Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Nežēlība pret kažokzvēriem

Slimi dzīvnieki ar iekaisušām acīm, vaļējām brūcēm un augoņiem, nobeigušies guļ blakus dzīvajiem - šādi kadri redzami anonīma autora video, kas iesūtīts dzīvnieku tiesību aizstāvības biedrībai Dzīvnieku brīvība. Video, kā tas tiek norādīts ar nofilmētās GPS navigācijas ierīces koordinātām, iespējams, uzņemts sešās Latvijas zvēraudzētavās: Baltic Devon Mink, Gauja AB, Grobiņa, Lāčplēsis ZF, Madona AB un Onyx International.

Dažos kadros redzams, ka dzīvniekam ir bojāts būris un tas varētu izbēgt, vēl parādīts, ka dzeramais ūdens sasalis, kopumā valda liela netīrība, dzīvnieku mēsli sakrājušies kaudzēs tieši zem to mītnēm.

Šis video liecina, ka dzīvnieki netiek pienācīgi aprūpēti, uzskata biedrības Dzīvnieku brīvība pārstāvis Aivars Andersons, un tie netiek pārbaudīti reizi dienā, kā to paredz labturības noteikumi. Vēl viņš norāda, ka uzfilmētajā materiālā redzams - lapsām nav nodrošinātas migas, kurās patverties no nelabvēlīgiem laikapstākļiem.

«Uzfilmētais materiāls ir klaji tendenciozs ar visbriesmīgākajiem iespējamiem kadriem,» saka Gaujas AB valdes priekšsēdētājs Arnis Veckaktiņš. «Par jebkuru lopkopības nozari var safilmēt un samontēt analogus kadrus, jo jebkurā fermā, kurā dzīvnieku skaits ir tūkstošos, vienmēr var ieraudzīt kādu slimu, nobeigušos dzīvnieku, bet tādi ir jāmeklē, tādu nav daudz, jo visvairāk dzīvnieku labturībā esam ieinteresēti mēs paši, fermas īpašnieki. Sliktos apstākļos turēts, nobeidzies dzīvnieks - tie ir zaudējumi. Mūsu zvēraudzētavā dzīvniekiem tiek nodrošināta atbilstoša aprūpe, mūs regulāri pārbauda Pārtikas un veterinārais dienests, tiek veikta vakcinācija, dzīvniekus ārstē vetārsts,» situāciju raksturo zvērkopības nozares pārstāvis. Viņš atzīst, ka no 130 000 kažokzvēru aptuveni 6000 gadā nomirst. Nozares vidējais rādītājs ir 6,1%.

Šo video ir saņēmis arī Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). «Skatoties video, protams, rodas jautājumi par šo dzīvnieku veterināro aprūpi, apstākļiem, kādos tie tiek turēti ikdienā, taču PVD kā uzraudzības iestāde secinājumus var izdarīt, tikai veicot pārbaudi konkrētā vietā un laikā, konkrētos apstākļos, tāpēc PVD noteikti pārbaudīs situāciju video redzamajās audzētavās. Ir pilnīgi skaidrs, ka bojāti būri, no kuriem dzīvnieki var izkļūt, iesprūst vai gūt savainojumus, nav pieļaujami, tāpat ir jāpārbauda, kā zvēraudzētavās ir notikusi veterinārā aprūpe,» komentē PVD Novietņu uzraudzības daļas vadītājas vietniece Rudīte Vārna. Plānveida pārbaudes kažokzvēru audzētavās Latvijā veic reizi gadā, bet gadījumos, kad ir saņemtas sūdzības par dzīvnieku labturības prasību ievērošanu, tās notiek nekavējoties. Līdz šim PVD regulārajās pārbaudēs nav konstatējis būtiskus labturības prasību pārkāpumus, arī saistībā ar sūdzībām: «Pēdējos divos gados ir saņemtas sūdzības par divām audzētavām, tajā skaitā par labturības prasību pārkāpumiem. PVD veica pārbaudes, un sūdzībās minētie iespējamie pārkāpumi netika konstatēti,» stāsta PVD pārstāve. Anonīmais video gan ir filmēts pērn rudenī, un tā autori nezināmu iemeslu dēļ kavējušies ar pierādījumu nodošanu atbildīgajām instancēm. PVD aicina par šādiem pārkāpumiem ziņot nekavējoties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?