Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

No skolas sola biznesā. Kā to paveikt?

Kaut arī dzīves laikā uzkrātā pieredze, zināšanas un atziņas lieti noder sava biznesa attīstīšanā, prakse pierāda, ka veiksmīgu uzņēmējdarbību iespējams attīstīt arī salīdzinoši agrā vecumā. Nereti dzirdēts par šādiem ārvalstu biznesa veiksmes stāstiem, tomēr arī Latvijā netrūkst mērķtiecīgu jauniešu, kuriem veiksmīgi izdevies piepildīt savu sapni un sākt biznesu neilgi pēc vidusskolas absolvēšanas.

Pa taisno uzņēmējdarbībā

Viena no šādām jaunajām uzņēmējām ir Zane Vasiļjeva, kuras izveidotais uzņēmums IK KidCash izstrādā, ražo un izplata galda spēles. Jaunā uzņēmēja atzīst, ka interese par uzņēmējdarbību radusies vidusskolas pēdējā klasē, kad, ekonomikas skolotājas mudināta, Zane izveidojusi savu mācību uzņēmumu. «Beidzot vidusskolu, es skaidri zināju, ka tālāk savu dzīvi saistīšu ar uzņēmējdarbību,» atceras jaunā uzņēmēja. Zane īpaši izceļ vecāku un tuvinieku palīdzību biznesa sākumposmā, norādot, ka vienlīdz svarīgs bijis gan finansiālais, gan morālais atbalsts.

Tuvinieku atbalsts biznesa uzsākšanā bijis izšķirošs arī Artim Treimanim, kurš uzņēmējdarbībai pievērsās uzreiz pēc vidusskolas absolvēšanas, bet pašlaik viņa izveidotā uzņēmuma SIA Sveču darbnīca ražotā produkcija - sveces un sveču pagatavošanas komplekti - jau pieejama veikalu tīklos Depo, Prisma, Cenu klubs, Rimi u. c. Nesen uzņēmums sācis sadarbību arī ar biznesa partneriem Lietuvā. «Interese par uzņēmējdarbību man ir jau no agras bērnības, kad vēroju, kā savos uzņēmumos strādā mans tēvs, tomēr intensīvāk par biznesu sāku interesēties pēc skolas beigšanas, kad vecāki rosināja ko darīt arī pašam,» atceras Artis.

Iespējas skolēniem

Lai veicinātu tālāku sava uzņēmuma attīstību, Artis pašlaik aktīvi iesaistījies vairākās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbalsta programmās. Viena no tām ir Mentoringa programma, kur iespējams saņemt pieredzējušu uzņēmējdarbības ekspertu padomus sava biznesa pilnveidošanai.

Mentoringa programma gan drīzāk ir piemērota jaunajiem uzņēmējiem, kuriem jau izdevies «apošņāt gaisu» biznesā, tomēr starp LIAA īstenotajām aktivitātēm un atbalsta pasākumiem vairāki ir orientēti tieši uz to, lai jauniešos radītu interesi par uzņēmējdarbību un inovācijām.

Tā šogad vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem pirmo iespaidu par biznesu būs iespēja gūt, apmeklējot seminārus par uzņēmējdarbības būtību un atbalsta saņemšanas iespējām. Ar biznesa procesiem tuvplānā skolēni varēs iepazīties, viesojoties inovatīvos Latvijas uzņēmumos, bet aizraujošo inženierzinātņu pasauli, kuras atklājumi arī ir pamatā daudziem veiksmīgiem biznesa projektiem, skolēni varēs atklāt jau tradicionālajās Tehniskās jaunrades dienās.

Studenti, pie darba!

Lai skolā radusies interese par uzņēmējdarbību nezustu, LIAA šogad īstenos arī pasākumu kopumu studentiem - potenciālajiem uzņēmējiem, tādējādi palīdzot pāriet no domām pie reāliem darbiem. Visu Latvijas reģionu studentiem būs iespēja piedalīties mācībās inovatīvu risinājumu izveidošanā atbilstoši tirgus pieprasījumam, mācību kursā Kļūsti par uzņēmēju 5 dienās, Inovāciju projektu konkursā un Inovāciju dienās, kā arī, protams, ikgadējā biznesa ideju konkursā Ideju kauss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?