar vienu reizi, nevis trim. Pētījumā skaidros, kuru metodi pacienti vairāk izmanto.

M. Leja uzskata, ka turpmāk skrīnings būtu jāorganizē citādi - jāizsūta uzaicinājums vai skrīninga tests iedzīvotājiem, nevis tikai jāaicina ģimenes ārsti par to informēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?