Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Nierēm pārmērības netīk

Nieres ir cilvēka organisma sastāvdaļa. Tas nenozīmē, ka nieres nav atsevišķs orgāns, bet, runājot par slimībām, kas tās skar visbiežāk, jārunā arī par citām orgānu sistēmām un cilvēka veselību kopumā. Nieres ļoti jutīgi reaģē uz visu, kas notiek mūsu organismā. Ietekmi uz nierēm var atstāt jebkura saslimšana, neveselīgs dzīvesveids vai pat stress. Pēc speciālistu teiktā, pacientiem nav jāpārbauda nieres, bet jāpārbauda sava veselība, lai neciestu nieru funkcija.

Asins filtrēšana, urīna izstrādāšana, asinsspiediena regulēšana, asinsķermenīšu izstrādāšana un kaulu veselības uzturēšana - tās ir galvenās funkcijas, ko nodrošina nieres - divi pupiņas formas orgāni pie vēdera dobuma mugurējās sienas. Nieres ir nozīmīgs izvadorgāns, kas nodrošina sārņu, ūdens un vēl daudzu citu vielu izvadīšanu no organisma. Piemēram, ar urīnu no organisma tiek izvadīts vairāk nekā 80% vielmaiņas produktu. Veselam cilvēkam nieru funkcija var saglabāties laba līdz sirmam vecumam, tomēr problēmas biežāk var rasties cilvēkiem, kuri sasnieguši 45 gadu vecumu.

Jāskatās kompleksi

Nieru slimību un nieru aizstājterapijas klīnikas vadītāja Anda Grigāne sarunā ar Dienu uzsver divas lietas - nieres nevar izdalīt no pārējā organisma, viss jāskatās kompleksi, un dzīvesveidā jāievēro sabalansētība. Pārmērības kaitēs visam organismam, arī nieru veselībai.

Pēc A. Grigānes teiktā, viņa praksē bieži sastopas ar cilvēkiem, kuri atnāk un vēlas runāt tikai par nierēm, taču nieru darbību var ietekmēt citu orgānu bojājumi, turpretim nieru funkciju traucējumi var izraisīt problēmas arī citās orgānu sistēmās. Piemēram, ja cilvēkam ir sirds mazspēja, visticamāk, būs arī nieru mazspēja. Viens no biežākajiem hronisku nieru bojājumu iemesliem ir paaugstināts asinsspiediens, un visbiežāk nieru darbību negatīvi ietekmē cukura diabēts. Pēc ārstes domām, veselam cilvēkam sirds, aknu, nieru un citu orgānu darbība būtu jāuztur pēc iespējas labāka visas dzīves garumā, lai nerastos citas slimības. Ja cilvēkam jau ir kādas veselības problēmas, tās jānovērš vai jākontrolē. Respektīvi, ja ir paaugstināts asinsspiediens, tas jāregulē, tādējādi uzlabosies arī nieru funkcijas. Savukārt, ja radušies nieru iekaisumi, tie jāizārstē, lai neveidotos hroniski nieru bojājumi.

Mediķi norāda uz tendenci - pieaug tādu nieru bojājumu skaits, kuri saistīti ar dažādām akūtām slimībām, piemēram, gripas komplikācijām. Rezultātā cilvēks pat var iet bojā.

Simptomu var nebūt

Lai gan dzirdēts, ka par nieru darbības traucējumiem var liecināt tādi simptomi kā samazināta urīna izdalīšanās, roku, potīšu un pēdu pietūkums, nelabums, ēstgribas zudums, miega problēmas, augsts asinsspiediens un citi, tomēr šīs vai citas pazīmes var neparādīties pat līdz brīdim, kad radušies jau neatgriezeniski nieru bojājumi.

Tas nozīmē - pat ja nieres strādā vairs tikai daļēji, pacientam sūdzību var arī nebūt. Turklāt arī tajos gadījumos, kad cilvēks saka - viņam sāp nieres -, patiesais sāpju cēlonis var būt cits. A. Grigāne skaidro, ka nieres lielākoties sāp tad, ja ir, piemēram, nierakmeņu lēkme. Turklāt tad sāpes ir ļoti asas un akūtas. Taču visbiežāk jāmeklē citas saslimšanas.

Pret infekcijām dzērvenes

Kaut arī speciālisti ierasti runā par specifiskām nieru slimībām, kas pāriet hroniskās formās, biežākā nieru slimība ir urīnceļu infekcijas. Latvijas Urologu asociācijas prezidents Egils Vjaters Dienai skaidro, ka urīnceļu infekcijas, it īpaši cistīti, biežāk raksturīgi sievietēm, jo urīnvads sievietēm ir krietni īsāks nekā vīriešiem un, piemēram, novājinoties imūnsistēmai, baktērijas var vieglāk iekļūt organismā un izraisīt iekaisumu. No urīnpūšļa infekcija var iekļūt nierēs. Turklāt, lai rastos nieru iekaisums, nav vienmēr jābūt infekcijai urīnpūslī, to var izraisīt arī bojāti zobi - infekcija ar asinīm vai limfu var nokļūt nierēs; diemžēl nieru iekaisums attīstās ļoti strauji. Ja cilvēks laikus nevēršas pie speciālista vai pats ārstējas mājās, iespējams, izmantojot nepareizas metodes, nierēs izveidojas strutas, kuras ne vienmēr var izārstēt ar zālēm, un cilvēks attopas uz operāciju galda.

