Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

No pieciem izvēlēsies vienu

Lai izvairītos no jaunas kandidātu izvirzīšanas uz vakanto vietu Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP), ja neviens no pieciem izvirzītajiem pretendentiem negūtu vairākuma atbalstu, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pēc viņu uzklausīšanas uz nedēļu atlika lēmuma pieņemšanu. Šajā laikā partijas, visticamāk, savstarpēji konsultējoties, vienosies par kādu no nominantiem. Par vienu komisijas izvirzīto kandidātu Saeima varētu balsot nākamajā nedēļā.

Jauno pārstāvi NEPLP deputāti izraudzīsies uz pieciem gadiem, un viņš padomē strādās ilgāk nekā četri pārējie tās locekļi, kuru pilnvaras beigsies 2016. gadā. NEPLP aprīlī atstāja Gints Grūbe, uz kura vietu izvirzīti pieci kandidāti - reģionālās TV programmas Ģimenes TV līdzšinējā veidotāja Dace Ķezbere, žurnāla Bilance galvenais redaktors Guntis Rozenbergs, rakstniece Eva Mārtuža, kultūras ministres padomnieks Mārtiņš Kaprāns un komunikācijas un sabiedrisko attiecību lektors Aleksandrs Mirļins. G. Grūbe pārraudzīja Latvijas Televīziju (LTV). Lielāka vai mazāka pieredze televīzijas darbā bijusi visiem kandidātiem, lai gan M. Kaprāns, nedaudz tajā pastrādājis, sapratis, ka «tas nav mans žanrs».

ZZS jau izvēlējās

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) 11. Saeimā kā opozīcijas partija nepiedalījās NEPLP veidošanā. Bija informācija, ka koalīcijas partneri varētu ieklausīties tieši ZZS priekšlikumā. Tādā gadījumā vislielākās izredzes būtu D. Ķezberei. Pēc sēdes ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Dienai apgalvoja, ka tam nav nekāda sakara ar kādu iespējamo vienošanos, bet «Dace Ķezbere tiešām bija labākā». Uz A. Brigmani arī A. Mirļins atstājis labu iespaidu. Sēdē ZZS pārstāvis minēja dzirdētu neoficiālu informāciju - ja Saeima apstiprināšot D. Ķezberi, tad NEPLP priekšsēdis Ainārs Dimants grasoties atkāpties no amata. Vairāki komisijas deputāti izteica nožēlu, ka A. Dimants nav atnācis uz šo sēdi.

A. Dimants Dienai sacīja, ka neviens no NEPLP nebija aicināts uz kandidātu uzklausīšanu un sapratis, ka viņu klātbūtne nav paredzēta. Iespējams, notikusi nesaprašanās padomē, jo kāds tās pārstāvis pasūtījis caurlaidi A. Dimantam, lai viņš varētu piedalīties sēdē. Publiski par pretendentiem viņš nevēlējās izteikties, bet, ja komisijas vadību interesēšot viņa viedoklis, to A. Dimants varētu pateikt. «Neesmu pat savās domās apsvēris iespēju atkāpties no amata,» sacīja A. Dimants, lūgts komentēt neoficiālo informāciju. Viņš ir gatavs strādāt kopā ar jebkuru jauno padomes locekli.

Uzteic arī sevi

Kandidātu iztaujāšanā visaktīvākais bija Artuss Kaimiņš (LRA). Vairākas kolēģes viņam pārmeta uzstājīgo pretendentu tincināšanu. Lolitai Čigānei (Vienotība) šķita, ka ar šādu stilu tiek radīts slikts iespaids par Saeimu. Acīmredzami A. Kaimiņš un arī A. Brigmanis (ZZS) bija teju vienīgie, kas bija rūpīgi gatavojušies pretendentu izvaicāšanai - ja šo daudzo jautājumu nebūtu, priekšstatu par izvirzītajiem pārstāvjiem būtu grūtāk gūt. Tiesa, A. Kaimiņš ik pa laikam jaucās pa vidu arī ar savām replikām. Piemēram, pēc G. Rozenberga atraktīvās uzstāšanās A. Kaimiņš mudināja kolēģus iztēloties G. Rozenbergu un A. Dimantu kopā vienā padomē. NEPLP priekšsēdis gan Dienai sacīja, ka ar G. Rozenbergu varētu sastrādāties, jo vienā laikā studējuši žurnālistiku un kopā strādājuši laikraksta Diena komentētāju nodaļā.

Savu piedāvājumu kandidāti jau bija iesnieguši rakstiski, sēdē sakot tikai īsas uzrunas. G. Rozenbergs sevi pieteica kā profesionālu žurnālistu, kurš ir gatavs radikāliem risinājumiem. Viņš sacīja: «Esmu ļoti centīgs, ar izcilību beidzu vidusskolu, un mana vēlme ir tiekties uz izcilību.» D. Ķezbere vēlētos sabiedriskajos medijos vispirms redzēt labās ziņas un tikai tad vēstījumus no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, «jo mums ir jābūt lepniem par savu valsti». Lūgta novērtēt NEPLP darbību, viņa atbildēja: «Padomes priekšsēdētājs ir gudrs un atraktīvs profesors, bet ir jābūt diplomātam, kas mīl ne tikai sevi, bet arī pārējos padomes locekļus.»

E. Mārtužai šķiet, ka mediji veido informatīvo korupciju, dodot vārdu noteiktam cilvēku lokam, bet vienkāršie ļaudis tiek parādīti tikai valsts svētkos. Izņēmums varētu būt LTV raidījums Province. Pret šoviem E. Mārtužai iebildumu neesot, jo «tā ir atpūta no darba». M. Kaprānam nācās skaidrot biežo darbavietu maiņu, uz ko viņš kā vairāku bijušo ministru padomnieks atbildēja, norādot uz biežajām valdību maiņām. Vienas valdības krišana viņam nākusi īsti laikā, jo bijusi iespēja pabeigt disertāciju. A. Mirļins savukārt nodemonstrēja zināšanas par LTV finansējuma izlietošanu. Tikmēr uz Janīnas Kursītes (Vienotība) visiem uzdoto jautājumu par iespējām uzlabot situāciju pierobežā, kur cilvēki ietekmējas no kaimiņvalstu televīzijas kanālos redzētā, nevienam kandidātam īsti atbildes nebija. A. Kaimiņš visiem lūdza pateikt, kāda ir NEPLP locekļa alga, ko padomes mājaslapā bija apskatījusies D. Ķezbere, diezgan precīzi šo summu - ap 1000 eiro - nosauca arī G. Rozenbergs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?