Reizēm ir tik nomierinoši pievērsties sen zināmām lietām un būt pārliecinātam, ka tās nemainās, kā saullēkts austrumos un pirmā aprīļa joki. Es šogad saņēmu to pašu porciju ar cauro zeķi un netīro žaketi, ar kuru mēģināju apmānīt savus vecākus pirms gadsimta trešdaļas. Tādi paši - iepriekš paredzami - ir arī šīsdienas vīni.
SIMONSIG Cabernet Sauvignon Shiraz 2009. Vīns ne ar ko nepārsteidz. Gaišā rubīna krāsa ar tikko jaušamo violetumu vietās, kurās vīns saskaras ar glāzi (fiziķi šo vietu sauc par menisku), ir vienkārši skaista. Aromātā spēlējas Cabernet Sauvignon upeņu un citu tumšo meža un dārza ogu aromāti, kurus ar garšvielu cakām izrotā širaza klātbūtne. Arī mutē liets, vīns turpina godīgi atstrādāt katru par to samaksāto santīmu. Maigās, samtainās miecvielas bez iebildumiem galveno lomu ļauj spēlēt vīnogu augļainumam, pikantajām melno plūmju smaržām un širazam raksturīgajam «karsto» garšvielu kokteilim. Pie vērtībām pieskaitāms arī viegls kakao rūgtums pēcgaršā. SIMONSIG neizceļas ar kādām pārmēra sajūsmas vērtām kvalitātēm, bet šis nu reiz ir tas vīns, kura pavadībā spert pirmos nedrošos soļus biezajos, bet tik skaistajos vīna džungļos. Ja sagadījies, ka tu, šīs slejas lasītāj, esi iesācējs, lai neapvaino tevi - šāds apzīmējums! Visus plusus saskaitot, šķiet, ir atrasts labs padzēriens fiziskā darbā nogurušu džentlmeņu pusdienām/vakariņām (vajadzīgo pasvītrot). Vai arī šīgada pirmajam grila pasākumam.
GRAN CASTILLO estate bottled Chardonnay 2009. Spāņu sausie saldenie vīni plauktos gaida savus īpašos cienītājus. Tiem ir savi fani, kurus maz interesē fakts, ka spāņi ne pārāk labi taisa saldenus vīnus. Ja godīgi, gaidīju vairāk. Bet. Zeltaini dzeltenajā vīnā patīkami pārsteidz puķaini medains aromāts ar ziedu smaržu un aizdomām par sīrupaina salduma klātbūtni. Gatava melone un sacukurotas cidonijas - šīs smaržas ir visvieglāk atpazīstamas. Uz mēles vīns uzvedas cienīgāk - bez saldmes jaušams arī pietiekams skābuma «rumpis», lai vīns nebūtu salkans. Lai vīns būtu interesantāks par lielāko daļu savu pussauso konkurentu, savas garšas tam aizdevuši viegli citrusi, āboli un citi baltie augļi. Šis ir viegli dzerams vīns, kas labi papildinās meiteņu papļāpu novakari, kad stundām var runāties par neko. Tā, pa vieglo.
Šis vīns jādzesē uzmanīgi. Ja vīns ir pārāk auksts, trauslais skābuma skelets sabrūk zem saldo augļu garšas. Vispār laikam es šito nedzeršu, bet zinu pulka cilvēkus, kam šis vīns sagādās vienu vienīgu baudu. Tā, lūk.