Kā pirmās urīnceļu infekcijas pazīmes urologs min biežu un sāpīgu urināciju, bet, ja iekaisums jau sācies nierēs, simptomiem pievienojas arī spēcīgas sāpes sānos, paaugstināta temperatūra. Urīnceļu infekciju saslimšanām, kuras var atkārtoties pat katru gadu, cilvēkam, iespējams, jau izstrādāts ārstēšanas plāns, turpretim nieru infekciju gadījumā uzreiz jādodas pie speciālista, lai izvadītu strutas. Lai gan biežāk cilvēki urīnceļu infekcijas iegūst mājās, risks ir, arī atrodoties slimnīcā, un tad iegūtā infekcija var būt daudz bīstamāka, uzskata E. Vjaters.

Runājot par profilaksi, lai izvairītos no urīnceļu infekcijām, E. Vjaters iesaka ikdienā ēst dzērvenes - tas esot vienīgais dabiskais preparāts, kas pierādījis savu efektivitāti.

Visu ar mēru

Tā kā nieru bojājumus var izraisīt dažādas pārmērības, ikdienā jāievēro sabalansētība it visā. Jāuztur fiziskā slodze, jākustas arī ikdienā, un regulāri jāēd, norāda A. Grigāne. Uzturam jābūt sabalansētam. Cilvēks nevar nedēļas laikā apēst, piemēram, desmit kilogramu gaļas - tas nebūs labi ne sirdij, ne nierēm. Nieru veselību negatīvi var ietekmēt regulāra alkohola lietošana. Ietekme ir arī pārtikas piedevām un medikamentiem. Ja cilvēks ikdienā ir pieradis lietot pretsāpju vai pretiekaisuma zāles, ar laiku var rasties nieru funkciju traucējumi.

Arī ar bērzu sulām jābūt uzmanīgam. Ja cilvēkam veselības problēmu nav, tās var dzert, cik vēlas, taču tiem, kuriem nieres funkcionē sliktāk, jāievēro samērīgums. Ārste gan piebilst, ka lielākoties, līdz cilvēks sasniedz 45 gadu vecumu, nierēm savas funkcijas būtu jāpilda labi, taču pēc tam iespējama nieru funkciju mazināšanās. Cilvēkiem, kam šķidruma izdale ir samazināta, jāsamazina arī uzņemtā šķidruma daudzums. To neievērojot, organismā var rasties šķidruma pārslodze, kas veicina, piemēram, tūsku.

Taču visas problēmas ir risināmas, ja cilvēks vēršas pie ārsta. «Mūsdienās cilvēkam nevajadzētu nomirt no tā, ka organismā nieru funkcija ir zudusi. Šolaiku tehnoloģijas daļēji spēj aizstāt nieru funkciju, taču pedantiski jāpilda ārsta norādījumi,» uzsver speciāliste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Nieru, to slimību raksturojums

Nieres pieaugušam cilvēkam sver aptuveni 115-170 g un ir apmēram dūres lielumā. Tās atrodas vēdera dobuma aizmugurē abpus mugurkaulam zem ribām.
Bez urīna veidošanas nierēm ir arī citas funkcijas:
izvada no organisma vielmaiņas galaproduktus - atkritumvielas,
regulē šķidruma daudzumu organismā,
regulē sāļu daudzumu organismā,
piedalās asinsspiediena regulācijā,
piedalās eritrocītu veidošanā kaulu smadzenēs,
ietekmē kalcija daudzumu kaulos un kaulu stiprumu.
Nieru mazspēju var izraisīt daudzas progresējošas nieru slimības, kuru rezultātā nieru audus pakāpeniski aizstāj saistaudi.
Nierēm ir ievērojamas darbības rezerves spējas. Arī tad, ja darbojas tikai 20% no vienas nieres, tā spēj paveikt visu darbu, ko parasti pilda abas nieres. Slimības, kas izraisa nieru mazspēju, parasti bojā abas nieres.
Par nieru darbības pasliktināšanos un nieru mazspējas attīstību liecina nogurums, tūska, elpas trūkums, anēmija (mazasinība), apetītes zudums, slikta dūša, nieze, garastāvokļa pārmaiņas (depresija, uzbudinājums u. c.), libido zudums, impotence.
Avots: Latvijas Transplantācijas centrs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?