Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Nilam patīk. Gizelai arī

Arvīdam ir sargs - brālēns Valdis. Ne velti, jo, spēlējot trompeti pie Doma baznīcas, Arvīds nopelna ap 20 latu dienā. Valdis vēro, lai garāmgājējs nenozog naudu vai nenodara pāri brālēnam. Par to viņš saņem pāris latu. Neesot gan diez cik saistoši tā sargāt, tāpēc mp3 atskaņotājā ielādēta ārzemju mūzika: nevar taču visu dienu klausīties brālēna spēlētos maršus un Elvisa Preslija repertuāru, kas Rīgas viesiem patīkot visvairāk.

Tas tiesa, jo vācieši no Bāzeles priecīgi šūpo galvas un met eiro tā, ka skan. Kāda kundze uzsit Arvīdam uz pleca un jautā, vai viņš māk dziesmu _Hello, Dolly_. Arvīds māk. Vācieši laimē sit plaukstas un cilā kājas. «Puika labi spēlē. Pa gabalu jau dzirdēju un domāju, ka kāds pieaugušais,» vērtē vāciete.

Centralizēt, sertificēt

Arvīdam nav laika runāt, jo pār Doma laukumu jau lēnām šļūc nākamā grupa. Tomēr nogriežas uz kafejnīcu. Arvīds iztecina no trompetes siekalas un noslauka sasārtušo augšlūpu. «Šī man pirmā vasara. Pats izdomāju, ka spēlēšu, jo gribējās nopelnīt. Arī patrenēties sanāk. Man ir vienpadsmit, bet augustā paliek divpadsmit.» Arvīds mācās Rīgas 6.vidusskolā un spēlē divos orķestros. Dzīvo Ikšķilē. Tētis, braucot uz darbu, no rīta atved un ap trijiem savāc. Arvīds spēlē četras reizes nedēļā.

«Pirmoreiz spēlēt bija bail. Nostājos pie Romas viesnīcas - nu, tur, kur tantiņas dzintarus tirgo. Nevarēju paspēlēt! Brālis un kaimiņš iedrošināja. Flinstonus pirmos nospēlēju, un tad jau aizgāja.» Pārdevējas teikušas, lai puika spēlē citur, jo, pirmkārt, viņas par vietu samaksājušas, otrkārt, viņām sāpot galva. Tā nu puika pārvācās pie Doma. Te labi: ēna, daudz klausītāju. Lielākoties dāsni esot gados jaunie ārzemnieki, arī latvieši. «O, atkal būs jāiet mainīt,» Arvīds iztukšo trompetes futrāli. Tajā sabiris arī pa grošam, litam, rublim. «Reiz garām gāja bomzene un uzspļāva uz santīma, iemeta un pateica krieviski: lai tev neveicas.» Arvīdu tas neietekmēja, jo naudas pietiek. «Pirkšu visu skolai vajadzīgo.» Vecāki par to priecājoties. Vēl nesen mammai nav bijis darba, taču nu atkal ir - pārdevēja juvelierveikalā.

Gar Arvīdu lēnā solī aiziet Rīgas mērs Nils Ušakovs. Uzrunāts viņš puikas spēli novērtē ar «tīri labi». Kā klausītājs, jo pats neesot mācījies mūzikas skolā. Kopumā ielu muzikantu darbību viņš vērtē pieņemami, taču pieļauj, ka vajadzētu centralizēt un sertificēt pēc kvalitātes un vietas tā, lai mūzika pēc iespējas vairāk patiktu tūristiem.

Annija un Annija

Pie Brīvības pieminekļa sēž Eduards no Bolderājas. Melnās brillēs, kupliem matiem, pie kājām Itālijā ražots akordeons, sāļie salmiņi un medus burka. Akordeona futrālī zīmīte: «vācu naudu operācijai». «Jā, man ir bruka, jo savulaik strādāju par krāvēju. Spēlējis gan esmu te, cik sevi atceros. Un Milda skatās tieši uz mani! Neticēsiet, bet pirmā dziesma, ko iemācījos piecu gadu vecumā dziedāt, bija žužū,» Eduards nodungo Aijā, žūžū lāča bērni. Viņam nav muzikālās izglītības, toties laba dzirde. Repertuārs plašs: tautasdziesmas, Raimonda Paula komponētās un klasika. «Vāciešiem patīk Pie Dzintara jūras.» Uz manu norādi, vai naudas ziņā neizkonkurē tie divi akordeonisti pie Hotel de Rome, Eduarda seja pārvēršas. «Kā vispār nav kauna te spēlēt! Es tiesā biju kā liecinieks. Ziniet taču, par ko.» Brāļi Frīdenbergi tika apsūdzēti par dzimumnoziegumiem pret divām mazgadīgām meitenēm un izcieta cietumsodu.

Pie Pēterbaznīcas, kā ierasts, maigi skan flauta. Spēlē Natālija. Divpadsmito gadu. «Te ir tāda apgarota vieta, tāpēc nemainu.» Arī viņa, tāpat kā Eduards, novērojusi, ka katru gadu ir daudz gados jaunu ielu muzikantu. Labāk par Arvīda trompetes spēli viņa vērtē flautistes. «Konkurence? Nē. Vietas gana.»

Kad sāk dunēt Rātsnama zvani, meitenes paņem pauzi. Iepazīstamies. «Annija.» «Annija.» Abas Annijas spēlē Latvijas Universitātes orķestrī, mācās vidusskolā. Pirmā uz ielas sākusi spēlēt gaišmatainā Annija, jo gribējusi nopelnīt kabatasnaudu orķestra braucienam uz Šveici. Šogad viņa vairs negribēja spēlēt viena, tāpēc piezvanījusi tumšmatainajai Annijai. Viņa piekrita, jo «mājās tāpat nav, ko darīt». Sākotnēji gribējušas spēlēt pie Doma baznīcas, taču Arvīds pirmais nolicis futrāli un sācis pūst. «Kad sāku spēlēt uz ielas, visgrūtāk bija nolikt kasti, jo to asociē ar trūkumu. Negribēju, lai cilvēkiem manis ir žēl,» Annija teic, ka spēlē ar prieku, nevis lūdzot.

Tūristu esot daudz, apkārt lielākoties dzirdot angļu un vācu valodu. Pāris reižu dienā uzrodoties pa kādam britam vai francūzim, kurš nofotografējas, iemet kādu eiro, parunājas, pastāsta, kurā viesnīcā dzīvo, un «draudzīgi uzaicina uz drinku. Līdz šim neesam atsaukušās, jo dzērienam sanāk pašām».

Uzrunāju Gizelu, kura sēž pie Rātsnama un dungo līdzi meiteņu spēlēto Ēdelveisu. «Jā, pavisam labi skan. Man patīk,» viņa ir vienisprātis ar Nilu Ušakovu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?